Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek na zgłoszenie na działce rolnej?

Recommended Posts

Witam serdecznie,

jestem tu nowa, chociaż w zasadzie to poczytuję tu wątki już od jakiegoś czasu. Nie znalazłam wcześniej takiego tematu, szczególnie że w tym roku zmieniły się przepisy budowlane. Jeśli jest, proszę o wskazanie linka.

Posiadam działkę rolną, ŁV - 0,3ha. Chciałabym postawić na niej domek przeznaczony do rekreacji indywidualnej. Taki z tych do 35m2 powierzchni zabudowy - na zgłoszenie. Działka nie jest objęta planem zagospodarowania, nie ma też wydanych warunków zabudowy. Znajduje się bezpośrednio przy drodze, którą biegnie woda i prąd. Czy mogę po prostu zgłosić budowę takiego domku? Czy działka taka wymaga decyzji o warunkach zabudowy uwzględniającej zabudowę rekreacyjną?

Jak to jest później z przyłączem wody? W końcu wodociąg jest gminny...

Witam !

Budowaliśmy domek - 25 m 2 na działce rolnej IV kl. domek na zgłoszenie

w starostwie, i nie podawałam,że to jest domek przeznaczony na rekreację.

Idź do starostwa,zapytaj co i jak zgodnie z nowymi przepisami, jakie dokumenty

trzeba im przedstawić, bo i tak wszystko trzeba u nich załatwić.

Ja trafiłam na urzędnika ,który wszystko mi wypunktował co i w jakiej kolejnośći

zrobić by sprawnie poszło.

Powodzenia !

• 1 month później...

ja niedawno zgłosiłem taki budynek na działce rolnej niezabudowanej, nie ma planu zagospodarowania a więc postarałem się ( w roku 2014 gdzie jeszcze nie było bud. rekreacji) a więc wystapiłem o warunki na budynek gospodarczy - takie warunki zabudowy dostałem i dołączyłem je kilka dni temu do zgłoszenia budynku rekreacji indywidualnej. na 90% muszą być te warunki zabudowy ( jak coś to zgłaszaj do wysokości w kalenicy 7m) ale "parterowy" co do pradu to musisz wystapić do zakładu energetycznego o warunki przyłącza - ja także to sprytnie załatwiłem bo podłączałem prąd a nie planowałem żadnej budowy normalnie nie da sie podłączyć prądu na działke bez pozwolenia na budowę ale prze wachlowałem dużo różnych kodeksów i w końcu zgłosiłem podłączenie prądu do UWAGA - Studni ! jako nawadnianie terenów zielonych :) haha :) prąd jest . Planuje budować taki domek murowany postawiony na płycie fundamentowej najpierw miałem szkieletowy ale zdecydowałem się na murowany :)

powodzenia;)

Acha ja nie pakowałbym się w wodociągi Najlepiej wiercić Studnie i już żadnych zobowiązań :)