Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

antyzalewowy elektrozawór

jacek.zoo

Recommended Posts

witam, czy istnieje cos takiego, jak elektrozawór który sie zamyka jak jest wyjatkowo duze zuzycie wody, np w przypadku pekniecia rury??

bo dzisiaj miałem niemiła przygodę, cała instalacje mam na zaciskanym pexie, jedna kształtka na zasilajacej rurze z wodociagow była zakrecana a nie zaciskowa, i jakims cudem wyskoczyła. zanim zona poleciała do garazu zamknac zawór to na połowie domu miałem 1cm wody. gdyby nas nie było to... nawet nie chce myslec co :) i własnie przydałby sie taki zawór który odcinałby wode w takich sytacjach. bo teraz bede miał schizo wyjsc z domu czy cos znowu nie walnie :/

rozwiazan jest pelna masa.. od koloru do wyboru.. tylko tanio nie bedzie;) ale w sumie remont drozszy;)

mozna np taki zaworek:

http://z-wave.pl/pl/p/Elektrozawor-kulowy-12-TKB-DQ215/35

z tym, ze jeden silownik mi padl;) - polecial na gwarancji

do tego czujnik zalania lub cos do pomiaru na licznik

plus cos do zarzadzania z-wave (stick) lub jak ktos woli ulubione na forum fibaro;)

rozwiazan jest pelna masa.. od koloru do wyboru.. tylko tanio nie bedzie;) ale w sumie remont drozszy;)

mozna np taki zaworek:

http://z-wave.pl/pl/p/Elektrozawor-kulowy-12-TKB-DQ215/35

z tym, ze jeden silownik mi padl;) - polecial na gwarancji

do tego czujnik zalania lub cos do pomiaru na licznik

plus cos do zarzadzania z-wave (stick) lub jak ktos woli ulubione na forum fibaro;)

czyli montuje taki elektrozawór na nitce z wodociagów w garazu, a w łazienkach, kuchni i kotłowni (tam gdzie jest woda) np takie cos:

http://www.prvd.eu/shop/pl/czujniki/9-czujnik-zalania-everspring-st812-z-wave-590276893411.html

i ten czujnik pusci sygnał do zaworu który sie zamknie. dobrze rozumiem??

cztery czujniki, po 220zł i zawór 170, wyjdzie równo tysiac.

faktycznie nietanio, ale jak pomysle co bym miał w domu jakby nikogo nie bylo to chyba przeboleje. tylko troche mnie martwi ze kable w lazienkach na wierzchu misialyby isc

ja rozważam inne rozwiązanie - mianowicie podpiecie pod alarm. Załączam alarm (wychodze z domu) - elektrozawór zamyka wode.

Żałuję tylko, że nie podzieliłem domu na 2 części, bo przy załączaniu na noc mógłbym wodę zostawić tylko na pietrze.

pzdr

tia.. i elektrozawor, a raczej zawor po roku takim ciaglym zamykaniu/otwieraniu do wymiany;) no chyba, ze masz super wode;)

czyli montuje taki elektrozawór na nitce z wodociagów w garazu, a w łazienkach, kuchni i kotłowni (tam gdzie jest woda) np takie cos:

http://www.prvd.eu/shop/pl/czujniki/9-czujnik-zalania-everspring-st812-z-wave-590276893411.html

i ten czujnik pusci sygnał do zaworu który sie zamknie. dobrze rozumiem??

cztery czujniki, po 220zł i zawór 170, wyjdzie równo tysiac.

faktycznie nietanio, ale jak pomysle co bym miał w domu jakby nikogo nie bylo to chyba przeboleje. tylko troche mnie martwi ze kable w lazienkach na wierzchu misialyby isc

no wiec i tak i nie.. mozesz poczytac np tu:

http://zatorski.net/22/zwave.html

szczerze to dla mnie niezrozumaly belkot :) nic nke zrozumialem, moze w jednym zdsniu napisz dlaczego nie zadziala ten zestaw

ech;p

potrzebujesz jeszcze "nadzorcy", czyli STICKa albo centralki fibaro albo vera. Czujka zalania przesle informacje do zaworu aby go zamknal...

no ale potrzebujesz czegos zeby te otwory np. otworzyc;) no i w przypadku z-wave odleglosc w domu to jakies maaax 30 metrow, jak chcesz wiecej to musisz jakies aktywne urzadzenia po drodze dac.. tak wiec podsumowujac jak chcesz sie bawic w takie rzeczy to warto powoli isc w strone psuedo inteligentnego domu;)

ech;p

potrzebujesz jeszcze "nadzorcy", czyli STICKa albo centralki fibaro albo vera. Czujka zalania przesle informacje do zaworu aby go zamknal...

no ale potrzebujesz czegos zeby te otwory np. otworzyc;) no i w przypadku z-wave odleglosc w domu to jakies maaax 30 metrow, jak chcesz wiecej to musisz jakies aktywne urzadzenia po drodze dac.. tak wiec podsumowujac jak chcesz sie bawic w takie rzeczy to warto powoli isc w strone psuedo inteligentnego domu;)

To juz bardziej skomplikowana zabawa, ja myslalem ze to dziala tak ze przy zaworze jest jakis odbiornik, jak kotras czujka jest zalana to zamyka obwod i wysyla sygnal do zamkniecia, jak wysycha to albo przestsje wysylac sygnal zamkniecia i sie otwiera albo wysyla drugi ktory powoduje otwarcie. I tyle, chcialbym zeby tak to dzialalo, do inteligentnego domu nigdy nie mialem zapedow, jakos mnie to nie bawi i nie intersuje, jestem pasjonatem w innych dziedzinach. Od zaworu do najdalszego ounktu jest z 10-15m zalezy w ktorym miejscu go zalozyc, i jedna sciana nosna bez wzgledu ktore miejsce wybiore

To juz bardziej skomplikowana zabawa, ja myslalem ze to dziala tak ze przy zaworze jest jakis odbiornik, jak kotras czujka jest zalana to zamyka obwod i wysyla sygnal do zamkniecia, jak wysycha to albo przestsje wysylac sygnal zamkniecia i sie otwiera albo wysyla drugi ktory powoduje otwarcie. I tyle, chcialbym zeby tak to dzialalo, do inteligentnego domu nigdy nie mialem zapedow, jakos mnie to nie bawi i nie intersuje, jestem pasjonatem w innych dziedzinach. Od zaworu do najdalszego ounktu jest z 10-15m zalezy w ktorym miejscu go zalozyc, i jedna sciana nosna bez wzgledu ktore miejsce wybiore

eee jaki to by mialo sens jakby otwieralo jak wyschnie? to znowu bys zalewal i znowu zamykal?? o otworzeniu zaworu to juz niestety czlowiek musi podjac decyzje...

wiesz ja na poczatku tez tylko o zabezpieczeniu mieszkania myslalem, a pozniej o czujniku dymu, a pozniej o temperaturze w domu, a pozniej czujki ruchu... troszke tego sie juz narobilo;)

mozesz poszukac czegos prostrzego... a jak masz zaciecie do elektroniki to arduino z aliexpress i za grosze tworzysz:) - no odliczajac cene zaworow;)

woda twarda niestety, serio tak krótko żywotne są te zawory? Poza tym to nie jest ciągłe zamykanie otwieranie, powiedzmy 2 zamknięcia i 2 otwarcia dziennie.

no wiec znajomy mial mala awarie w mieszkaniu i tez zaczal zamykac/otwierac zawory przed wyjsciem/przyjsciem z/do mieszkania... skonczylo sie wymiana zaworow;)