Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki piec na pelet - mieszkanie 50m kw.

staszek6

Recommended Posts

Witam,

Niedawno zakupiłem dwupokojowe mieszkanie. Mieszkanie znajduje się na 3 piętrze 4 piętrowego ocieplonego bloku w Zabrzu. W mieszkaniu obecnie znajdują się piece kaflowe. Początkowo chciałem instalować pompę ciepła powietrze-powietrze (klimatyzacja) i tym ogrzewać, ale po rozmowie z fachowcem zmieniłem zdanie - podobno nie opłaca się ogrzewać poniżej -15st. C. Zainteresowałem się piecem peletowym.

Czy mógłby ktoś doradzić jaki piec zainstalować? tzn jaka moc, jaka firma? Czy możliwa jest instalacja jednego pieca, który ogrzeje oba pokoje?

Z góry dziękuję za odpowiedzi,

Pozdrawiam

Na wszelkie prace związane z ogrzewaniem dotyczące podstawowego ogrzewania w budynku musisz mieć zgodę właściciela budynku .Bez tej zgody mozesz co najwyżej zrobić ogrzewanie dodatkowe. Musi to być zrobione zgodnie z prawem i przepisami.Musisz to mieć wszystko udokumentowane.To że to jest twoje własne mieszkanie ,nie ma nic do rzeczy .Jezeli te piece są niesprawne to wlasciciel budynku musi ci je wyremontować.Ma na to fundusz remontowy.Poczytaj w regulaminie -prawa i obowiązki lokatorów.Taki regulamin powinien wisieć na klatce schodowej.

Na wszelkie prace związane z ogrzewaniem dotyczące podstawowego ogrzewania w budynku musisz mieć zgodę właściciela budynku .Bez tej zgody mozesz co najwyżej zrobić ogrzewanie dodatkowe. Musi to być zrobione zgodnie z prawem i przepisami.Musisz to mieć wszystko udokumentowane.To że to jest twoje własne mieszkanie ,nie ma nic do rzeczy .Jezeli te piece są niesprawne to wlasciciel budynku musi ci je wyremontować.Ma na to fundusz remontowy.Poczytaj w regulaminie -prawa i obowiązki lokatorów.Taki regulamin powinien wisieć na klatce schodowej.

Zdaję sobie z tego sprawę.

Czy ktoś mógłby udzielić odpowiedzi na moje pytanie? Dodatkowo mam pytanie - czy wymieniając piece węglowe na peletowe mogę liczyć na dopłaty?

pozdrawam

Najpierw dowiedz się ,czy to co zamierzasz zrobić jest nożliwe do zrobienia w twoim mieszkaniu.Po pierwsze musisz wiedzieć czy twoje kaflaki mają odrębny przewód kominowy czy wspólny. O tym się dowiesz zapraszając kominiarza ,albo pytając się wlasciciela budynku. Na pewno musisz uzyskać zgodę właściciela na wyburzenie kafłakow .Kaflaki to nie twoja własność ,to własność wspólna -tak jak w moim mieszkaniu kaloryfery.Mogę sobie je wymienić ,ale w piśmie będzie zaznaczone na jakie parametry i jakiej mocy musi to być kaloryfer.Pamiętaj też o tym że do paleciaków zalecane są kominy pracujące w trybie mokrym, a ty masz prawdopodobnie komin pracujacy w trybie suchym.

Co do dopłat ,to na dopłatę może wystąpić właściciel budynku -a jak wiesz ty tym właścicielem nie jesteś.Jak właściciel zrobi projekt na wymianę piecy kaflowych na inny rodzaj ogrzewania ,to uzyska dofinansowanie ,lub nie.To zależy od warunków na jakich te doplaty są stosowane.W każdej gminie może z tym być różnie.Najlepiej zapytać o to w urzędzie.