Magdalena74 04.12.2015 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 Czytam od kilku dni, ale nadal nie wiem czy dobrze myśle. Kilka dni temu był wylewany chudziak, chce na niego połozyć na calosci papę Icopala szybki profil SBS fundament i zastanawiam sie czy konieczne jest zagruntowanie Siplast Primerem, czy można zgrzewać papę bez tego gruntu. Woda u mnie nie stoi na dzialce, ale podłoże jest miejscami gliniaste i myśle ze ta woda może być dośc wysoko. Icopal SBS jest dość drogą papą i jesli nie jest to konieczne to nie chciałabym juz kupowac tego Siplast Primera, ale z drugiej strony boję się czegos zaniedbać. Proszę o radę doświadczonych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_Wisznia Mała 04.12.2015 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 Co to za chudziak? Pod płytę fundamentową? Pod podłogę na gruncie? Na jakiej wysokości jest w stosunku do obecnego i docelowego poziomu terenu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdalena74 05.12.2015 09:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2015 Chudziak jest wylany na gruncie, ma około 7 cm, z mixokreta. W tym momencie jest trochę wyzej niz powierzchnia działki,ale docelowo chcemy troche podsypać, tak że może on wypaść na równi, lub nawet nizej niż poziom gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_Wisznia Mała 05.12.2015 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2015 A co ma na nim być? Najlepiej podaj wszystkie warstwy, które planujesz (z ich grubościami) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdalena74 05.12.2015 14:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2015 1.CHudziak2. Papa3.10cm płyta poliuretanowa4. Ogrzewanie podłogowe5. Folia? (jeśli bedzie konieczna, bo tego jeszcze nie doczytałam)6. okolo 7cm wylewki betonowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_Wisznia Mała 05.12.2015 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2015 Zaproponowana przez Ciebie papa Icopala szybki profil SBS fundament to bardzo dobry produkt i będziesz z niego zadowolona. Producent (co oczywiste) zaleca jego stosowanie razem z gruntem. Z tego co się orientuję mają jakiś program udzielania wieloletnich imiennych gwarancji pod warunkiem zarejestrowania produktu po zakupie na stronie www i pod warunkiem wykonania izolacji zgodnie z ich zaleceniami. Pod tym kątem patrząc to rezygnacja z gruntu być może pozbawi Cię tej gwarancji.Z drugiej strony chudziak masz mniej więcej na poziomie gruntu, więc wiele wilgoci tam nie będzie i nawet gdybyś po prostu rozłożyła tą papę (bez jej grzania do podłoża) to i tak byłoby dobrze. Zwróć uwagę żeby izolacja był "ciągła", tzn. izolacja podłogi łączyła się (na zakład kilkanaście centymetrów) z izolacją ścian.Przy okazji chciałbym się odnieść do wybranej przez Ciebie pianki poliuretanowej jako ocieplenia. Czemu ten wybór? Nie mówię, że jest zły. Pianka owszem będzie cieplejsza od styropianu (tym myślę, że się kierowałaś?), ale czemu nie dać styropianu 15cm - będzie równie ciepło a i tak chyba taniej - to sobie sama policz.Folia jest konieczna (i to szczelnie poklejona na łączeniach) ale nie nad ogrzewaniem a pod nim - między ociepleniem a rurkami, które już będą otulone betonem. Najprościej użyć tu specjalnych, cienkich styropianowych płyt podkłądowych z srebrną folią z wierzchu. Folia ma przygotowane zakłady do klejenia na łączeniu oraz nadrukowaną podziałkę, która ułatwia rozmieszczenie pętli ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 05.12.2015 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2015 (edytowane) Folia jest konieczna (i to szczelnie poklejona na łączeniach)A niby po co "szczelnie klejona"? To jest izolacja przeciwwilgociowa a nie przeciwpowodziowa A czemu zamiast folii na chudziak dajesz papę? Ja smarowałem chudziaka dysperbitem i położyłem grubą folię. Druga warstwa folii była (z tego co pamiętam) pod styropianem do którego były mocowane rurki podłogówki. mam problem z izolacją poziomą budynku Tu masz dyskusje na te tematy (zanim zapytasz - poczytaj) folia czy papa pod wylewkę Edytowane 5 Grudnia 2015 przez panfotograf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SJ413 05.12.2015 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2015 Magdalena74, Jakiś czas temu byłem w takiej samej sytuacji, napisałem do ICOPAL'a i to ich odpowiedź: "Papę Fundament 4,0 Szybki Profil SBS należy zgrzać do fragmentów papy na szerokości ok 15 cm ułożonych wcześniej pod ścianami nadziemia i działowymi. Ponadto należy bardzo dokładnie wykonać zgrzewy podłużne i poprzeczne z uzyskaniem wypływu masy asfaltowej , świadczących o szczelności połączenia, na brytach papy układanych na chudziaku. Papę mozna zgrzewać do podłoża ale nie trzeba. Jeśli decydyuje się Pan na zgrzewanie to w pomieszczeniach mieszkalnych należy odkurzyć podłoże przed zgrzewaniem a w pomieszczeniach niemieszkalnych zagruntować je podkładem Siplast Primer Szybki Gruntr SBS" A z doświadczenia: lepiej podgrzać papę na całej szerokości - lepiej się wykłada na chudziaku. W przeciwnym wypadku nie dolega dokładnie i czuć pod nogą, że odstaje miejscami. A ten grunt to chyba nie taki drogi w porównaniu do ceny samej papy pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdalena74 06.12.2015 08:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2015 Zaproponowana przez Ciebie papa Icopala szybki profil SBS fundament to bardzo dobry produkt i będziesz z niego zadowolona. Producent (co oczywiste) zaleca jego stosowanie razem z gruntem. Z tego co się orientuję mają jakiś program udzielania wieloletnich imiennych gwarancji pod warunkiem zarejestrowania produktu po zakupie na stronie www i pod warunkiem wykonania izolacji zgodnie z ich zaleceniami. Pod tym kątem patrząc to rezygnacja z gruntu być może pozbawi Cię tej gwarancji. Z drugiej strony chudziak masz mniej więcej na poziomie gruntu, więc wiele wilgoci tam nie będzie i nawet gdybyś po prostu rozłożyła tą papę (bez jej grzania do podłoża) to i tak byłoby dobrze. Zwróć uwagę żeby izolacja był "ciągła", tzn. izolacja podłogi łączyła się (na zakład kilkanaście centymetrów) z izolacją ścian. Przy okazji chciałbym się odnieść do wybranej przez Ciebie pianki poliuretanowej jako ocieplenia. Czemu ten wybór? Nie mówię, że jest zły. Pianka owszem będzie cieplejsza od styropianu (tym myślę, że się kierowałaś?), ale czemu nie dać styropianu 15cm - będzie równie ciepło a i tak chyba taniej - to sobie sama policz. Folia jest konieczna (i to szczelnie poklejona na łączeniach) ale nie nad ogrzewaniem a pod nim - między ociepleniem a rurkami, które już będą otulone betonem. Najprościej użyć tu specjalnych, cienkich styropianowych płyt podkłądowych z srebrną folią z wierzchu. Folia ma przygotowane zakłady do klejenia na łączeniu oraz nadrukowaną podziałkę, która ułatwia rozmieszczenie pętli ogrzewania. Wojtek przyjrzę się bliżej tej gwarancji Icopala, dzieki za podpowiedź. A płyty poliuretanowe wymyślił mąż, twierdzi że to super rozwiązanie i raczej nie przekonam go do zmiany zdania. Ja czytam jeszcze o perlicie zaproponowanym przez Adama MK, wydaje się fajną alternatywą, ale mało jest wpisów (przynajmniej ja nie dotarlam jeszcze do takich) potwierdzających że to naprawde super rozwiązanie. A niby po co "szczelnie klejona"? To jest izolacja przeciwwilgociowa a nie przeciwpowodziowa A czemu zamiast folii na chudziak dajesz papę? Ja smarowałem chudziaka dysperbitem i położyłem grubą folię. Druga warstwa folii była (z tego co pamiętam) pod styropianem do którego były mocowane rurki podłogówki. mam problem z izolacją poziomą budynku Tu masz dyskusje na te tematy (zanim zapytasz - poczytaj) folia czy papa pod wylewkę Pantograf pierwsze zdanie mojego pierwszego postu to że czytam od kilku dni. Znam zalinkowane przez Ciebie tematy. I właśnie po przeczytaniu jednego z nich utwierdziłam się w przekonaniu ze papa jest słusznym wyborem. Papa Icopal jest dedykowana na fundamenty, ma certyfikaty że może być stosowana do wewnątrz. Moje pytanie dotyczyło czy zastosować pod nia jeszcze grunt Siplast Primer. Magdalena74, Jakiś czas temu byłem w takiej samej sytuacji, napisałem do ICOPAL'a i to ich odpowiedź: "Papę Fundament 4,0 Szybki Profil SBS należy zgrzać do fragmentów papy na szerokości ok 15 cm ułożonych wcześniej pod ścianami nadziemia i działowymi. Ponadto należy bardzo dokładnie wykonać zgrzewy podłużne i poprzeczne z uzyskaniem wypływu masy asfaltowej , świadczących o szczelności połączenia, na brytach papy układanych na chudziaku. Papę mozna zgrzewać do podłoża ale nie trzeba. Jeśli decydyuje się Pan na zgrzewanie to w pomieszczeniach mieszkalnych należy odkurzyć podłoże przed zgrzewaniem a w pomieszczeniach niemieszkalnych zagruntować je podkładem Siplast Primer Szybki Gruntr SBS" A z doświadczenia: lepiej podgrzać papę na całej szerokości - lepiej się wykłada na chudziaku. W przeciwnym wypadku nie dolega dokładnie i czuć pod nogą, że odstaje miejscami. A ten grunt to chyba nie taki drogi w porównaniu do ceny samej papy pozdrawiam SJ413 Dzieki za odpowiedź. Icopal odpisał że Siplast masz zastosować tylko w pomieszczeniach niemieszkalnych, czyli z tego wynika nie jest zalecany, lub nawet szkodliwy w pomieszczeniach mieszkalnych. Możesz napisać jakie u Ciebie były warunki wodne na działce, na jakiej wysokości chudziak względem terenu i co położyłeś dalej na pape. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_Wisznia Mała 06.12.2015 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2015 (edytowane) A niby po co "szczelnie klejona"? To jest izolacja przeciwwilgociowa a nie przeciwpowodziowa ;)/QUOTE] Ta folia pod wylewką nie jest nawet izolacją przeciwwilgociową - ją masz już na chudziaku. Ta folia ma za zadanie nie dopuścić, aby mieszanka betonowa wnikała między płyty styropianu tworząc mostki termiczne. A szczelne klejenie można zastąpić większymi zakładami tylko, że wtedy trzeba zadbać, żeby mieszanki nie wylewać "pod włos", bo wtedy podnosi folię i wnika pod nią. Wiele ekip ma to jednak gdzieś, bo po zabetonowaniu nic nie widać. Dlatego polecam klejenie tej folii. Oczywiście ma to największe znaczenie przy podkładach anhydrytowych, które w momencie rozkładania są praktycznie płynne. Podkład betonowy przy rozkładaniu ma (a przynajmniej powinien mieć) konsystencję mokrego piachu więc w jego przypadku ma to mniejsze znaczenie. Niemniej jednak posklejanie folii to żaden koszt więc czemu się lepiej nie zabezpieczyć? Edytowane 6 Grudnia 2015 przez Wojtek_Wisznia Mała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SJ413 06.12.2015 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2015 Magdalena74, u mnie woda 1.4 pon. pt, poziom 0 wyciagniety 1m powyzej pt. Po zniwelowaniu działki wyjdzie trochę mniej - bo działka w małym dołku. Ale do wody zostanie tyle samo Na papie nie ma jeszcze nic a będzie jakieś styro, pewnie folia i podłogówka, na górę pewnie anhydryt ... ale to odległa przyszłość. Póki co, papa powoli się wykleja ... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdalena74 07.12.2015 08:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 SJ413 to Ty sie naprawdę nieźle zabezpieczasz przed ta wodą, bedziesz mial suchutko : ) dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibuch 09.12.2015 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2015 Ale po do kleić papę na całej powierzchni? Przecież ona będzie na całej powierzchni dociskana. Tu trzeba uzyskać tylko ciągłą warstwę pod CAŁYM domem. Pasy pod ścianami muszą być SZCZELNE połączenie z tym co teraz dołożysz.Folia pod wylewkę jest po to, żeby mleczko nie wpływało w szczeliny, jak się pobawisz w układanie styro i uszczelnienie to jest niepotrzebna.Czy ta płyta poliuretanowa na pewno nadaje się w takie miejsce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdalena74 09.12.2015 09:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2015 Czy ta płyta poliuretanowa na pewno nadaje się w takie miejsce? Szczerze -to nie wiem. Ale mój mąż jest tym produktem zachwycony, cieplejszy niz styropian i ponoć nie wchłania wilgoci tak jak styropian. Na razie jesteśmy na etapie papy, może zanim nadejdzie czas decyzji odnosnie ocieplenia uda mi sie coś wiecej ustalić. Ciężko wyłuskuje się potrzebne informacje na forum. Wyszukiwarka albo zalewa mnie odpowiedziami, albo nie pokazuje nic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Syzyf 18.12.2015 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 Siplast primer - grunt jest bardzo wydajny. U mnie wyszło 0.2 l na m2. ( ściany fundamentowe )Przy tym zużyciu 1 beczka 30 L starczy na 150 m2. - koszt 1 beczki to około 400 - 420 zł brutto. Papy użyłem na ławach fundamentowych, przed zgrzaniem posmarowałem Primerem, czas wyschnięcia to około 2 h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 19.12.2015 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2015 Ja zastosowałem w/w rozwiązanie ( tj. splast primer + papa Icopala fundamentowa) nie tylko na ławach lecz na całym chudziaku ( za mojego życia mam zamiar tego nie ruszać ) . Nie przemawia do mnie wieloletnia skuteczność jako hydroizolacji foli położonej na chudziaku na parterze - a koszt ewentualnych poprawek u mnie wielokrotnie przekroczyłby oszczędności . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdalena74 19.12.2015 18:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2015 Surgi a na jakim jestes etapie, mieszkasz juz? Mnie zastanawia dlaczego Icopal napisal forumowiczowi SJ413 (kilka postów wyzej) że ma zastosować Siplast tylko w pomieszczeniach niemieszkalnych. Boje się że może on śmierdzieć pod podlogowką. Co Ciebie przekonało żeby go zastosować na calości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 28.12.2015 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2015 Mieszkam już 2 lata, nic nie czuję. Przekonała mnie trwałość rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdalena74 29.12.2015 22:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2015 A masz podlogowkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 02.01.2016 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2016 Wyłącznie . Ps - sorki - w łazienkach drabinki - na ręczniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts