Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Usztywnienie podłogi z płyty MFP pod płytki.

Mr.En

Recommended Posts

Cześć wszystkim :)

Zbudowałem domek letniskowy 5x5 z drewna. Jestem na etapie wykończenia wewnątrz - konkretnie podłoga(ocieplenie, legary, folia, mfp). Płyta jest podparta co 40 cm krawędziakiem, w miejscu gdzie ma być kominek, dodatkowo mam usztywnienie z bloczków betonowych między legarami i tam bez podparcia płyta ma jakieś 5 cm, więc nie ma prawa się uginać i tak tez jest. Użyłem płyty mfp 18mm na cała podłogę, początkowo miały być panele na tej płycie, więc minimalne ugięcia nie przeszkadzały. Wybór jednak padł na płytki ceramiczne na podłodze. Jest opcja taka, że przeszlifuje mfp, gruntuje, daje folie w płynie i kleje płytki na zaprawie klejącej dyspersyjnej, do tego fuga elastyczna. Jednak naszło mnie wczoraj, czy dałoby się czymś pomalować ta mfp, żeby się utwardziła? Opcja rozebrania podłogi i wstawienie dodatkowych wzmocnień odpada.

Myślałem, żeby dać folie w płynie i pomalować całą podłogę lakierem Domalux Extra Hard. Podobno tworzy twardą warstwę po zaschnięciu. Jednak od razu naszło mnie kolejne pytanie: czy faktycznie utwardzi te minimalne ugięcia płyty i czy na ten lakier będę mógł kleić płytki na kleju dyspersyjnym, czy trzeba będzie dodatkowo coś jeszcze położyć?

Czy ktoś ma z tym jakieś doświadczenie?

Edytowane przez Mr.En