Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

bardzo proszę o pomoc i radę !

mam okno o wymiarach: wysokość 150 cm, szerokość 165 cm. w oknie łuk o wysokości 50 cm. Okno jest już wylane i teraz mam problem, ponieważ nie ma możliwości, aby zamówić okno z takim łukiem. Maksymalne gięcie łuku to 31 cm. - przy normalnie otwieranym i uchylanym oknie.

Proszę o radę co zrobić, czy jest możliwość wycięcia betonu, tak aby łuk miał wysokość 31 cm ?

Pozdrawiam

Ewa

20151031_124441.jpg

Witam

Na to pytanie odpowie Ci tylko osoba, która wykonała ten łuk, nikt z nas nie wie CO w nim jest ? jakieś zbrojenie ? ile tego ? itp. itd.

Na marginesie, i na Twoim przykładzie, rada dla Inwestorów - zacznijcie interesować się kwestiami stolarki na etapie projektowania budynku a nie po jego postawieniu !!! To pomoże Wam uniknąć różnych wpadek.

Pozdrawiam

Witam,

bardzo proszę o pomoc i radę !

mam okno o wymiarach: wysokość 150 cm, szerokość 165 cm. w oknie łuk o wysokości 50 cm. Okno jest już wylane i teraz mam problem, ponieważ nie ma możliwości, aby zamówić okno z takim łukiem. Maksymalne gięcie łuku to 31 cm. - przy normalnie otwieranym i uchylanym oknie.

Proszę o radę co zrobić, czy jest możliwość wycięcia betonu, tak aby łuk miał wysokość 31 cm ?

Pozdrawiam

Ewa

[ATTACH=CONFIG]339975[/ATTACH]

W czym problem?!...zrób klamki od środkowego słupka i będzie git

zaproponowana opcja przez Demcię jest jedyną rozsądną

Oczywiście jak będziesz uparta to znajdziesz fabrykę, tóra Ci takie okno wykona, może i nawet dadzą gwarancję (bez pokrycia) ale zawsze będzie z nim problem

Zawiasy poniżej 2/3 wysokości skrzydła to proszenie się o kłopoty już na samym wstępie inwestycji

Dać szerszy środkowy słupek (by zawiasy zmieściły się obok siebie, na tej samej wysokości) i będzie dobrze

Co prawda dla wielu to dość dziwne, że klamki są "od ściany" ale to pikuś w porównaniu z problemami jakie stwarza tradycyjne rozwiązanie

Może nie do końca zrozumiałem, ale w czym problem z tym wykonaniem gięcia? (pomijam ważne kwestie użytkowe o których mówicie).

Dla siebie - zrobiłbym zawiasy na słupku. Ew. oddzieliłbym górną część łukową od dolnych prostokątów.