Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

grundfos alpha2 autoadapt nie działa ze zbiornikiem wyrównawczym

KaziooWielki

Recommended Posts

Witam,

Mam taki mały problem.

Zakupiłem pompę grundfos'a alpha2 z funkcją autoadapt.

Wszystko działa świetnie, tyle że pompa idzie z maksymalna mocą gdy włączam obieg do którego jest wpięty zbiornik wyrównawczy (u mnie akurat to obieg który grzeje boiler). W mojej instalacji jest to najmniejszy (najkrótszy) obieg, więc autoadapt powinien znacznie zredukować prace pompy. Mniemam zatem iż to przez wpięty weń zbiornik wyrównawczy.

Jeżeli zamknę ten obieg, a włącze inny, pompa fajnie reguluje sobie moc.

Czy przy funckji autoadpat zbiornik wyrównawczy powinien być jakiś specjalny?

Pozdrawiam,

Kamil

chyba nie rozumię.

Może opisze nieco dokładniej moją instalację.

Mam 4 obiegi, z czego pierwszy (do grzania boilera jest zawsze otwarty, do niego też wpięty jest zbiornik wyrównawczy).

Pompa z autoadpat działą na poprocie, i tłoczy wodę zebraną z wszystkich obiegów (aktualnie otwartych) do pieca.

chyba nie rozumię.

Może opisze nieco dokładniej moją instalację.

Mam 4 obiegi, z czego pierwszy (do grzania boilera jest zawsze otwarty, do niego też wpięty jest zbiornik wyrównawczy).

Pompa z autoadpat działą na poprocie, i tłoczy wodę zebraną z wszystkich obiegów (aktualnie otwartych) do pieca.

Problemem nie jest naczynie, tylko wężownica w bojlerze która podłączona jest "dużą" średnicą i sprawia najmniejszy opór hydrauliczny. Najpierw poczytaj na czym polega "dopasowanie" obrotów pompy w funkcji autoadapt, tj kiedy pompa zwalnia, wtedy zrozumiesz.