Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

trepy na schodyze świerka

Gość grend

Recommended Posts

Gość grend
Ma ktoś jak wyżej. Trepy mają być na schodach betonowych. Wiem że jest to drewno miękkie, ale czy faktycznie ulegają tak szybko zniszczeniu - czy można je jakoś zabezpieczyć - nie wiem jakiś lakier inna chemia. Mam dylemat bo mam możliwość zakupu trepa za 20pln drewno suszone sezonowane i I klasa

Gość grend
Przecież cena... Chyba jest różnica miedzy 20ln a 80pln gdzie trzeba to pomnożyć x 20. Wiem ze jesion jest lepszy twardszy ale mi chodzi czy świerk da rade ... a kolor, jest tyle chemii że kolor to chyba rzecz 16rzędna

20x20zł=400zł

20x80zł=1600zł

1600-400=1200zł

Jak za 1200zł oszczędności chcesz mieć w domu szajs na całe życie,

to winszuję pomysłu

Schody to nie podłoga którą użytkuje się na całej powierzchni

i jej zużywanie rozkłada się równomiernie

Z resztą nawet podłóg nikt teraz nie robi ze świerka

Po schodach chodzi się cały czas w tym samym miejscu

i to miejsce ulega nieporównywalnie większemu zużywaniu niż podłoga

Radzę o tym pomyśleć

Czy te 1200zł jest tego warte,odpowiedz sobie sam

Ja bym kalkulację tą rozpisał inaczej. Jesion 1600 ( fakt, że później) do tego dolicz 400 zł na świerk ( który położysz wcześniej) oczywiście bez kosztów robocizny i lakierów. Do tego jeszcze plus demontaż świerku ( po 3 może 4 latach) plus montaż jesionowych plus lakiery. Ile wyjdzie? Do tej sumy dolicz jeszcze nerwy, drapanie się ( jaki ja byłem oszczędny). To w sumie ile to wyjdzie? Edytowane przez wiesiek6308

Ja bym kalkulację tą rozpisał inaczej. Jesion 1600 ( fakt, że później) do tego dolicz 400 zł na świerk ( który położysz wcześniej) oczywiście bez kosztów robocizny i lakierów. Do tego jeszcze plus demontaż świerku ( po 3 może 4 latach) plus montaż jesionowych plus lakiery. Ile wyjdzie? Do tej sumy dolicz jeszcze nerwy, drapanie się ( jaki ja byłem oszczędny). To w sumie ile to wyjdzie?

Jak by za pierwszym razem robić dębowe...?