futrzak 08.12.2015 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 Witajcie, Kupiłem budynek w stanie surowym i wysokość pomieszczeń wynosi 3m. Wymiar nadproża od sufitu na 25cm.Chcę obniżyć sufit o ok 30 cm. Czyli poniżej nadproża okna. Okno planuję wstawić 20-25cm poniżej obecnego nadproża. Zastanawiam się teraz czym wypełnić te 20-25cm?Zrobić dodatkowe nadproża? Jakie? Proszę o wasze sugestie. PozdrawiamAndrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SO-JER 08.12.2015 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 Twardym styropianem a te 3m to już po wylewkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 08.12.2015 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 Jeśli w stanie surowym bez okien, to zamawiaj okna z poszerzeniami systemowymi. Są w różnych wysokościach. Przykryjesz to później styropianem przy ociepleniu zewnętrznym i za razem ograniczysz mostek termiczny betonowego nadproża. Od wewnątrz zabudujesz g/k. PozdrawiamCezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
futrzak 08.12.2015 20:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 Twardym styropianem a te 3m to już po wylewkach? Te 3 m, to przed wylewkami. Wylewka + styropian będzie miała ok 17 cm. Twardym styropianem nie robi się tego. http://www.receptynadom.pl/wstawic-nowe-prostokatne-okna-stare-lukowe-nadproza/ Rys. 2 – Wstawianie prostokątnego okna w otwór przekryty łukowym nadprożem i wypełnienie powstałej przerwy atrapą ze styropianu wykończonego tynkiem cienkowarstwowym to rozwiązanie bardzo złe i nigdy nie należy go stosować. Czyli odpada to rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 08.12.2015 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 (edytowane) Daj 15cm styro (lub więcej, w zależności jak niskie chcesz mieć pomieszczenie) i ok 7cm wylewki, wysokość zmniejszy Ci się i nic nie będziesz musiał kombinować, chyba, ze bardzo chcesz. ps1.Zakładam, że pytasz o parter. ps2. A dlaczego nie chcesz mieć wyższych pomieszczeń? Zawsze to więcej powietrza i mniejszy zaduch. Edytowane 8 Grudnia 2015 przez Slawko123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
futrzak 08.12.2015 21:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 Daj 15cm styro (lub więcej, w zależności jak niskie chcesz mieć pomieszczenie) i ok 7cm wylewki, wysokość zmniejszy Ci się i nic nie będziesz musiał kombinować, chyba, ze bardzo chcesz. ps1.Zakładam, że pytasz o parter. ps2. A dlaczego nie chcesz mieć wyższych pomieszczeń? Zawsze to więcej powietrza i mniejszy zaduch. odp. 1. Akurat chodzi o pierwsze piętro. odp.2. Bo w suficie na 90% będę musiał schować piony kanalizacyjne i dojścia. Dlatego wymyśliłem że zrobię sufit podwieszany i tam wszystko schowam. Nie mogę na poddaszu zrobić grubszej wylewki bo jest bardzo niska ścianka kolankowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
futrzak 08.12.2015 21:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 Jeśli w stanie surowym bez okien, to zamawiaj okna z poszerzeniami systemowymi. Są w różnych wysokościach. Przykryjesz to później styropianem przy ociepleniu zewnętrznym i za razem ograniczysz mostek termiczny betonowego nadproża. Od wewnątrz zabudujesz g/k. Pozdrawiam Cezary To chyba będzie najtańsze i najlepsze wyjście. Jak sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 10.12.2015 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2015 (edytowane) @futrzak,W swoim, nowo budowanym domu, zastosowałem to rozwiązanie z poszerzeniami górnymi okien, specjalnie właśnie z powodu zredukowania mostków termicznych nadproży betonowych. Lecz ja dałem ich tylko 10 cm. Myślę że producent okien bez problemu dopuści poszerzenia górne nawet 30 cm.Jak wspomniałem, przykryję poszerzenia od zewnątrz styropianem, a od środka zamontuję wstawkę z płyty PUR (została z ocieplenia podłogi) i obrobię płytą g/k lub zaciągnę siatką i klejem metodą lekką mokrą. Albo zostawię tę przestrzeń na karnisz zasłonek, żaluzji, lub podświetlenia ledowego, dając tylko maskownicę od wewnątrz dla tych bajerów.Natomiast czy będzie to rozwiązanie najtańsze, to możesz policzyć, nadproża betonowe t/z elki plus robocizna lub okna z poszerzeniami, a koszty to tylko cena poszerzeń bo robocizna montażu okien się nie zmieni. PozdrawiamCezary Edytowane 10 Grudnia 2015 przez cezary.pl mała korekta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts