Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Energa - zmiana Taryfy G11 na G12 - chory rachunek

Recommended Posts

Witam

Może po zacznę krótko - W taryfie G11 zużycie prądu za dwa miesiące w moim domu wynosiło około 250 zł- 270 zł nigdy więcej.

Postanowiłem zmienić Taryfę na G12 co za tym idzie - został mi wymieniony licznik ( nawet mnie przy tym nie było ) . Wszystko powinno być w miarę podobnie kolejnych rachunkach a nawet taniej ponieważ pierzemy i odpalamy zmywarkę i tak dalej .. głownie po 22 albo weekendy.

Co się okazało za dostałem rachunek za prąd blisko 5 razy większy około 1200 zł Co jest nie możliwością , To jest jakaś pomyłka !!! ( taryfa nocna nabiła nam 1000 KW/h ) .

Stan liczników końcowy z tym na rachunku zgadza się - ale Czy ktoś mi może powiedzieć gdzie i jak mogę sprawdzić stan liczników z momentu ich montażu ??? Bo tu jest jedyna możliwość popełnienia błędu . To jest jakiś absurd . Proszę o poradę.

zgodnie z moim doswiadczeniem - nie da sie sprawdzic stanu licznika z momentu zalozenia ...

Energa (w moim przypadku) montuje liczniki sama sobie spisujac stan poczatkowy (przezywalem juz to 2 razy). Jedyne co mozesz zrobic to po zalozeniu licznika zrobic zdjecie stanu (i ew. miec swiadka potwierdzajacego kiedy bylo ono zrobione)

Na moje pytanie skierowane do Energii - jaka ja jako klient mam pewnosc, ze stan podany przez nich jest poprawny dostalem odpowiedz: "jest to zgodne z naszym regulaminem" ....

Klimon ma rację. A masz może licznik na taryfy?

Powiem Ci ,że ja miałam w poprzednim mieszkaniu taki przypadek. Przyszedł mi zbyt wysoki rachunek i okazało się ,że nasz licznik wszystko wrzucał w taryfę tę droższą. Wymienili nam na nowy licznik , ale protokół podpisywaliśmy!! Bez tego ani rusz.