jacek.zoo 09.12.2015 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2015 witam, czy istnieje cos takiego, jak elektrozawór który sie zamyka jak jest wyjatkowo duze zuzycie wody, np w przypadku pekniecia rury?? bo dzisiaj miałem niemiła przygodę, cała instalacje mam na zaciskanym pexie, jedna kształtka na zasilajacej rurze z wodociagow była zakrecana a nie zaciskowa, i jakims cudem wyskoczyła. zanim zona poleciała do garazu zamknac zawór to na połowie domu miałem 1cm wody. gdyby nas nie było to... nawet nie chce myslec co i własnie przydałby sie taki zawór który odcinałby wode w takich sytacjach. bo teraz bede miał schizo wyjsc z domu czy cos znowu nie walnie :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qms 09.12.2015 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2015 rozwiazan jest pelna masa.. od koloru do wyboru.. tylko tanio nie bedzie;) ale w sumie remont drozszy;) mozna np taki zaworek:http://z-wave.pl/pl/p/Elektrozawor-kulowy-12-TKB-DQ215/35 z tym, ze jeden silownik mi padl;) - polecial na gwarancji do tego czujnik zalania lub cos do pomiaru na licznik plus cos do zarzadzania z-wave (stick) lub jak ktos woli ulubione na forum fibaro;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 09.12.2015 15:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2015 rozwiazan jest pelna masa.. od koloru do wyboru.. tylko tanio nie bedzie;) ale w sumie remont drozszy;) mozna np taki zaworek: http://z-wave.pl/pl/p/Elektrozawor-kulowy-12-TKB-DQ215/35 z tym, ze jeden silownik mi padl;) - polecial na gwarancji do tego czujnik zalania lub cos do pomiaru na licznik plus cos do zarzadzania z-wave (stick) lub jak ktos woli ulubione na forum fibaro;) czyli montuje taki elektrozawór na nitce z wodociagów w garazu, a w łazienkach, kuchni i kotłowni (tam gdzie jest woda) np takie cos: http://www.prvd.eu/shop/pl/czujniki/9-czujnik-zalania-everspring-st812-z-wave-590276893411.html i ten czujnik pusci sygnał do zaworu który sie zamknie. dobrze rozumiem?? cztery czujniki, po 220zł i zawór 170, wyjdzie równo tysiac. faktycznie nietanio, ale jak pomysle co bym miał w domu jakby nikogo nie bylo to chyba przeboleje. tylko troche mnie martwi ze kable w lazienkach na wierzchu misialyby isc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 09.12.2015 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2015 ja rozważam inne rozwiązanie - mianowicie podpiecie pod alarm. Załączam alarm (wychodze z domu) - elektrozawór zamyka wode. Żałuję tylko, że nie podzieliłem domu na 2 części, bo przy załączaniu na noc mógłbym wodę zostawić tylko na pietrze. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 09.12.2015 16:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2015 tak, tylko nie za kazdym razem wychodzac z domu zalacza sie alarm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qms 09.12.2015 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2015 ja rozważam inne rozwiązanie - mianowicie podpiecie pod alarm. Załączam alarm (wychodze z domu) - elektrozawór zamyka wode. Żałuję tylko, że nie podzieliłem domu na 2 części, bo przy załączaniu na noc mógłbym wodę zostawić tylko na pietrze. pzdr tia.. i elektrozawor, a raczej zawor po roku takim ciaglym zamykaniu/otwieraniu do wymiany;) no chyba, ze masz super wode;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qms 09.12.2015 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2015 czyli montuje taki elektrozawór na nitce z wodociagów w garazu, a w łazienkach, kuchni i kotłowni (tam gdzie jest woda) np takie cos: http://www.prvd.eu/shop/pl/czujniki/9-czujnik-zalania-everspring-st812-z-wave-590276893411.html i ten czujnik pusci sygnał do zaworu który sie zamknie. dobrze rozumiem?? cztery czujniki, po 220zł i zawór 170, wyjdzie równo tysiac. faktycznie nietanio, ale jak pomysle co bym miał w domu jakby nikogo nie bylo to chyba przeboleje. tylko troche mnie martwi ze kable w lazienkach na wierzchu misialyby isc no wiec i tak i nie.. mozesz poczytac np tu: http://zatorski.net/22/zwave.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 09.12.2015 19:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2015 no wiec i tak i nie.. mozesz poczytac np tu: http://zatorski.net/22/zwave.html szczerze to dla mnie niezrozumaly belkot nic nke zrozumialem, moze w jednym zdsniu napisz dlaczego nie zadziala ten zestaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qms 09.12.2015 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2015 szczerze to dla mnie niezrozumaly belkot nic nke zrozumialem, moze w jednym zdsniu napisz dlaczego nie zadziala ten zestaw ech;p potrzebujesz jeszcze "nadzorcy", czyli STICKa albo centralki fibaro albo vera. Czujka zalania przesle informacje do zaworu aby go zamknal... no ale potrzebujesz czegos zeby te otwory np. otworzyc;) no i w przypadku z-wave odleglosc w domu to jakies maaax 30 metrow, jak chcesz wiecej to musisz jakies aktywne urzadzenia po drodze dac.. tak wiec podsumowujac jak chcesz sie bawic w takie rzeczy to warto powoli isc w strone psuedo inteligentnego domu;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 09.12.2015 21:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2015 ech;p potrzebujesz jeszcze "nadzorcy", czyli STICKa albo centralki fibaro albo vera. Czujka zalania przesle informacje do zaworu aby go zamknal... no ale potrzebujesz czegos zeby te otwory np. otworzyc;) no i w przypadku z-wave odleglosc w domu to jakies maaax 30 metrow, jak chcesz wiecej to musisz jakies aktywne urzadzenia po drodze dac.. tak wiec podsumowujac jak chcesz sie bawic w takie rzeczy to warto powoli isc w strone psuedo inteligentnego domu;) To juz bardziej skomplikowana zabawa, ja myslalem ze to dziala tak ze przy zaworze jest jakis odbiornik, jak kotras czujka jest zalana to zamyka obwod i wysyla sygnal do zamkniecia, jak wysycha to albo przestsje wysylac sygnal zamkniecia i sie otwiera albo wysyla drugi ktory powoduje otwarcie. I tyle, chcialbym zeby tak to dzialalo, do inteligentnego domu nigdy nie mialem zapedow, jakos mnie to nie bawi i nie intersuje, jestem pasjonatem w innych dziedzinach. Od zaworu do najdalszego ounktu jest z 10-15m zalezy w ktorym miejscu go zalozyc, i jedna sciana nosna bez wzgledu ktore miejsce wybiore Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qms 09.12.2015 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2015 To juz bardziej skomplikowana zabawa, ja myslalem ze to dziala tak ze przy zaworze jest jakis odbiornik, jak kotras czujka jest zalana to zamyka obwod i wysyla sygnal do zamkniecia, jak wysycha to albo przestsje wysylac sygnal zamkniecia i sie otwiera albo wysyla drugi ktory powoduje otwarcie. I tyle, chcialbym zeby tak to dzialalo, do inteligentnego domu nigdy nie mialem zapedow, jakos mnie to nie bawi i nie intersuje, jestem pasjonatem w innych dziedzinach. Od zaworu do najdalszego ounktu jest z 10-15m zalezy w ktorym miejscu go zalozyc, i jedna sciana nosna bez wzgledu ktore miejsce wybiore eee jaki to by mialo sens jakby otwieralo jak wyschnie? to znowu bys zalewal i znowu zamykal?? o otworzeniu zaworu to juz niestety czlowiek musi podjac decyzje... wiesz ja na poczatku tez tylko o zabezpieczeniu mieszkania myslalem, a pozniej o czujniku dymu, a pozniej o temperaturze w domu, a pozniej czujki ruchu... troszke tego sie juz narobilo;) mozesz poszukac czegos prostrzego... a jak masz zaciecie do elektroniki to arduino z aliexpress i za grosze tworzysz:) - no odliczajac cene zaworow;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 10.12.2015 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2015 tia.. i elektrozawor, a raczej zawor po roku takim ciaglym zamykaniu/otwieraniu do wymiany;) no chyba, ze masz super wode;) woda twarda niestety, serio tak krótko żywotne są te zawory? Poza tym to nie jest ciągłe zamykanie otwieranie, powiedzmy 2 zamknięcia i 2 otwarcia dziennie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qms 10.12.2015 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2015 woda twarda niestety, serio tak krótko żywotne są te zawory? Poza tym to nie jest ciągłe zamykanie otwieranie, powiedzmy 2 zamknięcia i 2 otwarcia dziennie. no wiec znajomy mial mala awarie w mieszkaniu i tez zaczal zamykac/otwierac zawory przed wyjsciem/przyjsciem z/do mieszkania... skonczylo sie wymiana zaworow;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts