-robert- 07.12.2015 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 Witajcie, Właśnie zakończono u mnie montaż wiązarów kratowych na budynku jednorodzinnym. Ze zdziwieniem dostrzegłem że na powierzchni dachu ok. 360m^2 użyto ok. 40 klinów drewnianych - prezentują je załączone zdjęcia. Proszę Was o opinię, czy to jest prawidłowe wykonanie, a jeśli nie to czy jest o co "kruszyć kopie" z wykonawcą? Jutro ma wejść na dach dekarz i rozpocząć jego pokrycie... :-/ Będę wdzięczny za Wasze opinie. Pozdrawiam Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bls 08.12.2015 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 Widocznie nie wszystko im dokładnie spasowało. Przy kopertach może się to zdarzyć. Wyprowadzili płaszczyznę połaci, ale od dołu kulawki nie doszły do wiązarów. Kulawkę trzymają przede wszystkim okucia zastosowane przy tym połączeniu, ale żeby zapobiec ewentualnemu "dojściu"kulawki do wiązara po ułożeniu dachówki to dali kliny. Klin powinien być jeszcze złapany wkrętem do kulawki. Takie moje skromne zdanie na ten temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 08.12.2015 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 Wiązary trapezowe wykonuje tak aby krokwie z połaci prostopadłej do płaszczyzny wiązara oparły się na zamkach o górny pas wiązara. Pierwszy raz widzę takie kliny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-robert- 09.12.2015 20:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2015 Dzięki Wam za wypowiedzi, też oglądałem trochę konstrukcji wiązarów kratowych na blogach forumowiczów i nigdzie nie widziałem takich klinów.Sądzę, że jest to fuszerka odwalona przez wykonawcę.Jednakże Kierbud, dekarz, szef montażystów jak i projektant wiązarów wypowiadają się raczej w tonie, że montaż jest poprawny i kliny nie wpływają na wytrzymałość, bezpieczeństwo konstrukcji. Tak więc temat odpuszczam, choć wykonanie uważam za niechlujne.... a nie tego się spodziewałem po wiązarach kratowych, no ale zdecydowałem się na najtańszą wycenę to mam nauczkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MWer 09.12.2015 23:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2015 Wiązary trapezowe wykonuje tak aby krokwie z połaci prostopadłej do płaszczyzny wiązara oparły się na zamkach o górny pas wiązara. Pierwszy raz widzę takie kliny Myślę że te kliny nie tylko jak kliny przymocowane, lecz i zamiast tych zamków. Taka decyzja może być, tylko wygląda generalnie troche inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 11.12.2015 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2015 Myślę że te kliny nie tylko jak kliny przymocowane, lecz i zamiast tych zamków. Taka decyzja może być, tylko wygląda generalnie troche inaczej.[ATTACH=CONFIG]340177[/ATTACH] Myślę,że inwestor dostał projekt i ewentualnie 3D przed montażem . Ilość klinów zgadza się z projektem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-robert- 14.12.2015 14:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 Myślę,że inwestor dostał projekt i ewentualnie 3D przed montażem . Ilość klinów zgadza się z projektem ? Witaj, właśnie jedną z pierwszych czynności jaką zrobiłem to przejrzałem rysunki jakie otrzymałem od wykonawcy. Na nich nie ma ani śladu podobnych klinów... a materiał dostałem dość szczegółowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 26.12.2015 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2015 Te kliny to nic złego. Za mocowanie w tych miejscach odpowiadają specjalne łączniki. Wszystko jest OK. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 26.12.2015 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2015 Przy tzw. tradycyjnej więźbie taż tak można ? Gdzie mi zamek na płatwi przestrzeli to wstawię kawałek klocka i zastosuje specjalny łącznik ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts