Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stary dom remont ???

Tomasz 85

Recommended Posts

Teść przepisał nam dom który stoi na dużej działce z starym drzewostanem w dobrej lokalizacji .Dom kostka 10 na 10 płaski dach piwnica częściowo w ziemi .Do remontu :1 zmiana dachu cieknie , 2grzyb w ścianach na 1 pietrze po rogach domu i przy suficie 3 w piwnicy wilgoć 4 rurki zalezione wody 5sciany krzywe 6 podłogi tak samo 7instalacja ele. do przerobienia 8 elewacja sie sypie 9 komin szczelił sadze sie zapaliły, jeszcze by sie coś znalazło .Czy przy tak duzej liczbie minusów jest sens remontu???. Jest sens bawienia się w remont czy stawiać nowy góra do 140 mkw domek . Za wszelką pomoc i doradztwo dziękuje

Ja bym postawił nowy. Zaprojektujesz wstępnie tak aby było Wam wygodnie, resztę projektant załatwi. Tutaj praktycznie wszystko do wymiany - zapomniałeś o oknach . jak wymienisz wszystko to i tak możecie się męczyć w nim bo rozkład pomieszczeń nie będzie Wam odpowiadać. To jest moje zdanie a decyzję Sami musicie podjąć. Tylko najpierw trzeba ustalić czy po rozbiórce można budować nowy.

Gość Konto usunięte_1*

ale z drugiej strony niech sobie przygotuje dodatkowe skromne 400 000 bo tego nikt mu nie powiedział a powinien wiedzieć , ja remontowałem dom od czerwca tego roku kupiony za grosze , był nie zamieszkały 27 lat nie było wody ani prądu ani szamba stare okna bez drzwi oraz ogrzewania a teraz mieszkam w nim kosztowało mnie to około 100 000 w całości ale robota cała moja tylko jedna firma od wylewek do ogrzewania podłogowego a zapomniałem byli jedne partacze od okien i na 6 okien wszystkie spierdolili i sam poprawiałem (nie jestem budowlańcem)

ściany wywalałem po swojemu nikomu nie bedę się spowiadał i teraz mam układ idealny według mnie , wszystko da się zrobić za grosze tylko chęci

... jeżeli konstrukcja budynku jest OK, materiały budowlane to nie zlepek wszystkiego co było pod ręka ( w trakcie realizacji budynku ) .... lub działka budowlana ma zdecydowane atuty - to zawsze można rozpatrywać przebudowę budynku. Jeśli jest odwrotnie - to trzeba mocno się zastanowić ...

Z tego co mi wiadomo to cegła z pustakiem mieszana ,warstwami , rok temu bawiłem sie w hydraulika to dziury miedzy cegłami były aż do tyku ..Tak o bym sprzedał dom gdyby nie działka prawie 30 arów w środku wsi ale do okola żadnych sąsiadów wszędzie blisko szkoła kościół sklepy jeszcze ten dzewostan stare cisy daglezja modrzewie ,kasztan jadalny itp .las rartas na działce posadzony przez ogrodnika przed wojna .Co do domu to boje sie ze wkład będzie porównwalny z budowa nowego. Dom budowany z czego sie dało dostać i przez te lata nie remontowany

Gość Konto usunięte_1*
ja po kupnie tych dylematów nie miałem bo dom z cegły klinkierowej cały z pustką w ścianie na fundamencie 180cm stropy wylewane i to dom z roku 1932 lub 6 ,poniemiecki, u nas tak nie budowano

Z tego co mi wiadomo to cegła z pustakiem mieszana ,warstwami , rok temu bawiłem sie w hydraulika to dziury miedzy cegłami były aż do tyku ..Tak o bym sprzedał dom gdyby nie działka prawie 30 arów w środku wsi ale do okola żadnych sąsiadów wszędzie blisko szkoła kościół sklepy jeszcze ten dzewostan stare cisy daglezja modrzewie ,kasztan jadalny itp .las rartas na działce posadzony przez ogrodnika przed wojna .Co do domu to boje sie ze wkład będzie porównwalny z budowa nowego. Dom budowany z czego sie dało dostać i przez te lata nie remontowany

... czyli duża działka - rewelacja :) , a dom ... o słabej konstrukcji ... nie widziałem budynku, ale z tego co piszesz to ruina i jeśli tak, to nakład środków inwestycyjnych na jego remont / przebudowę prawdopodobnie jest ogromny.

Wydaje mi się, że powinieneś rozpatrywać realizację nowego obiektu na tej działce.

pozdrawiam

... to wszystko zależy od stanu technicznego istniejącego budynku, a to określa ekspertyza techniczna.

Jeśli wynika z niej np. wymiana stropów, wzmocnienie ścian zewnętrznych budynku, itp. ... to są to koszty porównywalne z realizacją nowego obiektu.

Dodatkowe koszty związane są już z samą przebudową obiektu, nowymi np. oknami, instalacjami, czy nowym podziałem funkcjonalnym wnętrza ...

Witam,

czy 60 letni dom z elementów prefabrykowanych /szkielet drewniany, ocieplenie -mata trzcinowa i tynki/ opłacałoby się remontować ?

Dom ma wysokie piwnice, ale w piwnicach pleśń i podchodzi woda, pleśń obecna także w rogach na parterze. Kominy się sypią/do postawienia od nowa/, elewacja do ocieplenia i odnowienia, w domu są podłogi drewniane, w stanie 2+, legary i deski w kuchni są do wymiany /zgniły od częstych awarii kanalizacji/ , w domu nie ma CO, kanalizacja niedrożna w kuchni i łazience, główny pion drożny.

Dom ma 76 m2, ale działka tylko 400 m2 po podziale sądowym/jest w trakcie/ już powierzchnia niezgodna z MPZP/minimalna to 1000 m2/

Czy taki dom po sfinalizowanym podziale da się wymienić na nowy, czy taniej wyszedłby remont generalny?

Czy są jakieś fundusze z UE na remont takich domów? dom w gminnej ewidencji zabytków :bash:

niestety na kredyt nie mam szans.

poradźcie coś... jestem sama z dzieckiem