aafr 08.12.2015 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 Witam Wszystkich Forumowiczów, Okno zacina sie przy zamykaniu. Próbowałem regulacji - bez efektu Załączam fot. ocierajcego sie elementu (góra okna). Coś przeoczyłem w czasie regulacji ? Z góry dziękuję za wsparcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NorbertPieściuk 08.12.2015 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 Witam, zdjęcie przedstawia ramię rozwórki ociera ona o ościeżnicę, proszę spróbować opuścić dolny zawias powinno pomóc na ocieranie, a zacinanie? Zacina się przy ruchu klamką? Jeśli tak może na to mieć wpływ szereg czynników, okucia były smarowane? Wcześniej dobrze "chodziło" czy od początku się zacinało? Pozdrawiam,Norbert Pieściuk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 08.12.2015 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 Wygląda na dobrze "wyślizgane" więc najprawdopodobniej trzeba nasmarować, ale też opuścić skrzydło a ew. podniesienie zastosować na tej rozwórce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aafr 08.12.2015 17:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 (edytowane) Dziękuję za sugestie. Zacina sie przy zamykaniu skrzydła okna, a nie zamka (klamki)..Wyczuwalny opór w tym samym narożniku co obtarta rozwórka. Po mocniejszym nacisnieciu "strzela" , "przeskakuje" przez punkt oporu i zamyka sie. Tak jakby cos uwadzało; Wczesniej ok - używane od r. 1998, problem ma ze 2 lata . Okno najczesciej otwierane w domu.Próbowałem regulacji w pionie - zaciecia zostają.Może rozwórka skrzywiona? pozdrawiamAndrzej Edytowane 8 Grudnia 2015 przez aafr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 08.12.2015 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 A czy nic tam na górze nie blokuje okucia? Jakiś ułamany element? Spróbuj zamykać skrzydło "na sucho" - będąc w pozycji otwartej - czy także się blokuje? Wtedy to problem mechanizmu okucia. Jeśli blokuje się tylko przy próbie faktycznego zamykania - kwestia regulacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aafr 08.12.2015 17:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 (edytowane) Nie widać nic ułamanego. To zacina sie skrzydło okna przy domykaniu do oscieżnicy i to tylko z pozycji uchylnej - a nie zamek. Edytowane 8 Grudnia 2015 przez aafr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NorbertPieściuk 08.12.2015 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 Dziękuję za sugestie. Zacina sie przy zamykaniu skrzydła okna, a nie zamka (klamki)..Wyczuwalny opór w tym samym narożniku co obtarta rozwórka. Po mocniejszym nacisnieciu "strzela" , "przeskakuje" przez punkt oporu i zamyka sie. Tak jakby cos uwadzało; Wczesniej ok - używane od r. 1998, problem ma ze 2 lata . Okno najczesciej otwierane w domu. Próbowałem regulacji w pionie - zaciecia zostają. Może rozwórka skrzywiona? pozdrawiam Andrzej Spróbuj wykręcić zaczep na ramie w miejscu gdzie "strzela" zachodzi grzybek/rolka z narożnika, jeśli problem ustąpi przykręć zaczep tylko przesuń go delikatnie w inne miejsce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NorbertPieściuk 09.12.2015 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2015 Regualcja w pionie tylko pogarsza zamykanie skrzydła do oscieznicy. Wypatrzyłem co zaczepia - taka kostka od spodu rozwórki (zał. foto z siatką na owady w pierwszym planie) zaczepia o szyne na skrzydle. jedyne co mi przychodzi do głowy to podgiąć rozwórkę do góry... szkrzydła opuscic nie mogę bo haczy u dołu o oscieżnicę poziomą i nie wchodzi w prowadnicę na oscieznicy pionowej (tej prowadnicy nizej nie oposzcze bo jest na samym dole pionowej częsci oscieży) Wygląda że skrzydło nie mieści się w ramie, proszę zmierzyć lewą, prawą stronę i środek "swiatło ramy" wymiar 'C' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aafr 10.12.2015 07:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2015 (edytowane) Wygląda że skrzydło nie mieści się w ramie, proszę zmierzyć lewą, prawą stronę i środek "swiatło ramy" wymiar 'C' [ATTACH=CONFIG]340115[/ATTACH] Wymiar C (w pionie) stabilny L=Środek=P (= 1337 mm). W poziomie zresztą też stabilny. Skrzydło podobnie . Sprawdzę jeszcze opcję z przesunięciem zaczepu na ramie, nad rozwórką, i dam znać. Edytowane 10 Grudnia 2015 przez aafr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 10.12.2015 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2015 aafrzanim zaczniesz dłubać przy okuciach.....Mówisz 98 rok ? 17 letnie okna hmmm.....1 - sprawdź przekątne skrzydła. po tylu latach skrzydło zamiast prostokątem może być rombem zwłaszcza w kiepsko wykonanych oknach a wtedy...cóż.... jakość wykonania PVC w większości wypadków była taka sobie. Jeśli przekątne będą się różniły ponad 3-5mm to żadne Twe działania nie pomogą, trzeba ponownie przeszklić skrzydło a tego raczej sam nie zrobisz2 - zakładając że przekątne są dobre weź do ręki ołówek i odrysuj na ościeżnicy obrys skrzydła, później je otwórz i w każdym miejscu odległość od kreski do krawędzi profila powinna być identyczna +-1mm. Jeśli nie jest to regulacją musisz najpierw skrzydło ustawić dobrze w ościeżnicy i dopiero później powróćmy do tematu - co trzeba zrobić by nic nie zawadzałoSądzę, że masz po prostu opuszczone już skrzydło (romb) i tu tkwi problem z okuciami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aafr 11.12.2015 09:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2015 aafr zanim zaczniesz dłubać przy okuciach..... Mówisz 98 rok ? 17 letnie okna hmmm..... 1 - sprawdź przekątne skrzydła. po tylu latach skrzydło zamiast prostokątem może być rombem zwłaszcza w kiepsko wykonanych oknach a wtedy...cóż.... jakość wykonania PVC w większości wypadków była taka sobie. Jeśli przekątne będą się różniły ponad 3-5mm to żadne Twe działania nie pomogą, trzeba ponownie przeszklić skrzydło a tego raczej sam nie zrobisz 2 - zakładając że przekątne są dobre weź do ręki ołówek i odrysuj na ościeżnicy obrys skrzydła, później je otwórz i w każdym miejscu odległość od kreski do krawędzi profila powinna być identyczna +-1mm. Jeśli nie jest to regulacją musisz najpierw skrzydło ustawić dobrze w ościeżnicy i dopiero później powróćmy do tematu - co trzeba zrobić by nic nie zawadzało Sądzę, że masz po prostu opuszczone już skrzydło (romb) i tu tkwi problem z okuciami Witaj pomysł z przekątną bdb - dzięki; sprawdziłem dwa okna (są na tej samej ścianie obok siebie - jedno często uchylane a drugie praktycznie wcale nie ruszane ; oczywiście problem jest z tym często uchylanym), i: - przekątne skrzydła okiennego takie same w obu oknach - tzn jedna krótsza o 3 mm / ta biegnąca przez górny zawias)- czyli obydwa skrzydła "obwisły" tak samo i zgodnie z prawami mechaniki i geometrii "spłaszczając sie w strone równoległoboku" - obrys ołówkiem nie wykazał odchyłek ustawienia względem ościeży większych niz 1 mm - natomiast ewidentnie to okno z problemem ma luz u góry po lekkim otwarciu / nie uchyleniu ! / (luz na górnej poziomej prowadnicy widoczny przy zawiasie - można poruszyć skrzydłem do/od oscieżnicy czyli prostopadle do płaszczyzny ściany , czego nie ma w tym nieużywanym oknie) Sądzę, że to zużycie okuć; trzeba bedzie zdjąc to skrzydło i wymienić parę elementów, ale to raczej na wiosnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aafr 11.12.2015 09:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2015 Wygląda na dobrze "wyślizgane" więc najprawdopodobniej trzeba nasmarować, ale też opuścić skrzydło a ew. podniesienie zastosować na tej rozwórce. Mam tylko jedną regulację wysokosci - przy dolnym zawiasie ; nie wiem jak wykonac "podniesienie na rozwórce" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aafr 11.12.2015 15:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2015 Witam Wszystkich Forumowiczów, Okno zacina sie przy zamykaniu. Próbowałem regulacji - bez efektu Załączam fot. ocierajcego sie elementu (góra okna). Coś przeoczyłem w czasie regulacji ? Z góry dziękuję za wsparcie Znalazłem co haczy (załączone fotografie) - to takie wytłoczenie zaznaczone w czerwonym kółku. Zdaje sie że wytarła sie powierzchnia tego stożka po latach ; element do wymiany - pewnie z całą rozwórką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts