realnyII 04.12.2015 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 (edytowane) Witam, mam pytanie na które być może będzie trudno udzielić odpowiedzi - tzn. czy jest jakaś ogólna zasada dotycząca doboru wielkości okien, biorąc pod uwagę wielkość domu i jego ustawienie względem kierunków geograficznych tak, aby jednocześnie zapewnić optymalną energooszczędność tego domu?Przymierzam się do budowy domu wg projektu w moim niku ( realny II) - w wersji odbicie lustrzane. Ustawienie domu niezbyt komfortowe, bo wejście do niego od strony południowo - wschodniej. Chcę maksymalnie doświetlić elewację południowo - zachodnią i południową stosując zwłaszcza na tej pierwszej powiększone przeszklenia.Jednak architekt adaptujący projekt odradza mi taką zmianę, gdyż wg niego będzie powodować znaczną ucieczkę ciepła..Dodam, że chcę zamontować okna możliwie energooszczędne, trzyszybowe, montaż w ociepleniu domu..Czy zwiększenie powierzchni przeszkleń o ok 15% w stosunku do określonych w projekcie faktycznie b. mocno wpłynie na utratę ciepła z domu? Edytowane 4 Grudnia 2015 przez realnyII Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_Wisznia Mała 04.12.2015 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 W pomieszczeniach przeznaczonych na stały pobyt (pokoje, kuchnia) okna powinny mieć min. pow. 1/8 pow. podłogi. Powierzchnię okien mierzymy w świetle ościeżnicy (tak jakby okno było otwarte). W pomieszczeniach pomocniczych (łazienka, korytarz, spiżarnia) pow. okien powinna wynosić min. 1/12 pow. podłogi.To były wymagania minimalne. Maksymalne nigdzie nie są określone, ale przyjmuje się, że nie należy przekraczać 1/6 powierzchni podłogi. Ta wartość celowo jest nieraz przekraczana na elewacjach południowych domów pasywnych. Takie zabiegi trzeba jednak robić z dużą świadomością. Często kończy się to porażką - na etapie wykańczania, gdy inwestor zobaczy wycenę tak wielkich okien w parametrach dedykowanych do domów pasywnych decyduje się na zakup tańszych okien i wtedy w zimie ma za zimno, a w lecie za gorąco. Przed budową z reguły myśląc o oknach myślimy tylko o ich parametrach termoizolacyjnych, a warto taż pomyśleć czy chcemy mieć okna antywłamaniowe, czy w przeszkleniach "od podłogi" również od strony wewnętrznej nie dać wytrzymałej szyby ze szkła klejonego na wypadek "kolizji" rozpędzonego małego dziecka z szybą. Te dodatki mogą bardzo istotnie (np. o 25% lub nawet więcej) podnieść nam koszty okien o wybranych parametrach termoizolacyjnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JonatanKonopko 08.12.2015 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 (edytowane) Ciekawy temat.Szczerze miałem podobną sytuację. Ja zrobiłem wszystko co się da aby zmaksymalizować utrzymanie się ciepła wewnątrz domu. Zastosowałem okna drewniane (najwyższej jakości), które utrzymują do 15% więcej ciepła. Wymieniłem drzwi zewnętrzne, wzmocnione specjalnymi uszczelkami. Drzwi balkonowe także mam nowe, o specjalnym domyku, które utrzymują lepiej ciepło. Konkretnie zaopatrzyłem się w ten model [moderowano]Jeśli jednak pytasz o optymalna wielkość okien, to wydaje mi się, że to nie jest aż tak istotne, jeśli są wykonane dobrze z wykorzystaniem najlepszych materiałów. Dlatego najpierw rozeznaj się dobrze w ich rodzaju a następnie doradcy bez wapienia pomogą Ci w wyborze ich wielkości Edytowane 3 Czerwca 2016 przez finlandia Reklamy są niezgodne z regulaminem forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts