admiralbar 08.12.2015 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 Hej, na początku chciałbym przedstawić jak wygląda sytuacja - do 3 działek wiedzie jedna droga prywatna, natomiast jedna z nich jest przy drodze prywatnej i gminnej. Właśnie tę działkę chcę kupić + współwłasność w drodze i tutaj pojawia się zagadka. Sprzedająca życzy sobie zapisu w akcie, że wszyscy wlasciciele drogi obecni i kolejni zobowiazuja sie do udostepnienia tej drogi na wszystkie media. 1 Czy zgadzać się na coś takiego - oczywiście nie będę robił problemu innym właścicielom z przeprowadzeniem mediów czy dojazdem, bardziej obawiam się, że sprzedająca coś knuje bo niezłe z niej ziółko o czym się przekonałem 2. czy to nie jest przypadkiem wyznaczenie służebności 3. czy załączenie takiego zapisu w akcie - jeśli to służebność - jest dodatkowo płatne. Dzięki za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 08.12.2015 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 Miałem prawie identyczną sytuację - 5 działek, pierwsza przy drodze powiatowej, kolejne przy drodze prywatnej. Ja kupiłem trzecią z kolei + współwłasność drogi prywatnej. W akcie notarialnym jest zapisana służebność przesyłu mediów w tej drodze dla wodociągów i gazowni. Prądu nie ma zapisanego. Chociaż nie masz w tym interesu, nie widzę przeciwwskazań do zgody na ustanowienie służebności drogi dla dostawców mediów. W akcie jest to kolejny punkt, który nic nie kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qosek 08.12.2015 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 jak nie masz takiego punktu to musisz dostac od WSZYSTKICH wspolwlascicieli drogi zgode na jakakolwiek "inwestycje"ja takiego zapisu nie mialem (mam 1/10 drogi), zanim moglem zlozyc o pozwolenie na wykonanie przylacza wodnego i wodociagowego (rury lezaly juz w drodze, musialem tylko sie do nich podpiac) musialem uzyskac zgody wszystkich wlascicielijezeli chociazby jeden sie nie zgodzi (albo nie jestes w stanie sie z nim skontaktowac) - nie mozesz nic zrobic ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admiralbar 08.12.2015 16:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 Wlasnie ja jestem w najlepszej sytuacji bo moja dzialka bedzie rogowa i moge sobie pociagnac media z drogi gminnej bezposrednio, nie pusczajac ich przez droge wewnetrzna. Nie bede ludziom przeciez robil problemow z przeciagnieciem tamtedy mediow, bede mial tam tylko czasowo dojazd az zostana wyciete drzewa z pasa drogowego. NAtomiast asesor notarialny mowil mi, ze najlepiej jest ustalic taka sluzebnosc w ksiedze wieczystej drogi ( tak jak jest juz ostalona dla PGE) a taki zapis jak proponuje sprzedajacy nie zawsze dziala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts