oszczednyGrześ 13.12.2015 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2015 ... ja może z innej perspektywy : wydaje mi się, że UE "daje" / "wydaje" ogólne standardy dla krajów członkowskich, w tym dot. ekologi, energooszczędności, itd ... , a poszczególne kraje ( może się mylę ? ) uszczegóławiają te "wytyczne" w formie obowiązującego prawa, określając minimalne/maksymalne parametry, w tym przypadku dla projektowanego ( i później realizowanego ) budynku, ... w tym przegród budowlanych, czy np. charakterystyki energetycznej budynku. - ta dyskusja na FM, moim zdaniem nic nie wprowadza, ponieważ takie standardy jakie ustanowił USTAWODAWCA, są na dzień dzisiejszy wymogiem do spełnienia, a nie opcją wyboru. Beskidziak " może ktoś w końcu stworzy jakiś racjonalny program wspierania np.montażu pomp ciepła " bardzo dobrze, że użyłeś słowo "racjonalny" bo jak działa np. program Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska ... dot. "dotacji" dla domów energooszczędnych - każdy wie. pozdrawiam Niestety dotacje przeważnie podwyższają koszty wszelkich inwestycji. Zarabiają banki i państwo oraz czasem ci co to montują. Sztuczne windowanie cen. Biurokracja, zamieszanie... Analizowałem solary, Pv, reku, pompy z dofinansowaniami - ZAWSZE wychodziły drożej niż BEZ dofinansowań. Z resztą wiem bo sam to robię i nie naciągam ludzi na dofinansowania! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michal_Wawa 13.12.2015 23:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2015 Nie będąc patetycznym, myślę, że na dłuższą metę to założenie się nie opłaca. Mamy smog. Czy to się opłaca? Po prostu, w Polsce świadomość ekologiczna jest na najniższym poziomie w całej Europie. . Znaczy EKONOMICZNIE czy jak tam kto woli FINANSOWO sprawa się nie opłaca Jeżeli ludzie zajmowaliby się "świadomością ekologiczną" to jeździliby autami elektrycznymi/hybrydowymi. A nie jeżdżą bo mają w d. wydawanie na to Masy pieniędzy. Ps. Ciekawe czy nasi forumowi inwestorzy domów pasywnych mają auta super ekologiczne i oszczędne.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nk 13.12.2015 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2015 Michal_Wawa widzę, że zaczynamy wchodzić w skrajności i pewien konflikt światopogladowy. Za swojego przykładu powiem tak - stosuję grubą i solidną izolację, w większości z polistyrenu (EPS, XPS, itd.) czy poliuretanu (PU), gdyż wierzę, że umożliwimi to realne oszczęgności w eskploatacji. Trudno jest mi się pogodzić z faktem, że te polimery nie są "ekologiczne", ale zmniejszenie zużycia energii rekompensuje mi tę niewygodną myśl. Choć na dłuższą metę, w przyszłości, na starość, jak już my, nasz rynek i nasi wykonawcy będą za pan brat z wełną, celulozą, drewnem itp. jako wystarczającymi materiałami izolacyjnymi - chętnie to zastosuję. Takie rozwiązania są codziennością w Ameryce i wielu krajach zachodnich.Samochodem elektrycznym/hybrydowym nie jeżdżę, bo mnie na niego nie stać i nie przesiądę sie dopóki sprawa gromadzenia w nich energii nie będzie lepiej rozwiązana. Ale jest to dla mnie bardzo ciekawy temat.Konkludując - moje zdanie: EKONOMICZNIE czy jak tam kto woli FINANSOWO opłaca się, jeśli ktoś ma trochę dłuższy horyzont, choć wymaga to większych nakładów. Natomiast na całkiem dłuższą metę - pokolenie jedno, drugie - to konieczność, ale jeszcze do tego trzeba dojrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michal_Wawa 14.12.2015 00:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 Za swojego przykładu powiem tak - stosuję grubą i solidną izolację, w większości z polistyrenu (EPS, XPS, itd.) czy poliuretanu (PU), gdyż wierzę, że umożliwimi to realne oszczęgności w eskploatacji. A mnie właśnie chodzi o to by nie wkładać w budowę domu kwestii wiary. Zostawmy to w Kościele, Cerkwi, Synagodze, Meczecie. Mają być Tylko Twarde Fakty. Opłaca mi się albo nie. Proste. Perspektywa max 15 lat. I nie zakładam, że ceny energii mają w kółko rosnąć bo to nie prawda. Po pierwsze aktualnie np. gaz tanieje regularnie a po drugie kto wie jaka ew. rewolucja technologiczna czeka nas w przyszłości ( łupki, atom, itd). Czyli bierzmy pod uwagę dzisiejsze realia a nie głupawe założenie że za 15 lat ogrzewanie chałupy będzie 87% droższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nk 14.12.2015 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 A mnie właśnie chodzi o to by nie wkładać w budowę domu kwestii wiary. Zostawmy to w Kościele, Cerkwi, Synagodze, Meczecie. Mają być Tylko Twarde Fakty. Opłaca mi się albo nie. Ponieważ nie wiem, co będzie za rok, dwa, pięć, piętnaście czy trzydzieści, pozostaje mi wiara podbudowana zgrubnym szacunkiem. 15 lat, to mało, wierzę, że będzie mi dane żyć trochę dłużej i nie chcę sobie, sąsiadom a tym bardziej dzieciom zdewastować okolicy i klimatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 14.12.2015 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 Można wybudować dom stosunkowo tanio wraz z instalacjami i sprawić by był tani w ekspoatacji. Widzę to po termomodernizacjach jakie wykonuję między innymi oraz w przyszłym roku przekonam się po zrealizowainu projektów jakie planujemy w przypadku nowych domów. Skoro dom majacy 5 cm w podłodze, piankę 5mm z ekranem aliuminiowym od wewnątrz na ścianach i 25/35 cm w dachu, okna zwykle 2 szyby da się za łatwić poniżej 1,5 tys zł rocznie za ogrzewanie, cwu oraz klimę to jak widać niewiele potrzeba. Mowa o domu 100m2. Wszystko dzięki najnowszym technilogiom, które nie są aż tak drogie. Instalacje na 100-150 m2 można zmieścić w 18-22 tys zł (wentylacja z rekuperacją, grzanie cwu, ogrzewanie, klima). Ale ja zawsze powtarzam, że warto budować lepiej. Ale wystarczy że mamy powiedzmy 20 cm od gruntu, 15 cm na ścianach i 30 cm w dachu co kosztów aż tak nie podnosi i na prawdę rachunki jeszcze niższe. Z tymi 15 latami eksploatacji tylko to przesada, dobrze zbudowany dom będzie służył znacznie znaczniej dłużej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drapek 14.12.2015 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 A mnie właśnie chodzi o to by nie wkładać w budowę domu kwestii wiary. Zostawmy to w Kościele, Cerkwi, Synagodze, Meczecie. Mają być Tylko Twarde Fakty. Opłaca mi się albo nie. Proste. Perspektywa max 15 lat. I nie zakładam, że ceny energii mają w kółko rosnąć bo to nie prawda. Po pierwsze aktualnie np. gaz tanieje regularnie a po drugie kto wie jaka ew. rewolucja technologiczna czeka nas w przyszłości ( łupki, atom, itd). Czyli bierzmy pod uwagę dzisiejsze realia a nie głupawe założenie że za 15 lat ogrzewanie chałupy będzie 87% droższe. znajdź jakiś tani hotel i się dogadaj - 15 lat wyjdzie Cię taniej niż budowa domu Podałem przykład że jakbym zainwestował dodatkowe 8-10 tys zł na lepszą izolację to bym mógł zrezygnować z instalacji gruntowej pompy ciepła i podłogówki które wyjdą około 40 tys. Wtedy wystarczyłaby instalacja za jakieś 10 tys zł (jest kilka możliwości). Rachunki byłyby podobne więc jak dla mnie opłaciłoby się to ...i teraz żałuję że tego nie przemyślałem wcześniej właśnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 14.12.2015 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 znajdź jakiś tani hotel i się dogadaj - 15 lat wyjdzie Cię taniej niż budowa domu Podałem przykład że jakbym zainwestował dodatkowe 8-10 tys zł na lepszą izolację to bym mógł zrezygnować z instalacji gruntowej pompy ciepła i podłogówki które wyjdą około 40 tys. Wtedy wystarczyłaby instalacja za jakieś 10 tys zł (jest kilka możliwości). Rachunki byłyby podobne więc jak dla mnie opłaciłoby się to ...i teraz żałuję że tego nie przemyślałem wcześniej właśnie Nic dodać nic ująć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 14.12.2015 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 Chcecie tanio,ekologicznie, z niskimi rachunkami? Zbudujcie ziemiankę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 14.12.2015 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 Chcecie tanio,ekologicznie, z niskimi rachunkami? Zbudujcie ziemiankę. Mówisz i masz: http://zamieszani.pl/ziemianka-schron-projekt-open-source/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michal_Wawa 14.12.2015 17:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 znajdź jakiś tani hotel i się dogadaj - 15 lat wyjdzie Cię taniej niż budowa domu Mnie chodzi tylko o Prostą sprawę = kasę. Bez zaprzęgania do budowy wiary, odczuć, fantazji i losu białych niedźwiedzi. 15 lat podałem dlatego, iż nie sądzę by elementy elektryczne i mechaniczne mogły mieć dłuższy żywot (WM, PC, Dom inteligentny, panele foto itp itd) a prawdę mówiąc sądzę że sporo krócej pożyją ale to już na marginesie. Jeżeli porządna energooszczędność kosztuje +X zł. ale ten X mi się nie Zwróci to nie ma tu Żadnej oszczędności. Myślę o wm, pc zamiast grzania prądem w 2 taryfie (albo gazem jak jest), oknach 4 szybowych zamiast 2 szybowych, izolacjach poziomych i pionowych ponad wymagania 2017r., kolektorach i fotowoltaice. Ps. Hotel w akceptowalnym standarcie z miejscem garażowym wyjdzie Dużo drożej niż dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 14.12.2015 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 Mówisz i masz: http://zamieszani.pl/ziemianka-schron-projekt-open-source/ Bardziej myślałem o takim: http://i.wp.pl/a/f/jpeg/36066/ziemianka-dom-pod-ziemia-william-morgan-architects.jpeg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drapek 14.12.2015 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 (edytowane) Ps. Hotel w akceptowalnym standarcie z miejscem garażowym wyjdzie Dużo drożej niż dom ... ale po co Ci ten standard?! przecież to się nie zwróci:D Tak samo jak inwestowanie w dom aby ten był komfortowy Ale skoro bierzesz pod uwagę aspekt komfortu/ standardu to dziwi mnie bardzo wątek który założyłeś. Chcesz porównywać nieporównywalne tak naprawdę Jak stawiasz dom to daj 12-15cm styro na ścianę, w dach 20-25cm wełny, od gruntu 10cm styro, wentylację grawitacyjną i piec na drewno czy węgiel. Koszt inwestycji do kosztów utrzymania wyjdzie najtaniej tylko że będziesz musiał codziennie zajmować się tym aby utrzymać wewnątrz komfort - co samo w sobie nie jest komfortowe W zimę będziesz chodził doglądać pieca, w lato będziesz otwierał okna wieczorami aby przewietrzyć dom a potem bił muchy które przez nie wlecą brak zajęcia murowany Ja wolę jednak dopłacić do izolacji i cieszyć się rachunkami o połowę niższymi niż przy w/w przypadku bez tych zajęć a wolny czas przeznaczyć na coś co sprawia mi przyjemność niestety muszę zapłacić więcej za instalacje.. które i tak zwrócą się jak nie po 15 latach to po 20 czy 25, a do 60 lat jeszcze brakuje mi ponad 30. Jakim autem jeździsz Michal_Wawa że tak zapytam? polonezem w gazie? bo przecież droższe auta są nieopłacalne - i jedno i drugie przemieszcza się z pkt A do pkt B nie odbierz moich postów jako zaczepka bo naprawdę nie taki jest ich cel. Edytowane 14 Grudnia 2015 przez drapek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 14.12.2015 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 Mnie chodzi tylko o Prostą sprawę = kasę. Bez zaprzęgania do budowy wiary, odczuć, fantazji i losu białych niedźwiedzi. 15 lat podałem dlatego, iż nie sądzę by elementy elektryczne i mechaniczne mogły mieć dłuższy żywot (WM, PC, Dom inteligentny, panele foto itp itd) a prawdę mówiąc sądzę że sporo krócej pożyją ale to już na marginesie. Jeżeli porządna energooszczędność kosztuje +X zł. ale ten X mi się nie Zwróci to nie ma tu Żadnej oszczędności. Myślę o wm, pc zamiast grzania prądem w 2 taryfie (albo gazem jak jest), oknach 4 szybowych zamiast 2 szybowych, izolacjach poziomych i pionowych ponad wymagania 2017r., kolektorach i fotowoltaice. Ps. Hotel w akceptowalnym standarcie z miejscem garażowym wyjdzie Dużo drożej niż dom No to teraz już pisząc o PV, inteligentnym domu itd. to idziemy w kierunku czegoś wypaśnego ale jak chcesz postawić dom powiedzmy z normami to samo jego wykonanie nie będzie aż takie drogie a przy tym rezygnujesz z kominów, gazu i w kieszeni niemało zostaje. Okna też szczelne zwykłe 2 szyby. A instalację robisz wentylacja, ogrzewanie, cwu, klima w pakiecie nawet poniżej 20 tys zł. Koszty eksploatacji potem i tak śmieszne... Ale według mnie i tak warto budować lepiej. Może powiedz, jaka jest ta Twoja wizja dom konkretnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 14.12.2015 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 Bardziej myślałem o takim: http://i.wp.pl/a/f/jpeg/36066/ziemianka-dom-pod-ziemia-william-morgan-architects.jpeg Dla mnie bomba! nie mów że brzydkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nk 14.12.2015 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 http://i.wp.pl/a/f/jpeg/36066/ziemianka-dom-pod-ziemia-william-morgan-architects.jpeg Fajne, tylko jak pokosić tę trawę, żeby przy tym nie zabrudzić całkiem okien? Michal_Wawa - ogólnie rozumiem Twoje dylematy, ale faktycznie postam sobie pytanie jakie masz priorytety, czego oczekujesz i ile jesteś w stanie wydać na budowę domu. Czy to inwestycja? Jak już pisałem - są z tego wymierne oszczedności, w tym nie tylko bezpośrednio dla Twojej kieszeni, ale również dla zdrowia (bezcenne), spokoju i komfortu, o którym sam wspomniałeś A swoją drogą - wbrew pozorom jesteśmy częścią tej natury, gdzie są jest miejsce i dla białych niedźwiedzi. Na dłuższą metę warto i o nich pomyśleć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drapek 14.12.2015 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 Fajne, tylko jak pokosić tę trawę, żeby przy tym nie zabrudzić całkiem okien? albo jak nie wpaść z kosiarką do domu przez okno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michal_Wawa 14.12.2015 20:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 Michal_Wawa - ogólnie rozumiem Twoje dylematy, ale faktycznie postam sobie pytanie jakie masz priorytety, czego oczekujesz i ile jesteś w stanie wydać na budowę domu. Nie mam dylematów tylko chciałbym dyskusję o super energooszczędnych domach sprowadzić do namacalnych konkretów. Nie mam absolutnie nic przeciwko domom pasywnym, technologiom energooszczędnym itp o ile.... się opłacają! Jeżeli nie to jest to zabawa dla garstki fanów robiących to z powodów sobie tylko znanych. Pytanie "ile jesteś w stanie wydać" jest tu jednym z kluczy. Jestem w stanie wydać milion tzn że mam go wydać ?! Nie wydaje mi się to sensowne. Jestem w stanie kupić sobie Ferrari za 1 mln tylko jeszcze nie wpadłem na pomysł jaki to może mieć sens. Ps . Było pytanie o samochód. Samochodami oszczędnymi nie jeżdżę bo nie lubię Wolę jazdę pksem niż Fabią czy Astrą 1.4 na gaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 14.12.2015 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 Michal_Wawa przecież wiadomo, że to czysta ekonomia. Koszt krańcowy energooszczędności rośnie znacznie szybciej niż oszczędności. Znajdziesz punkt równowagi pomiędzy kosztem inwestycji a oszczędnościami i nie będzie Cie głowa bolała, że inwestycja w energooszczędność się nie zwróci w ciągu 15 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drapek 14.12.2015 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 Ps . Było pytanie o samochód. Samochodami oszczędnymi nie jeżdżę bo nie lubię Wolę jazdę pksem niż Fabią czy Astrą 1.4 na gaz No widzisz - czyli dochodzi tu jakiś aspekt komfortu za który przepłacasz. Dlaczego więc auto może Ci się nie zwrócić i tak będzie na 100% - a przy inwestycji domu już liczysz kiedy się zwróci? Dom się nigdy nie zwraca... Może mieć co najwyżej niższe albo wyższe koszta utrzymania. Gdy zaczniesz liczyć jak obniżenie rachunków wpłynie na zwiększenie kosztów inwestycji dochodzisz do jakiegoś pkt. Mi wyszło że jakbym dał 10tys zł więcej na izolację (a mam na ścianie z BK klasy 500 18cm styro 0,032, na poddaszu 30cm pianki 0,035, między parterem a piwnicą 10cm styro 0,038, okna z U=0,8 i będzie reku +GGWC = więc całkiem nieźle) to bym mógł zrobić instalację za jakieś 10tys (zamiast pompy ciepła, odwiertów i podłogówki za 40tys), więc bym zaoszczędził około 20tys zł. Rachunki by były zbliżone - więc bym zaoszczędził. Gdybym zrobił jeszcze lepsze ocieplenie to rachunki zaczęłyby się obniżać nieproporcjonalnie bo nakładów inwestycyjnych, ale nie liczyłem przy jakim ociepleniu by to było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts