snajper555 08.12.2015 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 Witam.Mam indywidualny projekt domu, otrzymałem wycenę od potencjalnego wykonawcy.Mam 3 zasadnicze pytania:1. nie potrafie oszacować, czy zaoferowane materiały są niedoszacowane / przeszacowane w stosunku do rzeczywistej liczby potrzebnej do budowy. Przykładowo porothermy czy dachówki są zaokrąglane do tysiąców. Jak moge samodzielnie oszacować materiał potrzebny do budowy domu, głównie chodzi mi o porotherm, bloczki fundamentowe, dachówka, beton.stal. Ie materiału powinienem przewidzieć na straty (docięcie itd)? 2. Wykonawca oferuje pewne materiały (np. konkretna dachówka), której jakości nie potrafię na chwilę obecną ocenić. Proszę polećcie mi jakiś praktyczny przewodnik po rynku jakościowym i cenowym materiałów budowlanych. Nie chcę zaliczkować w ciemno materiałów, których nie jestem pewny. 3. Interesuje mnie stan surowy otwarty budynku bez piwnic, z poddaszem użytkowym. z dachówką; powierzchnia zabudowy parteru to ok. 170m2. Jakiego kosztu robocizny a jakiego materiałów mam się spodziewać od wykonawcy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 10.12.2015 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2015 Ja jestem na podobnym etapie i lepiej chyba wybrać ekipę i się umówić tylko za robociznę a materiały kupować samemu (wiemy co kupujemy, za ile itp) Trzeba mieć czas ale jesteśmy pewni z czego dom zbudowany Ad1) to powinno być proste, stal i więźba - musi być wykaz do projektu, dach - można obliczyć samemu ale i tak w miejscu gdzie będzie kupował dachówkę sami obliczą, porotherm i inne pustaki- liczymy powierzchnię ścian i mnożymy przez zużycie (np Porotherm Dryfix 10,7 sztuk na m2, 250 m2 ścian = 2675 sztuk, na palecie 72 sztuki czyli 38 palet)Ad2) czytać forum, oglądać na żywo domy i pytać.Ad3) jest na forum wątek SSO koszt robocizny, poczytać, zależy od okresu, miejsca i materiałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalkulatorek 10.12.2015 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2015 Umów się tak ze składem materiałów, że wszystkie naddatki będziesz zwracać po etapach. I problem z głowy - można dobierać na bieżąco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts