Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja przeciwwilgociowa podłogi na gruncie- Icopal sbs + siplast primer

Magdalena74

Recommended Posts

Jednak nie stosuje sie Siplast Primera Szybki Grunt w pomieszczeniach mieszkalnych. Oto odpowiedź ICOPALA

"Gruntowanie preparatem Siplast Primer Szybki Grunt SBS może być stosowane tylko w pomieszczeniach nie przeznaczonych na stały pobyt ludzi. Zadaniem preparatu gruntującego jest związanie z podłożem pyłów powierzchniowych (np. pyłu betonowego lub kurzu) aby nie przeszkadzał w przyklejeniu papy zgrzewalnej do podłoża. To jedyne zadanie podkładu gruntującego - jego stosowanie nie poprawia hydroizolacyjności układu. W pomieszczeniach, w których będą przebywać na stałe ludzie należy odkurzyć z pyłów podłoże - wtedy uzyska się podobny efekt umożliwiający zgrzanie papy."

A ja użyłem najtańszej papy V60S42 oksydowanej. Cos koło 50zł/rolkę (7,5m2). Całość na gorąco klejona do podłoża. Podłoże zagruntowane Izolbetem A. Tak wiem, że piszą aby nie stosować w pomieszczeniach na pobyt ludzi, ale dlaczego? dlatego, ze zawierają szkodliwe rozpuszczalniki, które po 1-2 tygodniach całkowicie wyparują, a dodatkowo podczas traktowania palnikiem przy zgrzewaniu papy do podłoża dodatkowo się wypalą.

• 3 months później...
Wyłącznie . Ps - sorki - w łazienkach drabinki - na ręczniki. :cool:

U mnie izolacją przeciwwodną zajmowała się firma hydroizolacje[moderowano] Mieliśmy duży problem żeby znaleźć dobrą firmę, ale na szczęście trafiliśmy w dobre ręce. Teraz zajmują się izolacją u mnie w biurze. Naprawdę są solidni i terminowi.

Edytowane przez finlandia
Reklamy są niezgodne z regulaminem forum

• 2 years później...

To może odkopie troszkę temat. Mam zamiar zaizolować posadzkę na gruncie 2x papą modyfikowaną sbs na osnowie polimerowej. Jakie papy i grunty do tego celu polecacie? Sporo osób chwali Icopal Szybki Profil SBS, a czy możecie polecić jakąś inną alternatywę, w nieco bardziej przystępnej cenie?

Co sądzicie o zastosowaniu do tego celu np

ICOPAL Baza PYE PV250 S4,0, w jednej z sieciówek jest po 11zł z hakiem za m2?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.