Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Strop/jętki: ocieplenie | jakie warstwy?

maciekpt

Recommended Posts

To teraz troche praktycznie :)

Prosze skocz do dzialu dachy. I napisz w watku, ze masz dach deskowany a na nim mebrana.

Co sie czesto praktykuje w naszym kraju. I przedstaw swoja wersje, ze skoro nie masz papy to mozesz dosunac welne do deskowania.

Mi nie musisz odpowiadac, ale zostaw wiadomosc dla innych.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Popularne dni

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To teraz troche praktycznie :)

Prosze skocz do dzialu dachy. I napisz w watku, ze masz dach deskowany a na nim mebrana.

Co sie czesto praktykuje w naszym kraju. I przedstaw swoja wersje, ze skoro nie masz papy to mozesz dosunac welne do deskowania.

Mi nie musisz odpowiadac, ale zostaw wiadomosc dla innych.

Pozdrawiam

Domyślam się że efekt będzie podobny do tego w tym wątku. Ale deski te nie zgniją nawet jeśli dosuniesz do nich wełnę pod warunkiem że nad membraną będzie szczelina wentylacyjna a pod wełną paroizolacja. Ciśnienie pary wodnej dąży do wyrównania pomiędzy stronami przegrody paroprzepuszczalnej (wełna + deski taką są) więc skoro taka przegroda jest pokryta od spodu paroizolacją, która pozwoli na wejście do wełny np 100mg pary w ciągu doby a od góry będzie membrana przez którą może przejść 800mg pary w ciągu doby to nie ma możliwości żeby deski i wełna były wilgotne.

Jeśli natomiast deski stawiały by większy opór dyfuzyjny niż paroizolacja (wtedy jednak nie byłaby to paroizolacja) to mimo tego że nad deskami byłaby membrana i szczelina to przy dużej wilgoci w domu deski mogłyby zawilgotnieć.

To że niektórzy nie rozumieją fizyki/termodynamiki i robią jak robią to już inna sprawa ;) Nie znam dekarza który skończył studia techniczne i "kumał czaczę" - gdyby taki był to znał by te procesy.

Dużo jest nieprzemyślanych rozwiązań na budowach - niektórzy ładują 25cm styropianu i dają dobre okna, ale nie montują ich w warstwie ocieplenia. Efekt - Przy powierzchni okien 25m2 i 150m2 muru przez ramy okna i glify ucieka 2-3 razy więcej ciepła niż przez mury. A lepiej byłoby dać 22cm styro a to co zostało wydać na "ciepły" montaż okien.

Albo murują ściany szczytowe pod deski i dają 35-40wełny. W konsekwencji przez 6 takich ścianek ucieknie tyle ciepła co przez 100m2 takiego ocieplenia ;)

Takich nieprzemyślanych rozwiązań jest mnóstwo - a przecież tak fachowcy robią :)

Edytowane przez drapek

Poprosiłem Cię abyś skoczył do działu dachy. Miałbyś tam przyjemność porozmawiania z inż i mistrzem dekarstwa, którego wiedza na temat dachów jest niesamowita.

Gdybyś mnie posłuchał wiedziałbyś, że szczelina pod płytą/deską ma inne zadanie niż ta pod kryciem docelowym.

Pozdrawiam Cię serdecznie.

podeślij proszę linka do wątku o którym piszesz - chętnie się douczę, jeśli oczywiście teorie tam wypisywane nie będą przeczyć prawom fizyki ;)

wiem że szczelina pod połacią ma za zadanie odprowadzić wilgoć/wodę która dostanie się przez np podwianie deszczu czy śniegu w czasie mocnych wiatrów. Szczelina pod deską ma umożliwić wydostaniu się wilgoci która trafi do izolacji z wnętrza domu.

..a teraz proszę Cię zeusrulez - skoro nie mam racji w postach wyżej to przedstaw dlaczego - tylko uzasadnij.

Edytowane przez drapek