Jastrząb 08.01.2016 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 Wełna - niepalna, sprawdzona. Pianka - palna, niesprawdzona, amerykański wymysł, z którego jak i z innych amerykanie się z czasem wycofają. Wybór należy do inwestora. Ja postawiłem na wełnę, ale piankę też brałem pod uwagę. Droższa od wełny. A co do szczelności to nie ma co z nią przesadzać, bo pleśń i grzyby nie śpią.[/quote Jak mi sie spali dach, czyli glownie jego drewniana konstrukcja, to bede bardzo zadowolony ze welny nie ruszyło..... Ale oczywiscie palnosc nalezy dopisac do listy wad i zalet. A skad to wiesz ze sie amerykanie wycofaja? Wrozka powiedziała? Jak ostatnio z kolega niemcem rozmawialem, ktory ma dom od 20lat, to na slowo welna mineralna zrobił ogromne oczy i spytał czemu nie pianka, najlepiej nakrokwiowo. Takie same duze oczy robia niemcy widzac nasze ławy fundamentowe zamist płyty. No, ale to takie Hamerykanskie wynalazki, niemcy "juz sie podobno wycofuja" Co do szczelnosci. Jak nie zagwarantujesz domowi odpowiedniej wentylacji to grzyby i plesnie sie przy welnie pojawia...... Dom suchy i zdrowy ma byc nie dlatego ze sa "dziury w dachu" tylko dlatego ze ma dzialajca wentylacje. Wiesz ile domów ma spiepszona welne poprzez dopchanie do deskowania? Ja bym wybrał welne pod warunkiem ze mialby czas ochote i zdrowie zrobic to samemu. Jakie babole mi ekipa pozostawiaja, to kazdy sąd by mnie uniewinnil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 08.01.2016 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 Wełna - niepalna, sprawdzona. Pianka - palna, niesprawdzona, amerykański wymysł, z którego jak i z innych amerykanie się z czasem wycofają. Wybór należy do inwestora. Ja postawiłem na wełnę, ale piankę też brałem pod uwagę. Droższa od wełny. A co do szczelności to nie ma co z nią przesadzać, bo pleśń i grzyby nie śpią.[/quote Jak mi sie spali dach, czyli glownie jego drewniana konstrukcja, to bede bardzo zadowolony ze welny nie ruszyło..... Ale oczywiscie palnosc nalezy dopisac do listy wad i zalet. A skad to wiesz ze sie amerykanie wycofaja? Wrozka powiedziała? Jak ostatnio z kolega niemcem rozmawialem, ktory ma dom od 20lat, to na slowo welna mineralna zrobił ogromne oczy i spytał czemu nie pianka, najlepiej nakrokwiowo. Takie same duze oczy robia niemcy widzac nasze ławy fundamentowe zamist płyty. No, ale to takie Hamerykanskie wynalazki, niemcy "juz sie podobno wycofuja" Co do szczelnosci. Jak nie zagwarantujesz domowi odpowiedniej wentylacji to grzyby i plesnie sie przy welnie pojawia...... Dom suchy i zdrowy ma byc nie dlatego ze sa "dziury w dachu" tylko dlatego ze ma dzialajca wentylacje. Wiesz ile domów ma spiepszona welne poprzez dopchanie do deskowania? Ja bym wybrał welne pod warunkiem ze mialby czas ochote i zdrowie zrobic to samemu. Jakie babole mi ekipa pozostawiaja, to kazdy sąd by mnie uniewinnil A pamiętasz kolego wykańczanie elewacji siddingiem? Minęło bezpowrotnie. Nie przyjęło się. Nikt już tego nie robi. Wełna jest na rynku od dawna i póki co pianka nie jest żadną konkurencją. Nadal wielu inwestorów liczy wydatki. Cena pianki dyskwalifikuje ją jako potencjalne docieplenie dachu w oczach większości budujących. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 08.01.2016 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 Dzień dobry! Wszędzie czytam o tym, że pianka poliuretanowa to lek na całe zło przy ociepleniach poddasza, tylko nigdzie nie jest przy tym napisane o ile droższe jest ocieplanie pianką niż wełną. Załóżmy, że dach ma powierzchnię ok 150 m, o ile droższe będzie ocieplenie pianką niż wełną, uśredniając cenę? Około 2 razy drożej. Metr kwadratowy przy grubości 20 cm to około 50 zł. A 20 cm to czasem za mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 08.01.2016 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 A pamiętasz kolego wykańczanie elewacji siddingiem? Minęło bezpowrotnie. Nie przyjęło się. Nikt już tego nie robi.aha. Czyli z faktu ze siding sie nie przyjal wnioskujesz ze pianka sie nie przyjma i zniknal? Chyle czola przed argumentacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 08.01.2016 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 czyli jednym słowem kupić samą piankę w kanistrach pistolet kompresor i za rozsądne pieniądze można to zrobić samemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
17jan 08.01.2016 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 A ta pianka Covestro ma jakąś nazwę handlową ? Można gdzieś pobrać deklaracje, certyfikat, aprobatę, kartę charakterystyki substancji niebezpiecznej ... Jeżeli jest to tak uznana firma to produkt spełnia wymagania w UE a dokumenty powinny być łatwo dostępne bo pewnie chcą się pochwalić super parametrami Panie Tomaszu VW dawało wszystkie jakie były możliwe certyfikaty i wyszło scheise. Pzdr Janek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 08.01.2016 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 Panie Tomaszu VW dawało wszystkie jakie były możliwe certyfikaty i wyszło scheise. Pzdr Janek Ot to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 09.01.2016 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 aha. Czyli z faktu ze siding sie nie przyjal wnioskujesz ze pianka sie nie przyjma i zniknal? Chyle czola przed argumentacja. To była metafora. METAFORA! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 09.01.2016 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 To była metafora. METAFORA! "Metafora - figura stylistyczna polegająca na nietypowym połączeniu wyrazów, dzięki któremu przynajmniej jeden z nich uzyskuje nowe znaczenie" Chyle czolo przed argumentacja dotyczaca zycia pianek ociepleniowych oraz wiedza o jezyku ojczystym.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 09.01.2016 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 "Metafora - figura stylistyczna polegająca na nietypowym połączeniu wyrazów, dzięki któremu przynajmniej jeden z nich uzyskuje nowe znaczenie" Metafora jako szeroko pojęte porównanie. Pianka do ocieplania dachów i tak się nie przyjmie.Tak jak sidding A jeśli mówisz o języku ojczystym, to spójrz na pisownię w swoich postach. Chyba koledze kończą się argumenty! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 09.01.2016 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 Ale metafora to nie zadne porownanie. Ani szerokie ani waskie. Moze Ci chodzilo o analogie. Tez trudne slowo. Wez sie zdecyduj. Raz piszesz ze to "metafora" tylko potem ze sie pianki nie przyjma tak jak siding. Argument od czapy. Siding byl brzydki tani. Pianka jest drozsza ale ma pewne zalety. Rownie dobrze moglbys napisac ze krycie strzecha sie nie przyjelo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 11.01.2016 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 Panie Tomaszu VW dawało wszystkie jakie były możliwe certyfikaty i wyszło scheise. W Polsce obowiązuje ustawa o wyrobach budowlanych, a na terenie UE oznakowanie CE. Producent oznaczając swój wyrób znakiem CE deklaruje, że wyrób ten spełnia wymagania wszystkich odnoszących się do niego dyrektyw. Tych informacji pozbawieni są klienci ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
banus1 11.01.2016 23:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 Odradzam pianke wprost na membrane. Pianka wypycha membrane do góry! I jak skropliny spływają to nie środkiem pomiedzy krokwiami tylko bokami po kontrłatach, zawilgacając je, krokwie jak i całą piankę przez dziury po gwoździach w kontrłatach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 12.01.2016 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 Odradzam pianke wprost na membrane. Pianka wypycha membrane do góry! I jak skropliny spływają to nie środkiem pomiedzy krokwiami tylko bokami po kontrłatach, zawilgacając je, krokwie jak i całą piankę przez dziury po gwoździach w kontrłatach A te skropliny sa rzeczywiste czy urujone? Widział je ktoś? Czy to taki mit jak ten o oddychaniu scian? Bo ja widziałem swoja membrane lezaca na welnie, 6 lat od ulozenia. Był na niej czerwony pył pozostały z cięcia dachówek. Wygladał jakby przed chwila ta dachówke cięto - nie było na nim sladów "płyniecia skroplin". Sam kotrłaty to była kwintensencja suchości. Jak pieprz. Rzecz sie działa w kwietniu, wiec po zimie wilgoć powinna tam hulać w kazda strone. U mnie jest dachówka. Moze w przypadku blachy wyglada to inaczej - ze od spodu blachy skrapla sie wilgoc, jako ze blacha szybciej reaguje na zmiany temperatury niz ceramika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drogba_37 22.08.2016 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2016 -raczej nie na deskowany dach.... A dlaczego pianka, nie na deskowany dach??. U mnie właśnie jest deskowany i za 4 tygodnie będe miał ocieplenie pianką. Ekipa piankująca, jak dowiedziała się że jest deskowanie pełne to stwuerdzili że to bardzo dobrze i zastosuja otwartokomórkową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 22.08.2016 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2016 Po to by ewentualnie nagromadzona para wodna miała jak odparować. Jeśli nie będzie miała to zgadnij co się z deskowaniem stanie? Temat tu na FM wielokrotnie omawiany, warto prześledzić...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drogba_37 22.08.2016 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2016 Z tego co mi powiedziano nie ma dostępu wilgoci, para wodna nie przenika pod deskowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 22.08.2016 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2016 Chłopie weź Ty pomyśl logicznie zamiast słuchać dyrdymałów. Jeśli nie przenika do desek to co się z nią dzieje? zostaje w pianie na zawsze? A może jakimś cudownym zrządzeniem losu znika? Poza tym jeśli to jest piana otwartokomórkowa to ma tak niski opór dyfuzyjny, że para wodna spokojnie dojdzie do desek i tam się skropli jeśli nie będzie miała ujścia. Bo zakładam, że deski przykryłeś papą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drogba_37 24.08.2016 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 Nie wiem, nie znam się, może masz rację, napewno zadam to pytanie firmie piankującej przy najbliższej okazji i dam Wam znać. Będe miał też rekuperację, może to ma jakies znaczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drogba_37 24.08.2016 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 Odpowiedz otrzymałem:A więc po pierwsze, pomalowanie płyt gipsowo-kartonowych 2-3 warstwami farb wysokospolimeryzowanych daje wystarczającą i ciągła barierę dla migracji pary wodnej.A po drugie, dlaczego piankę aplikuje się bezpośrednio na deskowanie ? Dlatego, że taki sposób uszczelnia przed wpływaniem zewnętrznego powietrza, niosącego wysoki ładunek pary wodnej, a w piance OK, dzięki wysokiemu oporowi powietrznemu nie wystapią zawilgocenia konwekcyjne, które to wystepuje przy wełnie. Firma piankująca, absolutnie nie poleca robienia jakichkolwiek szczelin wentylacyjnych, efekt piankowania bedzie tylko przy piankowaniu na gołe dechy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts