cactus 09.12.2015 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2015 (edytowane) witamMam dzialke do której dojazd jest tylko z jednej strony przy ktorej stoi moj budynek. Na dzialke da sie wjechać tylko z prawej strony budynku bo z lewej stoi garaz. Teraz chciałbym podzielić ta dzialkę i sprzedac jej tylną część. Tylko co teraz z dojazdem do niej? Jesli sprzedalbym ją z droga dojazdowa to jednoczesnie sam tracę dojazd. Jeśli sprzedam bez tego kawalka to po pierwsze nikt mi nie zatwierdzi takiego podziału w urzędzie a po drugie nikt jej nie kupi. Rozumiem że jedynym wyjściem jest tzw służebność? Jak to działa? czy ten kawalek dzialki potrzebny na droge dojazdową do sprzedawanej polówki działki musi miec te 4m szerokosci ? czy ten kawałek może znajdować sie za ogrodzeniem od głownej drogi i wspolna bramą dla obu działek ? Rozumiem że ten kawałek bedzie dalej w pełni moja własnością a tylko zobowiazuje sie zawsze bedzie mozliwosc przejazdu tamtedy i nie stanie tam żadna przeszkoda typu budynek, ogrodzenie, nasadzenia ?Czy ten kawaleczek działki (bedzie to okolo 100m2) muszę wydzielic z mojej działki i nadac mu odrebny numer? tzn tak naprawde bede miał trzy działki po podziale z czego jedna sprzedam, drugą z moim budynkiem zatrzymam a trzecia bedzie droga służebną?Dodałem rysunek poglądowy, niebieska to działka do sprzedania, a zielona to jedyna droga do tylnej działki którą można by dojechać. Z lewej strony mojej działki jest działka państwowa a z prawej prywatna ale nie znam właściciela i nie sądze żeby opłacało mi się od niego kupowac kawałka żeby wytyczyć drogę.http://motoimage.pl/gky_uploads/2015/12/1449654409-552-x-762px-dzi.jpg Edytowane 9 Grudnia 2015 przez cactus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DziadekT 09.12.2015 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2015 Możesz ustanowić służebność drogi na swojej działce. Nie musisz wydzielać tej drogi geodezyjnie, ale w akcie notarialnym ustanawiającym służebność powinno być możliwie precyzyjnie opisane jaka część działki jest obciążona służebnością. Rozumiem, że służebność powinna w tym przypadku obejmować przechód i przejazd (można ograniczyć tonaż pojazdów) oraz prawo ułożenia rur i przewodów - nabywca działki na pewno będzie tego oczekiwał. Można określić, kto ma utrzymywać drogę (odśnieżanie, naprawy). Kodeksowo, jest to zadanie właściciela działki władnącej (czyli tej dalszej od drogi publicznej), ale można to zmienić, jeśli tak wolisz, bo sam korzystasz z tej drogi. Jeśli drogę będzie utrzymywał właściciel działki władnącej, to dla jasności zapisałbym w akcie notarialnym, że służebność nie daje mu wyłączności korzystania z tej drogi, a tylko współkorzystanie z Tobą. Nie sądzę, żeby był wymóg 4 m szerokości drogi w tym przypadku (3 m powinno być rozsądnie), ale nie sprawdzałem. Brama może być na wjeździe z drogi gminnej, a właściciel działki władnącej powinien mieć możliwość otwierania (klucz, pilot). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts