KaziooWielki 05.12.2015 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2015 Witam, Mam taki mały problem. Zakupiłem pompę grundfos'a alpha2 z funkcją autoadapt.Wszystko działa świetnie, tyle że pompa idzie z maksymalna mocą gdy włączam obieg do którego jest wpięty zbiornik wyrównawczy (u mnie akurat to obieg który grzeje boiler). W mojej instalacji jest to najmniejszy (najkrótszy) obieg, więc autoadapt powinien znacznie zredukować prace pompy. Mniemam zatem iż to przez wpięty weń zbiornik wyrównawczy. Jeżeli zamknę ten obieg, a włącze inny, pompa fajnie reguluje sobie moc. Czy przy funckji autoadpat zbiornik wyrównawczy powinien być jakiś specjalny? Pozdrawiam,Kamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 05.12.2015 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2015 przymknij zawór za pompą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaziooWielki 05.12.2015 12:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2015 chyba nie rozumię. Może opisze nieco dokładniej moją instalację.Mam 4 obiegi, z czego pierwszy (do grzania boilera jest zawsze otwarty, do niego też wpięty jest zbiornik wyrównawczy).Pompa z autoadpat działą na poprocie, i tłoczy wodę zebraną z wszystkich obiegów (aktualnie otwartych) do pieca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 05.12.2015 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2015 musisz zwiększyć opór przepływu, pompa prawdopodobnie nie czuje oporu i dlatego ciągnie w górę, nie ma dokumentacji jak działa algorytm więc trzeba kombinować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
0degree 06.12.2015 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2015 chyba nie rozumię. Może opisze nieco dokładniej moją instalację. Mam 4 obiegi, z czego pierwszy (do grzania boilera jest zawsze otwarty, do niego też wpięty jest zbiornik wyrównawczy). Pompa z autoadpat działą na poprocie, i tłoczy wodę zebraną z wszystkich obiegów (aktualnie otwartych) do pieca. Problemem nie jest naczynie, tylko wężownica w bojlerze która podłączona jest "dużą" średnicą i sprawia najmniejszy opór hydrauliczny. Najpierw poczytaj na czym polega "dopasowanie" obrotów pompy w funkcji autoadapt, tj kiedy pompa zwalnia, wtedy zrozumiesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts