drapek 06.12.2015 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2015 Czym sie rozni polac od ocieplenia miedzy jetkami ? To to samo. Przegroda ma byc tak samo zbudowana. Czy to dach czy nawet sciany domu szkieletowego. Zgadzam sie z Toba, ze plyta ma opor dyfuzyjny mniejszy niz paroizolacja. Zgadzam sie rowniez z tym, ze nie ulozymy paroizolacji w 100% szczelnie. Dlatego wentylujemy polac poniewaz w przegrodzie wstawilismy cos z wiekszym oporem dyfuzyjnym. A kazda kolejna warstwa idac do strony zimniejszej powinna miec ten opor mniejszy. A tu tak nie jest. Pozdrawiam Więc co da zostawienie szczeliny nie wentylowanej między wełną a osb. Przecież 3cm powietrza będzie miało dużo mniejszy opór dyfuzyjny od płyty OSB, wiec Twoja teoria "spala na panewce". Napisałeś wyżej że będzie dobrze gdy się ją zostawi a teraz temu sam zaprzeczasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 06.12.2015 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2015 Ty chyba sam nie rozumiesz co piszesz A wierz mi, ze nie chce sie tu spierac . . . Byles kiedys na takim poddaszu ? Wkladales reke miedzy plyte a welne, wiesz jak tam wiatr zapierdziela Wiec nie wiem skad Ci sie wzielo to, ze cos jest niewyentylowane ? Tak zgadza sie. 3 cm wentylowanej przestrzeni ma mniejszy opor dyfuzyjny niz plyta. Patrzac od strony pomieszczenia mamy plyte ktora niestanowi zadnej przeszkody dla pary. Dalej paroizolacje ze sporym oporem. welna mniejszy opor, pustka wentylowana mniejszy i wstawiamy cos z duzo wiekszym oporem niz poprzednia warstwa. Czyli przegroda jest zle zbudowana. Kazda kolejna warstwa powinna miec ten opor mniejszy. A tu tak nie jest, dlatego wentylujemy i zostawiamy szczeline. No chyba juz prosciej tego nie moge opisac. Daj membrane to zadnej szczeliny nie bedziesz musial zostawiac. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 06.12.2015 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2015 Ty chyba sam nie rozumiesz co piszesz A wierz mi, ze nie chce sie tu spierac . . . Byles kiedys na takim poddaszu ? Wkladales reke miedzy plyte a welne, wiesz jak tam wiatr zapierdziela Wiec nie wiem skad Ci sie wzielo to, ze cos jest niewyentylowane ? Tak zgadza sie. 3 cm wentylowanej przestrzeni ma mniejszy opor dyfuzyjny niz plyta. Patrzac od strony pomieszczenia mamy plyte ktora niestanowi zadnej przeszkody dla pary. Dalej paroizolacje ze sporym oporem. welna mniejszy opor, pustka wentylowana mniejszy i wstawiamy cos z duzo wiekszym oporem niz poprzednia warstwa. Czyli przegroda jest zle zbudowana. Kazda kolejna warstwa powinna miec ten opor mniejszy. A tu tak nie jest, dlatego wentylujemy i zostawiamy szczeline. No chyba juz prosciej tego nie moge opisac. Daj membrane to zadnej szczeliny nie bedziesz musial zostawiac. Pozdrawiam Albo deski z przerwami po2cm. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 06.12.2015 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2015 Albo deski z przerwami po2cm. Jan Zgadzam sie Panie Janie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drapek 06.12.2015 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2015 Ty chyba sam nie rozumiesz co piszesz A wierz mi, ze nie chce sie tu spierac . . . Byles kiedys na takim poddaszu ? Wkladales reke miedzy plyte a welne, wiesz jak tam wiatr zapierdziela Wiec nie wiem skad Ci sie wzielo to, ze cos jest niewyentylowane ? Tak zgadza sie. 3 cm wentylowanej przestrzeni ma mniejszy opor dyfuzyjny niz plyta. Patrzac od strony pomieszczenia mamy plyte ktora niestanowi zadnej przeszkody dla pary. Dalej paroizolacje ze sporym oporem. welna mniejszy opor, pustka wentylowana mniejszy i wstawiamy cos z duzo wiekszym oporem niz poprzednia warstwa. Czyli przegroda jest zle zbudowana. Kazda kolejna warstwa powinna miec ten opor mniejszy. A tu tak nie jest, dlatego wentylujemy i zostawiamy szczeline. No chyba juz prosciej tego nie moge opisac. Daj membrane to zadnej szczeliny nie bedziesz musial zostawiac. Pozdrawiam Rozumiem doskonale co piszę jest tylko jeden szczegół który postrzegamy inaczej i stąd inaczej myślimy. Ja mam na myśli rozwiązanie gdzie jętki idą pod płatew - wtedy dając szczelinę między płytę osb a wełnę nie ma wentylacji bo boki są zamknięte przez płatew. Ty masz na uwadze przypadek gdzie nie ma płatwi i wtedy faktycznie jakaś tam wentylacja jest. Ale nie jest błędem położenie wełny do samej płyty osb bo pod wełną będzie paroizolacja, więc jeśli jakaś ilość wilgoci przedostanie się z domu do wełny to bez problemu przejdzie przez płytę osb bo ta ma opór dyfuzyjny kilkanaście razy mniejszy niż paroizolacja. A na potwierdzenie tej teorii mogę dodać że widziałem kilka takich rozwiązań i nigdzie nie ma problemu z wilgotną wełną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciekpt 06.12.2015 21:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2015 zeusrulez ale jak Ty chcesz wentylować tę szczelinę pod OSB bo tego nie rozumiem?Jedyna opcja jaką widzę to połączenie tej szczeliny ze szczeliną pod deskowaniem (wentylacja połaci). Ale wtedy trzeba przerwać ciągłość wełny wzdłuż krokwi.Tylko czy taka "wentylacja" ma prawo dobrze działać? W połaci sprawa jest prosta: cieplejsze powietrze wędruje do góry, do kalenicy. A w takiej poziomej szczelnie to nie bardzo. Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 06.12.2015 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2015 Wlasnie tu sie roznimy. Ja uwazam, ze kazda kolejna warstwa powinna miec ten opor mniejszy, nawet przy zastosowaniu paroizolacji. Ty uznajesz, ze paroizolacja zalatwia sprawe. Kazdy ma prawo do swojego zdania. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 06.12.2015 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2015 zeusrulez ale jak Ty chcesz wentylować tę szczelinę pod OSB bo tego nie rozumiem? Jedyna opcja jaką widzę to połączenie tej szczeliny ze szczeliną pod deskowaniem (wentylacja połaci). Ale wtedy trzeba przerwać ciągłość wełny wzdłuż krokwi. Tylko czy taka "wentylacja" ma prawo dobrze działać? W połaci sprawa jest prosta: cieplejsze powietrze wędruje do góry, do kalenicy. A w takiej poziomej szczelnie to nie bardzo. Maciek Ja pisze o takiej sytuacji gdzie ocieplenie polaci laczy sie z ociepleniem miedzy jetkami. Wszystko nad jetkami zostaje nieocieplone. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drapek 06.12.2015 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2015 zeusrulez - zgadza się że każdy ma prawo do swojego zdania, ale nie każdego zdanie jest prawidłowe. Skoro w obu przypadkach nie następuje zawilgocenie wełny to ja nie widzę problemu. Oczywiście zrobienie wentylacji o której piszesz jest lepszym rozwiązaniem bo ewentualna wilgoć będzie usuwana nie dość że przez przechodzenie przez OSB to jeszcze z ewentualnym ruchem powietrza (w zależności od wielkości szczeliny i długości będzie większe lub mniejsze). Ale nie oszukujmy się - obejdzie się bez tego skoro ograniczamy wnikanie wilgoci do wełny przez folię paroizolacyjną. To tak jakbyś miał przenieść 100ml wody - zrobisz to w naczyniu o pojemności 1L jak i takim o pojemności 10L Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 06.12.2015 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2015 (edytowane) Sam napisales ktore rozwiazanie jest lepsze. Co mam wiecej Ci odpisac. A jeszcze dodam cos od siebie. To, ze nazwano to paroizolacja to tylko dla uspokojenie Inwestorow. Lepiej to brzmi marketinogo. Tak naprawde powinno sie do nazywac opozniaczem ale to juz tak ladnie nie brzmi i Inwestorzy zaczeliby sie zastanawiac Pozdrawiam Cie serdecznie. Edytowane 6 Grudnia 2015 przez zeusrulez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciekpt 06.12.2015 22:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2015 Panowie, to może ja się zdecyduję połączyć to co wszyscy napisaliście Czyli jednak zastosować małą szczelinę pod płytą OSB na stropie, która będzie się łączyć z wentylacją połaci. Ale również ocieplić strych nad jętkami dwuwarstwowo (po to, żeby nie było mostków na krokwiach) ale nie dawać już folii paroizolacyjnej w tej części, po to żeby ewentualna wilgoć jakoś wydostawała się do szczeliny wentylacyjnej połaci (bo nie będzie miała innego "ujścia"). Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 06.12.2015 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2015 Wlasnie tu sie roznimy. Ja uwazam, ze kazda kolejna warstwa powinna miec ten opor mniejszy, nawet przy zastosowaniu paroizolacji. Ty uznajesz, ze paroizolacja zalatwia sprawe. Kazdy ma prawo do swojego zdania. Pozdrawiam Aaa. Czyli chodzi ci o to, że wełna jako jedna z kolejnych warstw ma opór mniejszy od osb. Jeśli tak rozumujesz to ostatecznie rozwiązaniem jest positkowanie osb otworami np. fi5 fi6 dla lepszego oddychania przegrody. Trochę zabawy z wkrętarką. Parę tysięcy otworów jak nic, ale dla chcącego nic trudnego Wtedy żadna szczelina wentylacyjna nie jest potrzebna. Nie wierze zresztą w wentylację szczeliną zamknięta praktycznie ze wszystkich stron. W dachu co innego bo kalenicą wydmach ale nad jętkami to pewności nie ma więc Twoja teoria choć słuszna może się nie sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciekpt 06.12.2015 22:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2015 No właśnie po co w ogóle stosuje się specjalna folię paroizolacyjną? Skoro mamy nie dopuszczać do przenikania wilgoci do wełny to czy nie można tam zastosować zwykłej folii, która niczego nie przepuści? Czy to nie tak, i taka folia paroizolacyjna jednak trochę wilgoci przepuszcza po to, żeby woda nie zostawała nad/w płytą GK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 06.12.2015 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2015 Panowie, to może ja się zdecyduję połączyć to co wszyscy napisaliście Czyli jednak zastosować małą szczelinę pod płytą OSB na stropie, która będzie się łączyć z wentylacją połaci. Ale również ocieplić strych nad jętkami dwuwarstwowo (po to, żeby nie było mostków na krokwiach) ale nie dawać już folii paroizolacyjnej w tej części, po to żeby ewentualna wilgoć jakoś wydostawała się do szczeliny wentylacyjnej połaci (bo nie będzie miała innego "ujścia"). Co o tym sądzicie? Ja tak robię z małą różnicą. Nie zostawiam szczeliny między wełną a osb na jętkach ale dam porządną paroizolację, a jeszcze lepszą w łazience. I tak będzie wentylacja mechaniczna w domu więc ilość H2O jaka pójdzie w wełnę nawet z łazienki będzie śladowa. Nie ma siły żeby wełna była wilgotna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 06.12.2015 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2015 No właśnie po co w ogóle stosuje się specjalna folię paroizolacyjną? Skoro mamy nie dopuszczać do przenikania wilgoci do wełny to czy nie można tam zastosować zwykłej folii, która niczego nie przepuści? Czy to nie tak, i taka folia paroizolacyjna jednak trochę wilgoci przepuszcza po to, żeby woda nie zostawała nad/w płytą GK? Właśnie że każda folia przepuszcza w małym stopniu H2O a czym lepsza czyli mniej przepuszczają ca tym niestety droższa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drapek 06.12.2015 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2015 Sam napisales ktore rozwiazanie jest lepsze. Co mam wiecej Ci odpisac. A jeszcze dodam cos od siebie. To, ze nazwano to paroizolacja to tylko dla uspokojenie Inwestorow. Lepiej to brzmi marketinogo. Tak naprawde powinno sie do nazywac opozniaczem ale to juz tak ladnie nie brzmi i Inwestorzy zaczeliby sie zastanawiac Pozdrawiam Cie serdecznie. Po prostu staram