Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fundament na studniach, mikropale czy piwnica?

kuuki

Recommended Posts

witam,

w skrócie moja sytuacja: Na działce, na której planujemy budowę znajduje się grunt nasypowy, słabonośny do głębokości ok. 3-3,5m. Woda znajduje się na głębokości ok. 4,5m. Z różnych względów chcemy wybudować się własnie na tej działce, więc kupna innej nie bierzemy pod uwagę.

Po konsultacji z architektem i konstruktorem odrzuciliśmy następujące opcje:

- wymiana gruntu,

- fundament na płycie (grunt za słabonośny).

a do wyboru mamy:

- płyta posadowiona na studniach,

- płyta posadowiona na mikropalach

Pojawiła się także trzecia opcja - piwnica. Intuicyjnie wydaje się, że skoro i tak będzie trzeba wydać sporo kasy na fundament (studnie, mikropale) to może w takim razie warto jeszcze dołozyć, wykopać piwnicę na głębokość ok. 3m2, oprzeć ją na stabilnym gruncie i wybudować normalny, podpiwniczony dom.

Na forum znajduje się dość sporo wątków zarówno o mikropalach, studniach jak i o piwnicach, ale nie znalazłem nikogo, kto by rozważał i porównywał obie te opcje jednocześnie. Macie jakieś doświadczenia? Czy w takim wypadku piwnica będzie znacząco droższa niż np. fundament na studniach?

Będę wdzięczny za wszelkie uwagi i sugestie

pozdrawiam

Jeżeli płyta na gruncie dla obciążenia od domku jednorodzinnego będzie miała za słabą nośność to znaczy, że ten grunt to prawdziwy dramat. Jeżeli nie planowaliście to budowanie piwnicy tylko dlatego, że grunt jest do bani to jednak spora rozrzutność. Fakt, że można dla niej wymyślić ciekawe zastosowanie, np. kino domowe.

Sugeruję jednak wstrzymać się z decyzją kupna działki przynajmniej do zrobienia kosztorysu prac dodatkowych (palowanie, studnie i wzmocnienie płyty w stosunku do płyty na gruncie, a częściowo za prace dodatkowe należy uznać i piwnicę) jak zobaczycie rachunek za oczarowanie działką to może zmienicie zdanie.

Być może sama płyta by wystarczyła - nie wiem... Wysłałem wyniki badań geotechnicznych do kilku firm zajmujących się płytami. Niektóre z nich oceniły, że sama płyta będzie ok, ale niektóre stwierdziły, że będzie potrzebne dodatkowe wzmocnienie. Tego samego zdania jest też nasz konstruktor, więc wychodzę z założenia, że lepiej zainwestowac teraz więcej i spać spokojnie, niż liczyć na to, że będzie OK.

Wstępne wyceny mikropali, to ok. 35-45 tys., a stan zero (mikropale + płyta) wychodzi ok. 65 tys. Z tego co czytałem na forum w tej cenie (albo ew. niewiele wyższej) mozna już postawić piwnicę w stanie surowym. Dlatego właśnie piwnica wydaje mi się najsensowniejszym rozwiązaniem, ale może czegoś nie wiem?

Dlaczego sporo osób decyduje się jednak na mikropale/studnie, skoro za niewiele więcej można mieć dodatkowe kilkadziesiąt m2 powierzchni użytkowej?

Rzeczywiście klops.

Mikropale i inne posadowienie bezpośrednie to straszne koszty, ja bym w to nie poszedł.

Jeśli masz jakieś pomysły na piwnice to jest to niegłupie wyjście. Pamiętam, że jak moja siostra budowała dom pod Warszawą to były takie ceny za piasek, że lepiej opłacało się wykopać piwnice niż kupić ziemię do podniesienia poziomu działki (piwnica prawie gratis) :)

Jakby to był most to na pewno wymiana gruntu do dna albo pale ale przy domku może wystarczy poduszka, żeby dostać się do tych warstw ID=0,4? Spytaj kogoś, kto liczy posadowienie domków, ja nie mam w tym doświadczenia.

A może płyta + szkielet, to będzie b. lekkie? A jak chcecie parterowy to może styropianowy?

@zibuch

Dzieki za sugestie. Te styropianowe domy oglądałem, ale jakoś nie przekonały mnie, głównie ze względu na ograniczenia projektowe (dom parterowy, w środku kopuła, ograniczenia co do kształtu). Nad domem szkieletowym na płycie tez myślałem - intuicyjnie dla mnie było to najtańsze rozwiązanie. Jednak opinie konstruktora + dość różne opinie od firm budujących tego typu domy odwiodły mnie od tego pomysłu - nie ma co ryzykować.

@JarekMad

Dzięki za opinię. Przyznam, że trochę się boję tej kalkulacji kosztów piwnicy na zasadzie wyższe ściany + strop, bo w trakcie może wyjść sporo dodatkowych wydatków, które niby konieczne nie są ale przydatne (schody wewnętrzne + zewnętrzne, instalacja przynajmniej elektryczna, studzienki doświetlające i okna itp.). Jak się policzy te wszystkie 'drobiazgi', to może wyjść niezła suma.

Ale tak jak napisałeś Ty i jajmar, przestrzeń się przyda, więc to chyba najroządniejsze rozwiązanie.

@jajmar

W okolicy są bagna. Tam konkretnie była łąka, która była kilka metrów niżej niż poziom drogi. Obecny właściciel z myślą właśnie o budowie kiedyś domu nawoził tam od kilku(-nastu?) lat partiami ziemię. Nie była ona jednak w żaden sposób zagęszczana i stąd teraz kilka różnych warst o różnym stopniu zagęszczenia.

Tak jak sugerujecie powyżej na razie skłaniam się ku piwnicy. Po porównaniu kosztów i korzyści wydaje się to najsensowniejsze rozwiązanie, ale jak ktoś ma jeszcze jakieś uwagi, to chętnie przeczytam.

Dzięki za opinię. Przyznam, że trochę się boję tej kalkulacji kosztów piwnicy na zasadzie wyższe ściany + strop, bo w trakcie może wyjść sporo dodatkowych wydatków, które niby konieczne nie są ale przydatne (schody wewnętrzne + zewnętrzne, instalacja przynajmniej elektryczna, studzienki doświetlające i okna itp.). Jak się policzy te wszystkie 'drobiazgi', to może wyjść niezła suma.

Ale tak jak napisałeś Ty i jajmar, przestrzeń się przyda, więc to chyba najroządniejsze rozwiązanie.

Okno takie piwniczne to wydatek 300zł , zabudowy an zewnątrz gotowe są dośc drogie, chyba taniej wylać z betonu. Zrobiłem u siebie piwnicę pod częścią dobudowy jakieś 70m2 bez pomysłu po co, po roku już mam całość zagospodarowane. Tu warsztacik tu stół do pink-ponga tam pralnia.

Jak liczysz koszty to bierz pod uwagę ściany monolityczne i dobrą izlocję przeciw wodną nie abizol.

Co do schodów to ja zrobiłem tak że mam schody z parteru dwa biegi i pełny spocznik na którym są drzwi na zewnątrz i na zewnątrz mam dzięki temu tylko 5 stopni.

Nie sądzę abyś zrobił studnie lub mikropale taniej od piwnicy. Studnia to proste do wykonania, tylko weź pod uwagę ze aby płyta leżała na studniach to potrzeba solidnego zbrojenia, a każda tona stali kosztuje sporo.

Masz pierońsko ciężka działkę do budowy.

Jak liczysz koszty to bierz pod uwagę ściany monolityczne i dobrą izlocję przeciw wodną nie abizol.

A jaka jest przewaga ściany monolitycznej nad tą z bloczków?

Co do schodów to ja zrobiłem tak że mam schody z parteru dwa biegi i pełny spocznik na którym są drzwi na zewnątrz i na zewnątrz mam dzięki temu tylko 5 stopni.

Pomysł fajny, tylko na razie nijak nie mogę go wpasować w naszą koncepcję projektu, ale pogadam jeszcze z architektem na ten temat.

A jaka jest przewaga ściany monolitycznej nad tą z bloczków?

Ogromna. Zacznijmy od tego że ściana piwnicy znajdującej się poniżej gruntu musi przenieść napór gruntu na budynek, często taka ściana musi być zbrojona więc albo robisz gęsto rdzenie i murujesz (nie polecam) albo szalujesz i zalewasz - jak potrzeba zbrojąc - polecam. Dodatkowo za ścianą monolityczną przemawia jej gładkość co łatwiej izolować od zewnątrz. Jest jeden minus ścian monolitycznych - cięzko się w nich kuje pod instalacje.

A jaki beton byś zaproponował, aby to wszystko trzymało się kupy i nie pękało ?

Beton jakiś super mocny nie musi być, B20 wystarczy, aby nie pękał stosuje sie zbrojenie. Przy betonie ważna jest pielęgnacja, wibrowanie i NIE dolewanie wody do gruszki - co na FM ludzie opisują nagminnie.

Na tym niekontrolowanym nasypie nie ma szans wybudować nawet na płycie. Co tam było jakis staw?

Bez przesady, ten nasyp niekontrowlawany da się wzmocnić, czyli zagęścić, a płyty fundamentowe na gorszych podłożach się robi. Ten konstruktor to ma cykora, żeby plyte zaprojetkowac. Na szkodach górniczych IV kategorii grunt jest bardziej neiprzewidywalny, aniżeli w tym przypadku i jakos projektuje się plyty.

Moja rada: jeżeli planowany domek ma mala powierzchnie zabudowy to można:

1. wynająć koparkę kołówkę z duża łyżką

2. wykopać dół na 2 m,

3. wynająć zageszczarke 500 kg i zagescic dno ( polewając wodą - nasyp jest z piasku drobnego )

4. zageszczać warstwami 0,3-0,4 m wybrany wcześniej piasek

5. na tym zrobić badania kontrolne i

6. zrobić plyte,

koszt będzie dużo mniejszy aniżeli mikropale studnie i inne drogie rzeczy, takie wzacniania robi się dla dużych obciazen , dużych konstrukcji a nie domku jednorodzinnego.

Czyli reasumując zrobić nasyp jeszcze raz a porządnie materiałem który jest na miejscu.

3 dni roboty - koparka 3600 , zagęszczarka 500, dwóch ludkow 1200 - za tyle nie zrobi się ani pali , ani studni ani piwnicy

Edytowane przez jacentyy

no tak, a jak myślisz robi się wszelkiego rodzaju nasypy np. pod autostrady ?

Tam ktoś robił nasyp tylko, że go nie zagęszczał warstwami, gdyby to zrobil teraz nie byłoby problemu.

Z odwiertów wynika, że jest to piasek drobny i jak się go wystarczająco zagęści do minimum ID 0,6 co odpowiada mniej więcej Is=0,96 ( co nietrudno osiągnąć)

a najlepiej do Is=0,98 co odpowiada Id=0,7 to już będzie miodzik pod płytę.

Płyta ma to do siebie, że bardzo rozkłada naprężenia na grunt, a co z kolei powoduje małe osiadania.

Ostatnie warstwę pod płytę z 50 cm można zrobić już z piasku grubego, np. w geotkaninie i będzie jeszcze lepiej.

Nie padło pytanie, z czego jest ten nasyp " niekontrolowany" jeśli z frakcji nie spoistej ... np piasek drobny - to w tym stanie ..

powinien przenieść około ~~165 kPa wg ID 0,26 jak już ktoś pisał - ułożyć ponownie dla "świętego" spokoju grunt raz jeszcze ..

bo napisanie że nasyp nie kontrolowany .. cóż .. żółty ? a może tam jest sam piach .. i strachy na lachy ..