Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klimakonwektory PURMO VIDO

ccool

Recommended Posts

Witam

Jestem świeżym posiadaczem i użytkownikiem PC oraz klimakonwektorów PURMO VIDO 2 rurowych

zauważyłem 1 rzecz - mianowicie

temperatura ustawiona np na 21,5 - tryb auto pokazuje aktualna 21,3 i Vido potrafi włączać się na 10 sekund (liczyłem) a potem kilka minut przerwy i znów na 10 sekund i tak nawet kilka razy

ta sytuacja ma miejsce na wszystkich urządzeniach u mnie (3 szt) i na każdym z 3 trybów pracy automatycznej

czy też jest tak u was ?? i czy to normalne ??

Witam

Jestem świeżym posiadaczem i użytkownikiem PC oraz klimakonwektorów PURMO VIDO 2 rurowych

temperatura ustawiona np na 21,5 - tryb auto pokazuje aktualna 21,3 i Vido potrafi włączać się na 10 sekund (liczyłem) a potem kilka minut przerwy i znów na 10 sekund i tak nawet kilka razy

ta sytuacja ma miejsce na wszystkich urządzeniach u mnie (3 szt) i na każdym z 3 trybów pracy automatycznej

Nie, to nie normalne. Podnieś temp na krzywej i problem powinien zniknąć. KK Vido potrzebuje min 32st na zasilaniu do pracy automatycznej, w praktyce biorąc pod uwagę błędy pomiarowe i straty trzeba zasilać je minimum 33-34st i wtedy pracują stabilnie.

Witam

Witam

Może to tzw. Impuls wentylatorów co 5m na 30s ? Parametr AiPu fabrycznie włączony. Co by przemielić powietrze w ciaśniejszych miejscach.

To się da wyłączyć.

Jak masz wodę niżej jak te 33 st, to proponuję dać na przewietrzanie. Vidio nie ma zaworu, więc woda i tak krąży i grzeć będzie. Tyle, że bez regulacji.

• 2 weeks później...
Parametry porównywalne za zdecydowanie mniejsze pieniądzę :-) jakos nie jestem w stanie zrozumieć co mże kosztować takie pieniądze w KK

Cen Ci nie wyjaśnię, natomiast początek typoszeregu (7 wielkości) 3-biegowych fancoili standard Daikina o mocach 1200 do 2500Wat na niskim biegu (wysoki 1800-4200Wat) 45/40/20, to przedział ok. 1-1,4 tys netto. Do tego sterownik od kilkudziesięciu do kilkuset zł (zwykły elektromechaniczny, elektroniczny, programowalny, z wyświetlaczem, modbus - jaki wybierzesz)

Pod zabudowę ok. 100 zł mniej

Nie wiem czy znajdziesz zdecydowanie taniej fancoila o podobnych parametrach i 3 letniej gwarancji.

pzdr

Cen Ci nie wyjaśnię, natomiast początek typoszeregu (7 wielkości) 3-biegowych fancoili standard Daikina o mocach 1200 do 2500Wat na niskim biegu (wysoki 1800-4200Wat) 45/40/20, to przedział ok. 1-1,4 tys netto. Do tego sterownik od kilkudziesięciu do kilkuset zł (zwykły elektromechaniczny, elektroniczny, programowalny, z wyświetlaczem, modbus - jaki wybierzesz)

Pod zabudowę ok. 100 zł mniej

Nie wiem czy znajdziesz zdecydowanie taniej fancoila o podobnych parametrach i 3 letniej gwarancji.

pzdr

Tylko one są takie grubaśne mocno z tego co pamietam, ja chcę to wpiąć zamiast zwykłego grzejnika bez kombinacji, najlepiej pod zawory istniejące, chodzi mi o takie co je zamontójesz i grzeją bez zbędnego kąplikowania starej prostej instalacji :-)

• 5 months później...
  • 2 months później...
Witam

Pytanko do posiadaczy tych KK, w instrukcji pisze, że powinno się zastosować włącznik z zabezpieczeniem 3a, co to za lciho bo nie mogę znaleźć, myslałem, że wystarczy wtyczka do gniazdka, albo taki włacznik jak do światła

Dzięki

chodzi o to że bezpiecznik "eska" musi być na 3A na instalacji która zasila te klimakonwektory, czyli najmniejsze spięcie i wyskoczy bezpiecznik, ale większość itak daje 16A, standardowy jak na gniazdka.

Dzieki

Tak myślałem, ale to mało realne rozwiązaniejak się remontuje, zastanawiam sie jak to zabezpieczyć przed bużą, najlepiej wyłączać, ale wtyczka gniazdko czy może taki włącznik jak do światła można zastosować.

można, tylko że taki włącznik najczęściej odcina tylko fazę, a jak przepięcie pójdzie po neutralnym to itak spali.

Dzieki

Tak myślałem, ale to mało realne rozwiązaniejak się remontuje, zastanawiam sie jak to zabezpieczyć przed bużą, najlepiej wyłączać, ale wtyczka gniazdko czy może taki włącznik jak do światła można zastosować.

Można zastosować coś takiego :

http://www.sklep.monster.pl/OGRANICZNIK-PRZEPIEC-AC-TYP-3-DO-PUSZKI(4,46701,61300).aspx