Tomaszs131 24.08.2016 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 Ile dostaniesz gwarancji na pianę? Jakiej jest marki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 28.08.2016 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2016 (edytowane) Odpowiedz otrzymałem: A więc po pierwsze, pomalowanie płyt gipsowo-kartonowych 2-3 warstwami farb wysokospolimeryzowanych daje wystarczającą i ciągła barierę dla migracji pary wodnej. A po drugie, dlaczego piankę aplikuje się bezpośrednio na deskowanie ? Dlatego, że taki sposób uszczelnia przed wpływaniem zewnętrznego powietrza, niosącego wysoki ładunek pary wodnej, a w piance OK, dzięki wysokiemu oporowi powietrznemu nie wystapią zawilgocenia konwekcyjne, które to wystepuje przy wełnie. Firma piankująca, absolutnie nie poleca robienia jakichkolwiek szczelin wentylacyjnych, efekt piankowania bedzie tylko przy piankowaniu na gołe dechy Bzdury opowiadają i tyle. Tzw. myślenie życzeniowe. Co to niby oznacza: efekt piankowania? Duży opór dla ruchu powietrza jest mylony z oporem dyfuzyjnym, który dla pianki OK jest bardzo mały. To DUŻY błąd. Czy dobrze zrozumiałem, że malowanie jest wystarczające zamiast paroizolacji? Mogę prosić na priv nazwę tych "magów"? Edytowane 29 Sierpnia 2016 przez mat3006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drogba_37 02.09.2016 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2016 Ile dostaniesz gwarancji na pianę? Jakiej jest marki? Pianka zachowuje swoje właściwości niezmienione przez 25 lat. Nazwa jej - Polychem systems PUREX NG-0808 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 02.09.2016 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2016 Pianka zachowuje swoje właściwości niezmienione przez 25 lat. Nazwa jej - Polychem systems PUREX NG-0808 Czyli jeśli dobrzę zrozumiałem masz na papierze gwarancję na pianę przez okres 25 lat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drogba_37 02.09.2016 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2016 Ale to juz mi zapewnia producent pianki a nie wykonawca piankowania. Dzwoniłem do Polychem bo ciekawiła mnie ich opinia czy szczelinę wentylacyjna robić przy pełnym deskowaniu. Kategorycznie mówili że nie robić. Po piankowaniu, wycinam też kawałek pianki i daje znajomemu do analizy, czy ma takie właściwości jakie opisuje producent. albo czy aby napewno wykonawca nie dolał wody do beczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 02.09.2016 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2016 Ale to juz mi zapewnia producent pianki a nie wykonawca piankowania. Dzwoniłem do Polychem bo ciekawiła mnie ich opinia czy szczelinę wentylacyjna robić przy pełnym deskowaniu. Kategorycznie mówili że nie robić. Po piankowaniu, wycinam też kawałek pianki i daje znajomemu do analizy, czy ma takie właściwości jakie opisuje producent. albo czy aby napewno wykonawca nie dolał wody do beczki No to super. Podziel się z nami wynikami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 03.09.2016 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2016 Ja mając w pamięci dyskusje w innych wątkach czy piana polska czy zachodnia z ciekawości sprawdziłem jej "ciągłość". Zwolennicy pian zachodnich twierdzili, że w polskich robią się bąble i puste przestrzenie. I niestety dla nich polska piana jest absolutnie pełna, bez żadnych bąbli, pustych przestrzeni itp. wymysłów. Nie żałuję, że nie przepłaciłem za pianę zachodnią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 04.09.2016 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2016 Po to by ewentualnie nagromadzona para wodna miała jak odparować. Jeśli nie będzie miała to zgadnij co się z deskowaniem stanie? Temat tu na FM wielokrotnie omawiany, warto prześledzić...... olimp forum twerdzi, ze nie istnieje zjawisko gromadzenia wilgoci i to wielki przeciwnik pianki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 04.09.2016 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2016 Odpowiedz otrzymałem: A więc po pierwsze, pomalowanie płyt gipsowo-kartonowych 2-3 warstwami farb wysokospolimeryzowanych daje wystarczającą i ciągła barierę dla migracji pary wodnej. A po drugie, dlaczego piankę aplikuje się bezpośrednio na deskowanie ? Dlatego, że taki sposób uszczelnia przed wpływaniem zewnętrznego powietrza, niosącego wysoki ładunek pary wodnej, a w piance OK, dzięki wysokiemu oporowi powietrznemu nie wystapią zawilgocenia konwekcyjne, które to wystepuje przy wełnie. Firma piankująca, absolutnie nie poleca robienia jakichkolwiek szczelin wentylacyjnych, efekt piankowania bedzie tylko przy piankowaniu na gołe dechy hahahah ale stek bzdur , kolejny oszołom z olimpu forum. ileż tu jeszcze takich adamów budownictwa się kryje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 05.09.2016 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2016 (edytowane) Ale to juz mi zapewnia producent pianki a nie wykonawca piankowania. Dzwoniłem do Polychem bo ciekawiła mnie ich opinia czy szczelinę wentylacyjna robić przy pełnym deskowaniu. Kategorycznie mówili że nie robić. Po piankowaniu, wycinam też kawałek pianki i daje znajomemu do analizy, czy ma takie właściwości jakie opisuje producent. albo czy aby napewno wykonawca nie dolał wody do beczki Guuussss Frabaaaaa... Producent zapewnia właściwości nie poprzez napisanie na ulotce czy nawet karcie technicznej o właściwościach, że są takie czy inne przez 25 lat tylko wtedy jeżeli wystawia stosowną kartę gwarancji. DW nie jest gwarancją. Po drugie, dyskusja dotyczy nie aplikacji na deski (które są bardzo wdzięcznym podłożem), tylko o to czy można tak wykonywać jeżeli deski są pokryte od góry papą blokującą, praktycznie, możliwość dyfuzji pary wodnej do góry.. Co do podawania informacji , jakoby producenta, proszę o wskazanie konkretnie kto takie rzeczy twierdzi. Może być na priv. Guuussss Frabaaaaa... Edytowane 5 Września 2016 przez mat3006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 06.09.2016 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2016 Ale to juz mi zapewnia producent pianki a nie wykonawca piankowania. Dzwoniłem do Polychem bo ciekawiła mnie ich opinia czy szczelinę wentylacyjna robić przy pełnym deskowaniu. Kategorycznie mówili że nie robić. Po piankowaniu, wycinam też kawałek pianki i daje znajomemu do analizy, czy ma takie właściwości jakie opisuje producent. albo czy aby napewno wykonawca nie dolał wody do beczki Nie wiem z kim rozmawiałeś. Ja od tego producenta otrzymałem inną odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasienniakm 19.01.2018 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2018 Wełna - niepalna, sprawdzona. Pianka - palna, niesprawdzona, amerykański wymysł, z którego jak i z innych amerykanie się z czasem wycofają. Wybór należy do inwestora. Ja postawiłem na wełnę, ale piankę też brałem pod uwagę. Droższa od wełny. A co do szczelności to nie ma co z nią przesadzać, bo pleśń i grzyby nie śpią. A jakby tak połączyć te dwa sposoby izolacji? Ja planuję w trudno dostępnych miejscach i miedzy jętkami wcisnąć piankę a łatwo dostępne miejsca miedzy krokwiami wyłożyć wełną. Ciekawe jak się to sprawdzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 19.01.2018 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2018 Zanim do tego się zabierzesz to oblicz punkt rosy dla tych warstw ocieplenia. Pamiętaj o konieczności zastosowania folii paroizolacyjnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts