Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Arturo72 - argumenty kontra użytkownicy kotłów na paliwa stałe

Gość Arturo72

Recommended Posts

Gość Arturo72
Liczy się jak jest potrzebne.

Swoją drogą A., czemu 22,5 a nie 21? Za zimno? Wyszedłeś z założenia że mało ogrzewanie wychodzi to podkręciłeś? :p

(

Dokładnie tak było :-)

Nie miałem styczności do tej pory z wodną podlogowka a na forum wyczytałem,że można mieć niższa temp.niż przy grzejnikach a w mieszkaniu przy nich miałem zawsze 25st.C a ludziska mówili że 21st.C to optymalna temperatura no i tak liczyłem.

Po wybudowaniu i wprowadzeniu okazało się,że 21st.C to dla nas za zimno a komfortowa temperatura w domu dla nas to 22,5-23st.C.

Przez kominek też coś tam ucieka na pewno.

Ale nie panikuje bo zużycie na ogrzewanie jest tak niskie że nie warto się tym przejmować :-)

Realnie oceniam,że zapotrzebowanie zwiększyło się do 50-55kWh/m2/rok.

Edytowane przez Arturo72

• Odpowiedzi 124
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dokładnie tak było :-)

Nie miałem styczności do tej pory z wodną podlogowka a na forum wyczytałem,że można mieć niższa temp.niż przy grzejnikach a w mieszkaniu przy nich miałem zawsze 25st.C a ludziska mówili że 21st.C to optymalna temperatura no i tak liczyłem.

Po wybudowaniu i wprowadzeniu okazało się,że 21st.C to dla nas za zimno a komfortowa temperatura w domu dla nas to 22,5-23st.C.

Przez kominek też coś tam ucieka na pewno.

Ale nie panikuje bo zużycie na ogrzewanie jest tak niskie że nie warto się tym przejmować :-)

Realnie oceniam,że zapotrzebowanie zwiększyło się do 50-55kWh/m2/rok.

skoro to wiesz i masz inne ustawienia temperatury w domu, to dlaczego cały czas podajesz wyniki z OZC które nie mają nic wspólnego z rzeczywistością?

to jest manipulacja i nic więcej.

Wpisz sobie w OZC 19C w całym domu i taki wynik podawaj :p

będzie wyglądać jeszcze lepiej

ZTCP podawał faktyczne obecne zużycie prądu na rzecz CO, a nie wyniki z OZC. Kwestia OZC była poruszana w stosunku do ludzi, którzy go nie wykonują i na ślepo dobierają urządzenia grzewcze. W międzyczasie gdzieś się jeszcze zaplątał użytkownik który podał wartość na poziomie 5,5MWh i pytał ile A. by za to zapłacił. To napisał ile by zapłacił przy swoim COP.

Nie wiem dlaczego tak łatwo negujecie zalety ogrzewania pompą ciepła nastając na Arturo72. Przecież z pewnością znacie osoby z takim systemem grzewczym. Czy spotkaliscie choćby jedną niezadowoloną? Ja znam czterech użytkowników pomp pw i żaden z nich nie płaci więcej za co i cwu niż 2000 zł rocznie. O komforcie nie wspomnę. Można się czepiać ceny. Ja z dofinansowaniem zapłaciłem za "kotłownie" z pompą 13000 zł. Bez dofinansowania na dzień dzisiejszy to koszt ok. 22tys zł za taki system jak mój. dla niektórych dużo, dla innych ok. Inną sprawa jest awaryjność. Zakładam, że pompa kiedys się zepsuje. Czwarty sezon chodzi bez problemu ale dopiero za następne 6-10 lat będę mógł się wypowiedzieć precyzyjnie na temat trwałości takiego urządzenia.

Dla zainteresowanych: COP roczne min 4.01. max 4,14. Grzane w ponad 90% w taryfie tańszej. Dyskomfortu nie ma a jeśli się pojawi to przedłużenie grzania w droższej taryfie nie zrujnuje mnie.

Mój projektant domu przestrzegał mnie przed pompą powietrzną. Po trzech latach grzania ekogroszkiem sam sobie taką kupił a piec sprzedał.

Nic nie mam do pieców na paliwo stałe oprócz śmieciuchów, które potrafią niestety skutecznie zniszczyś przyjemność życia w domu jednorodzinnym. Po doświadczeniach mogę tylko stwierdzić, że następnym razem też bym założył pompę ciepła pw.

Pozdrawiam i życzę wszystkim niskich rachunków.

Edytowane przez asaselllo

Czwarty sezon chodzi bez problemu ale dopiero za następne 6-10 lat będę mógł się wypowiedzieć precyzyjnie na temat trwałości takiego urządzenia.

Pompy powietrzne to na tyle dopracowane urządzenia, że ich żywotność śmiało szacowałbym na ok 15 lat.

Najstarsze klimatyzatory serwerowe jakie montowałem mają dziś po 15 lat.

Praca non stop 24/7 - 100% obciążenia.

Jedyne awarie to nieszczelności powstałe od drgań i wycierania miedzianych rurek o metalowe obudowy.

Elementy wykonawcze jak sprężarki i zawory do tej pory nie zawodzą.

A te same elementy spotykam w jednostkach zewnętrznych pomp ciepła.

Więc zdziwiłbym się gdyby w dobrze dobranej instalacji zdarzyła się awaria typu zatarta sprężarka w okresie do 10 lat.

Mówię tutaj o markach premium, które mimo produkcji w Chinach trzymają jakość.

• 2 weeks później...
Ja chyba nigdy nie zrozumiem, tego racjonalnie się nie da obronić, ale racjonaliści przecież na to nie głosowali.

A tego usera "micro-jr" rozumiem doskonale - poleciał na hasła PIS "leki za darmo" - jemu są naprawdę potrzebne.

Teraz to i ja nie rozumiem.

Ekonomia to wazna sprawa,wiec dlaczego ja negujecie.Wiadomo ze PC nie dla wszystkich domow nawet tych nowych, ale dlaczego tak sie neguje wegiel skoro w wiekszosci prxypadkow liczac koszty grzania nawet jak piec zrobi straty podczas podtrzymania to rachunek i tak bedzie mniejszy niz za PC.O co Wam chodzi (o syf i bycie palaczem) -dla niektorych to nic takiego,a dla innych to wielki wysilek.Tak samo mozna mowic ze przy PC to pilnowanie sie w tanszej taryfie.Pranie w nocy,zadnych czajnikow bezprzewodowych,zmywarka w nocy,piekarnik w nocy itd.itp.Czyli tez same niedoskonalosci,po prostu trzeba sie pilnowac.Kominek w salonie to to samo co w kotlowni palenie ale jak bardzo pomaga w ogolnym rozliczeniu za prad.A pompiarze to raczej wiekszosc kominek posiada bo "lubia"patrzec na ogien.

Gość Arturo72
Teraz to i ja nie rozumiem.

Ekonomia to wazna sprawa,wiec dlaczego ja negujecie.Wiadomo ze PC nie dla wszystkich domow nawet tych nowych, ale dlaczego tak sie neguje wegiel skoro w wiekszosci prxypadkow liczac koszty grzania nawet jak piec zrobi straty podczas podtrzymania to rachunek i tak bedzie mniejszy niz za PC.O co Wam chodzi (o syf i bycie palaczem) -dla niektorych to nic takiego,a dla innych to wielki wysilek.Tak samo mozna mowic ze przy PC to pilnowanie sie w tanszej taryfie.Pranie w nocy,zadnych czajnikow bezprzewodowych,zmywarka w nocy,piekarnik w nocy itd.itp.Czyli tez same niedoskonalosci,po prostu trzeba sie pilnowac.Kominek w salonie to to samo co w kotlowni palenie ale jak bardzo pomaga w ogolnym rozliczeniu za prad.A pompiarze to raczej wiekszosc kominek posiada bo "lubia"patrzec na ogien.

człowieku,mialeś matematykę w szkole podstawowej ?

To licz :)

Czy swoim wunglem zużyjesz na ogrzewanie w sezonie grzewczym mniej niż 1900kWh czyli ok.500zł ?

Wątpię dlatego nie pokazuj wszyskim,żeś nie skończył podstawówki :)

A jak skończyłeś podstawówkę to licz,śmiało :)

Ja zużywam w sezonie grzewczym ok.1750-1900kWh na ogrzewanie a Ty ile kWh zuzywasz ?

Ekonomia to bardzo ważna sprawa zatem MaaaarO dawaj :D Pokaż że dla ciebie to jest wazna sprawa ;)

Jak nie masz nic do powiedzenia na temat zużycia energii na ogrzewanie przez swój własny dom to dla zachowania honoru zamilcz albo rób dalej z siebie posmiewisko :D

Edytowane przez Arturo72

Tak samo mozna mowic ze przy PC to pilnowanie sie w tanszej taryfie.Pranie w nocy,zadnych czajnikow bezprzewodowych,zmywarka w nocy,piekarnik w nocy itd.itp.Czyli tez same niedoskonalosci,po prostu trzeba sie pilnowac.Kominek w salonie to to samo co w kotlowni palenie ale jak bardzo pomaga w ogolnym rozliczeniu za prad.A pompiarze to raczej wiekszosc kominek posiada bo "lubia"patrzec na ogien.

to na zasadzie - syty głodnego nie zrozumie - tak ktoś, kto nigdy nie korzystał z taniej taryfy będzie miał bardzo trudno zrozumieć, że można korzystać z dobrodziejstw taniego prądu bez wyrzeczeń.

Ja jestem tego najlepszym przykładem - przechodziłem na G12, bo grzejąc tak samo jak wcześniej miałem mieć z tego tytułu oszczędności, sporo większe niż strata na prądzie bytowym(takie były założenia) Potem jak po jakimś czasie to wszystko szczegółowo policzyłem, to okazało się, że na prądzie bytowym wcale nie jestem stratny, a wręcz jestem minimalnie do przodu. Od roku ma taryfę weekendową i jest jeszcze lepiej. Przy progu opłacalności 25-30%(tyle trzeba mieć mniej więcej zużycia w taniej taryfie, żeby cena wychodziła na równo z G11, wszystko co więcej to nasz zysk) - bez żadnych wyrzeczeń mam 77% zużycia w taniej taryfie dla całego domu. Wcześniej, gdy miałem taryfę G12, dla całego domu miałem około 58% w taniej taryfie- też bez żadnych wyrzeczeń i zmiany trybu życia

Co wcale nie oznacza, że system strefowy jest idealnym rozwiązaniem dla wszystkich - bo nie jest. Tylko bardzo wiele ludzie nie ma z tym żadnych doświadczeń(nie wie też ile prądu zużywa w jakich godzinach i dniach) i powiela obiegowe mity.

Arturo, a ty zmień trochę ton wypowiedzi, bo znowu zaczyna cię ponosić...

Arturo, matematyka matematyką.Aby uzyskac takie wymiki koncowe, trzeba podniesc znacznie koszty inwestycji.Tego nigdzie nie bierzecie na powaznie do wyliczen.Sam mówisz, że gdyby były w domu grzejniki, to w tym wypadku PC juz tak fajnie nie wypada.Nie zrozum mnie zle,nie jestem zaparty w tym ze PC to cos złego a wegiel to dobro.Po prostu jednym sie opłaca PC a innym nie.Sam jeszcze nie wiem co dam do nowego domu i niewykluczam PC ale wiem ze mimo wszystko są to dużo wieksze koszty inwestycyjne w moim przypadku.

Wg mnie policzone było wielokrotnie porównanie obecnego zużycia węgla do instalacji na PC w tym samym domu -- ergo, instalacja PC nie wymagała dodatkowego ocieplenia, etc. ponieważ wyliczenia opierały się na rzeczywistym zużyciu energii. Jedyną zagadką była, jest i będzie (póki ciepłomierzy nie zainstalują, albo rzetelnego OZC nie wykonają) sprawność "eko"kotła. Ale i to było rozkładane na warianty.

Możesz zapodać to porównanie systemów? Wg mnie jeśli nie będzie się opłacać PC, to węgiel tym bardziej (bo dojdzie obsługa i trucie). Trzeba więc zmienić priorytety odnośnie domu.

Edytowane przez Myjk

Arturo, matematyka matematyką.Aby uzyskac takie wymiki koncowe, trzeba podniesc znacznie koszty inwestycji.Tego nigdzie nie bierzecie na powaznie do wyliczen.Sam mówisz, że gdyby były w domu grzejniki, to w tym wypadku PC juz tak fajnie nie wypada.Nie zrozum mnie zle,nie jestem zaparty w tym ze PC to cos złego a wegiel to dobro.Po prostu jednym sie opłaca PC a innym nie.Sam jeszcze nie wiem co dam do nowego domu i niewykluczam PC ale wiem ze mimo wszystko są to dużo wieksze koszty inwestycyjne w moim przypadku.

Problem w tym że koszty zbliżone a jest czysto i bezobsługowo, tylko zamiast wydawać na jedne rzeczy wydaje się na inne.

Gość Arturo72
No dobra Myjk,

tylko ze na sezon grzewczy spalę węgla za 2,2 tys zł,(3,5 tony miału za 550 tona)

Cena za ogrzewanie do przyjecia,biorąc pod uwagę koszt kotła 6tys.

Za PC musiałbym wywalić ze 20tys więc tu juz jest różnica 14 tyś zl ktorą można przeznaczyc na opał.

Ale komina i kotłowni nikt Ci za darmo nie dał.Za to MUSIAŁEŚ zapłacić podczas budowy czyli to nie będzie 6tys.zł tylko +komin min.4tys.zl z obrobieniem ponad dachem i + ok.10tys.zl za kotłownię co daje właśnie ok.20tys.zl.

Widzisz,jak komina nie mam w kotłowni jak i samej kotłowni też nie mam.

Przed budową pomyślałem i oszczedzilem właśnie na tych dodatkowych elementach systemu na węgiel zwany eko.

A na ogrzewanie i cwu rocznie zużywam ok.3500kWh czyli lekko ponad 1tys.zl.

No dobra Myjk,

tylko ze na sezon grzewczy spalę węgla za 2,2 tys zł,(3,5 tony miału za 550 tona)

Co z tego wynika?

Cena za ogrzewanie do przyjecia,biorąc pod uwagę koszt kotła 6tys.

Za PC musiałbym wywalić ze 20tys więc tu juz jest różnica 14 tyś zl ktorą można przeznaczyc na opał.

Zapomniałeś, że kocioł za 6 tys. zł nie zadziała bez komina. Nie będzie go gdzie postawić, jeśli nie wybudujesz mu specjalnie przeznaczonej dla niego kotłowni (w tym miejsca na paliwo). Nie będzie także bezobsługowy, zatem dolicz koszty obsługi w okresie obsługi albo oszacuj bezobsługowy system podajnikowy (są takie do "eko"pieców). Kosztów szkód dla zdrowia nawet nie musisz uwzględniać, bo już w tym momencie system oparty na węglu będzie znacznie droższy...

Ale komina i kotłowni nikt Ci za darmo nie dał.Za to MUSIAŁEŚ zapłacić podczas budowy czyli to nie będzie 6tys.zł tylko +komin min.4tys.zl z obrobieniem ponad dachem i + ok.10tys.zl za kotłownię co daje właśnie ok.20tys.zl.

Widzisz,jak komina nie mam w kotłowni jak i samej kotłowni też nie mam.

Przed budową pomyślałem i oszczedzilem właśnie na tych dodatkowych elementach systemu na węgiel zwany eko.

A na ogrzewanie i cwu rocznie zużywam ok.3500kWh czyli lekko ponad 1tys.zl.

Te liczenie jest niemiarodajne.

Bo dzisiejsze kotłownie to wielkosci gdzies około 6-8 mkw,i gdyby z niej zrezygnowac (załóżmy że jest na rogu budynku) to nie zaoszczedzisz tych 10 tys co piszesz.Bo gdybys zrezygnował całkowicie z budowania tego pomieszczenia to przesuniesz sciany zewnetrzne,które tak czy tak bedą mieć tą samą powierzchnie,zmniejszysz tylko powierzchnie podlogi.A gdy zostawisz te pomieszczenie to warunków bytowych w domu niewiele polepszysz.Nie dołączysz tego pomieszczenia do jakiegoś pokoju aby stał sie większy.Po prostu zrobisz z tego suszarnie-graciarnie za twoje 10 tys i bedzie też tam zbiornik CWU.Albo inaczej,zrobisz pomieszczenie za 10 tys na zbiornik CWU a przy okazji wykorzystasz to jako suszarnie.

Co do komina to tez inaczej to odbieram.Bo gdybym zrezygnował z niego,to musiał bym założyć reku za jakieś 10 tys wiec kolejne 6 zaoszczedzone.