Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom od dewelopera i niezgodność z projektem

tomek860

Recommended Posts

Witam,

Od kilku miesięcy jestem szczęśliwym posiadaczem własnego segmentu. Kupiłem go w stanie deweloperskim. Mam pytanie dotyczące zgłaszania roszczeń wynikających z prawa rękojmi. Otóż sprawa ma się tak, że mój segment stoi na mini-osiedlu razem z innymi segmentami, łączeni 8 szt. Dopiero po kilku miesiącach zakupu zaczęły wychodzić różne "kwiatki". Najpoważniejsze niezgodności na jakie trafiliśmy to:

1. Okna dachowe - we wszystkich oknach dachowych pojawiają się pęknięcia na rogach. Ta sama sytuacja o wszystkich sąsiadów. Zdecydowałem się pogrzebać przy jednym z narożników okna i okazało się, ze stelaż pod płytami KG jest niepoprawnie zrobiony. Zasięgnąłem również opinii fachowca ( na razie nieformalnie) i potwierdził, że okno jest niepoprawnie zamontowane.

2. Dach - to zobaczył jeden z sąsiadów - w projekcie budynku mamy dach - rąbek stojący, w rzeczywistości położona jest blacha trapezowa

Razem z sąsiadami zastanawiamy się jak najskuteczniej wyegzekwować naprawę okien dachowych i co zrobić z dachem. Wątpię aby ktokolwiek zgodził się teraz na wymianę blachy na dachu, gdyż kilka segmentów jest już zamieszkanych. Dodam również, że deweloperem jest prywatny przedsiębiorcą, który do najmilszych ludzi nie należy i wątpię, żebyśmy mogli cokolwiek wynegocjować na drodze pokojowych rozmów. Co najlepiej zrobić w takiej sytuacji? Gdzie się udać ?

Dziękuję za każdą radę i pozdrawiam,

Tomek