Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Akt notarialny i przeprowadzenie mediów we wspólnej drodze

admiralbar

Recommended Posts

Hej,

na początku chciałbym przedstawić jak wygląda sytuacja - do 3 działek wiedzie jedna droga prywatna, natomiast jedna z nich jest przy drodze prywatnej i gminnej. Właśnie tę działkę chcę kupić + współwłasność w drodze i tutaj pojawia się zagadka. Sprzedająca życzy sobie zapisu w akcie, że wszyscy wlasciciele drogi obecni i kolejni zobowiazuja sie do udostepnienia tej drogi na wszystkie media.

1 Czy zgadzać się na coś takiego - oczywiście nie będę robił problemu innym właścicielom z przeprowadzeniem mediów czy dojazdem, bardziej obawiam się, że sprzedająca coś knuje bo niezłe z niej ziółko o czym się przekonałem

2. czy to nie jest przypadkiem wyznaczenie służebności

3. czy załączenie takiego zapisu w akcie - jeśli to służebność - jest dodatkowo płatne.

Dzięki za odpowiedzi :)

Miałem prawie identyczną sytuację - 5 działek, pierwsza przy drodze powiatowej, kolejne przy drodze prywatnej. Ja kupiłem trzecią z kolei + współwłasność drogi prywatnej. W akcie notarialnym jest zapisana służebność przesyłu mediów w tej drodze dla wodociągów i gazowni. Prądu nie ma zapisanego. Chociaż nie masz w tym interesu, nie widzę przeciwwskazań do zgody na ustanowienie służebności drogi dla dostawców mediów. W akcie jest to kolejny punkt, który nic nie kosztuje.

jak nie masz takiego punktu to musisz dostac od WSZYSTKICH wspolwlascicieli drogi zgode na jakakolwiek "inwestycje"

ja takiego zapisu nie mialem (mam 1/10 drogi), zanim moglem zlozyc o pozwolenie na wykonanie przylacza wodnego i wodociagowego (rury lezaly juz w drodze, musialem tylko sie do nich podpiac) musialem uzyskac zgody wszystkich wlascicieli

jezeli chociazby jeden sie nie zgodzi (albo nie jestes w stanie sie z nim skontaktowac) - nie mozesz nic zrobic ...

Wlasnie ja jestem w najlepszej sytuacji bo moja dzialka bedzie rogowa i moge sobie pociagnac media z drogi gminnej bezposrednio, nie pusczajac ich przez droge wewnetrzna. Nie bede ludziom przeciez robil problemow z przeciagnieciem tamtedy mediow, bede mial tam tylko czasowo dojazd az zostana wyciete drzewa z pasa drogowego. NAtomiast asesor notarialny mowil mi, ze najlepiej jest ustalic taka sluzebnosc w ksiedze wieczystej drogi ( tak jak jest juz ostalona dla PGE) a taki zapis jak proponuje sprzedajacy nie zawsze dziala.