się być fair w dyskusjach a nie mimo wszystko stawiać na swoim. Ale teraz sam przyznaj - jak idziesz na ryby o masie do 1kg to bierzesz żyłkę o wytrzymałości 100kg czy taka 8-10kg też da radę? Doskonale wiem że folie paroizolacyjne są nimi tylko z nazwy bo przepuszczają one jednak małe ilości wilgoci. To takie zabezpieczenie przed pojawieniem się wilgoci na karton-gipsach przy słabej wentylacji. Coraz częściej jednak robi się wentylację mechaniczną, więc zastosowanie zwykłej folii o której pisze maciekpt wcale nie jest głupim pomysłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 06.12.2015 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2015 Aaa. Czyli chodzi ci o to, że wełna jako jedna z kolejnych warstw ma opór mniejszy od osb. Jeśli tak rozumujesz to ostatecznie rozwiązaniem jest positkowanie osb otworami np. fi5 fi6 dla lepszego oddychania przegrody. Trochę zabawy z wkrętarką. Parę tysięcy otworów jak nic, ale dla chcącego nic trudnego Wtedy żadna szczelina wentylacyjna nie jest potrzebna. Nie wierze zresztą w wentylację szczeliną zamknięta praktycznie ze wszystkich stron. W dachu co innego bo kalenicą wydmach ale nad jętkami to pewności nie ma więc Twoja teoria choć słuszna może się nie sprawdzić. Az tak to bym nie wariowal. Szybciej juz cos nabijesz na te jetki od gory i zrobisz miejsce na ta szczeline niz wywiercisz tysiace otworow. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drapek 06.12.2015 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2015 Ja tak robię z małą różnicą. Nie zostawiam szczeliny między wełną a osb na jętkach ale dam porządną paroizolację, a jeszcze lepszą w łazience. I tak będzie wentylacja mechaniczna w domu więc ilość H2O jaka pójdzie w wełnę nawet z łazienki będzie śladowa. Nie ma siły żeby wełna była wilgotna. Zgadza się - nie ma mowy żeby wełna zawilgotniała. Musiałbyś mieć konkretnie spapraną paroizolację albo całkiem jej brak żeby do tego doszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 07.12.2015 00:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 Po prostu staram się być fair w dyskusjach a nie mimo wszystko stawiać na swoim. Ale teraz sam przyznaj - jak idziesz na ryby o masie do 1kg to bierzesz żyłkę o wytrzymałości 100kg czy taka 8-10kg też da radę? Doskonale wiem że folie paroizolacyjne są nimi tylko z nazwy bo przepuszczają one jednak małe ilości wilgoci. To takie zabezpieczenie przed pojawieniem się wilgoci na karton-gipsach przy słabej wentylacji. Coraz częściej jednak robi się wentylację mechaniczną, więc zastosowanie zwykłej folii o której pisze maciekpt wcale nie jest głupim pomysłem. Widzisz, idąc za Twoim tokiem, to po co dawać szczelinę w połaci ? Skoro już jest paroizolacja . . . A jednak kilka postów wcześniej piszesz, że w połaci trzeba ją dać . . . A czym różni się połać od stropu, para jakoś inaczej się tam dostaje ? Tylko ile procent ludzi ma WM, a ile grawitacyjną ? A na zimę jeszcze wszystkie kratki pozaklejane czym się da . . . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drapek 07.12.2015 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 W tym przypadku połać od stropu z osb na jętkach różni się tym że jest na niej papa i definitywnie trzeba zostawić szczelinę wentylacyjną. W przeciwnym razie wilgoć która przedostanie się przez paroizolacje napotkała by papę, więc zatrzymała by się na niej i deski by zgniły. W przypadku stropiku na jętkach wilgoć przedostanie się przez płytę osb (bo ta nie jest paroizolacyjna jak już pisaliśmy wcześniej) do powietrza które jest nad nią - stąd szczelina nie jest wymagana. Płyta osb ma opór dyfuzyjny jak deski - w ilu przypadkach widziałeś pod deskami układanymi na jętkach przerwę miedzy nimi a wełną? Ja ani razu - a widziałem kilka poddaszy i nie ma tam mokrej wełny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts