tex89 05.12.2015 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2015 Witam Planuję w następnym roku kupić siedlisko z drewnianym domem do remontu i budynkami gospodarczymi. Wiem, że w 2016 roku zmienia się jakaś ustawa i będą problemy z zakupem ziemi rolnej przez osoby nie będące rolnikami. W związku z tym mam do Was pytanie - Czy te przepisy zmieniają też coś w kwestii zakupu siedliska przez nie rolnika? Wielkość siedliska jakiego będę poszukiwał to ok. 30 arów, chyba, że się trafi większe w okazyjnej cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 05.12.2015 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2015 Kup w tym roku.Ustawa o której mówisz to "ustawa o ustroju rolnym", która zmienia się od 2016. W internecie jest wiele artykułów oraz wpisów blogowych radców prawnych i osób związanych z handlem nieruchomościami, gdzie możesz przeczytać o problemach, jakie ta ustawa tworzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tex89 05.12.2015 12:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2015 Sporo szukałem na ten temat i trafiłem tylko na artykuły dotyczące zakupu działki siedliskowej i budowy na niej domu, a nie kupna już zabudowanej. W tym roku nie zdążę kupić bo jeszcze się na konkretną nieruchomość nie zdecydowałem a wolał bym nie robić tego w pośpiechu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 05.12.2015 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2015 W zasadzie większość nowych przepisów dotyczy zbycia/nabycia nieruchomości rolnej nie mniejszej jak 1ha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 07.12.2015 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 Witam Planuję w następnym roku kupić siedlisko z drewnianym domem do remontu i budynkami gospodarczymi. Wiem, że w 2016 roku zmienia się jakaś ustawa i będą problemy z zakupem ziemi rolnej przez osoby nie będące rolnikami. W związku z tym mam do Was pytanie - Czy te przepisy zmieniają też coś w kwestii zakupu siedliska przez nie rolnika? Wielkość siedliska jakiego będę poszukiwał to ok. 30 arów, chyba, że się trafi większe w okazyjnej cenie. Problem może być w przyszłości i to na podstawie jużobowiązujących przepisów. Sprawdź dobrze zapisy miejscowego planu i studium. Często ludzie kupują siedliska od rolnika a później się dziwąże nie mogą się rozbudować a jak by siętakie siedlisko spaliło to nie mogą odbudować. Korzystając z kruczków prawnych możnasię bardzo przejechać. Bierz pod uwagę że kupujesz ziemie rolną z zabudową anie działkę budowlaną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 07.12.2015 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 Witam Planuję w następnym roku kupić siedlisko z drewnianym domem do remontu i budynkami gospodarczymi. Wiem, że w 2016 roku zmienia się jakaś ustawa i będą problemy z zakupem ziemi rolnej przez osoby nie będące rolnikami. W związku z tym mam do Was pytanie - Czy te przepisy zmieniają też coś w kwestii zakupu siedliska przez nie rolnika? Wielkość siedliska jakiego będę poszukiwał to ok. 30 arów, chyba, że się trafi większe w okazyjnej cenie. Problem może być w przyszłości i to na podstawie jużobowiązujących przepisów. Sprawdź dobrze zapisy miejscowego planu i studium. Często ludzie kupują siedliska od rolnika a później się dziwąże nie mogą się rozbudować a jak by siętakie siedlisko spaliło to nie mogą odbudować. Korzystając z kruczków prawnych możnasię bardzo przejechać. Bierz pod uwagę że kupujesz ziemie rolną z zabudową anie działkę budowlaną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts