Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wełna czy pianka poliuretanowa? Koszt

lukaszl

Recommended Posts

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Odpowiedz otrzymałem:

A więc po pierwsze, pomalowanie płyt gipsowo-kartonowych 2-3 warstwami farb wysokospolimeryzowanych daje wystarczającą i ciągła barierę dla migracji pary wodnej.

A po drugie, dlaczego piankę aplikuje się bezpośrednio na deskowanie ? Dlatego, że taki sposób uszczelnia przed wpływaniem zewnętrznego powietrza, niosącego wysoki ładunek pary wodnej, a w piance OK, dzięki wysokiemu oporowi powietrznemu nie wystapią zawilgocenia konwekcyjne, które to wystepuje przy wełnie.

Firma piankująca, absolutnie nie poleca robienia jakichkolwiek szczelin wentylacyjnych, efekt piankowania bedzie tylko przy piankowaniu na gołe dechy

Bzdury opowiadają i tyle. Tzw. myślenie życzeniowe. Co to niby oznacza: efekt piankowania? Duży opór dla ruchu powietrza jest mylony z oporem dyfuzyjnym, który dla pianki OK jest bardzo mały. To DUŻY błąd.

Czy dobrze zrozumiałem, że malowanie jest wystarczające zamiast paroizolacji?

Mogę prosić na priv nazwę tych "magów"?

Edytowane przez mat3006

Ale to juz mi zapewnia producent pianki a nie wykonawca piankowania. Dzwoniłem do Polychem bo ciekawiła mnie ich opinia czy szczelinę wentylacyjna robić przy pełnym deskowaniu. Kategorycznie mówili że nie robić. Po piankowaniu, wycinam też kawałek pianki i daje znajomemu do analizy, czy ma takie właściwości jakie opisuje producent. albo czy aby napewno wykonawca nie dolał wody do beczki ;)

Ale to juz mi zapewnia producent pianki a nie wykonawca piankowania. Dzwoniłem do Polychem bo ciekawiła mnie ich opinia czy szczelinę wentylacyjna robić przy pełnym deskowaniu. Kategorycznie mówili że nie robić. Po piankowaniu, wycinam też kawałek pianki i daje znajomemu do analizy, czy ma takie właściwości jakie opisuje producent. albo czy aby napewno wykonawca nie dolał wody do beczki ;)

No to super. Podziel się z nami wynikami.

Ja mając w pamięci dyskusje w innych wątkach czy piana polska czy zachodnia z ciekawości sprawdziłem jej "ciągłość". Zwolennicy pian zachodnich twierdzili, że w polskich robią się bąble i puste przestrzenie. I niestety dla nich polska piana jest absolutnie pełna, bez żadnych bąbli, pustych przestrzeni itp. wymysłów. Nie żałuję, że nie przepłaciłem za pianę zachodnią :)

Po to by ewentualnie nagromadzona para wodna miała jak odparować. Jeśli nie będzie miała to zgadnij co się z deskowaniem stanie?

Temat tu na FM wielokrotnie omawiany, warto prześledzić......

olimp forum twerdzi, ze nie istnieje zjawisko gromadzenia wilgoci :D i to wielki przeciwnik pianki :D

Odpowiedz otrzymałem:

A więc po pierwsze, pomalowanie płyt gipsowo-kartonowych 2-3 warstwami farb wysokospolimeryzowanych daje wystarczającą i ciągła barierę dla migracji pary wodnej.

A po drugie, dlaczego piankę aplikuje się bezpośrednio na deskowanie ? Dlatego, że taki sposób uszczelnia przed wpływaniem zewnętrznego powietrza, niosącego wysoki ładunek pary wodnej, a w piance OK, dzięki wysokiemu oporowi powietrznemu nie wystapią zawilgocenia konwekcyjne, które to wystepuje przy wełnie.

Firma piankująca, absolutnie nie poleca robienia jakichkolwiek szczelin wentylacyjnych, efekt piankowania bedzie tylko przy piankowaniu na gołe dechy

hahahah ale stek bzdur , kolejny oszołom z olimpu forum. ileż tu jeszcze takich adamów budownictwa się kryje.

Guuussss Frabaaaaa...

Producent zapewnia właściwości nie poprzez napisanie na ulotce czy nawet karcie technicznej o właściwościach, że są takie czy inne przez 25 lat tylko wtedy jeżeli wystawia stosowną kartę gwarancji. DW nie jest gwarancją.

Po drugie, dyskusja dotyczy nie aplikacji na deski (które są bardzo wdzięcznym podłożem), tylko o to czy można tak wykonywać jeżeli deski są pokryte od góry papą blokującą, praktycznie, możliwość dyfuzji pary wodnej do góry..

Co do podawania informacji , jakoby producenta, proszę o wskazanie konkretnie kto takie rzeczy twierdzi. Może być na priv.

Guuussss Frabaaaaa...

Edytowane przez mat3006

Nie wiem z kim rozmawiałeś. Ja od tego producenta otrzymałem inną odpowiedź.

• 1 year później...
Wełna - niepalna, sprawdzona.

Pianka - palna, niesprawdzona, amerykański wymysł, z którego jak i z innych amerykanie się z czasem wycofają.

Wybór należy do inwestora.

Ja postawiłem na wełnę, ale piankę też brałem pod uwagę. Droższa od wełny. A co do szczelności to nie ma co z nią przesadzać, bo pleśń i grzyby nie śpią.

A jakby tak połączyć te dwa sposoby izolacji? Ja planuję w trudno dostępnych miejscach i miedzy jętkami wcisnąć piankę a łatwo dostępne miejsca miedzy krokwiami wyłożyć wełną. Ciekawe jak się to sprawdzi?