piotrekde 09.12.2015 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2015 (edytowane) Mam w domu wentylację hybrydową z wentylatorem zainstalowanym na dachu. Kanały wykonane są z kształtek ceramicznych i są połączone z wentylatorem za pomocą elastycznego kanału flex. W pomieszczeniach wentylowanych słychać wyraźnie szum. Prędkość powietrza w kanale jest poniżej 5m/s. Szum jaki słychać na 99% pochodzi od pracy wentylatora. Z tego co czytam w różnych opracowaniach dotyczących wentylacji nisko/średnio-ciśnieniowej, od strony ssawnej wentylatora powinno się używać tłumików szumów lub montować wentylatory na skrzynkach rozprężnych: http://www.aereco.com.pl/wp-content/uploads/2014/08/SYSTEM-VBP-HIGRO-AERECO.pdf http://www.warsztatarchitekta.pl/doc/szkolenia/elementy%20akustyczne.pdf U mnie nie ma ani jednego ani drugiego - kanał ceramiczny połączony jest za pomocą około 80cm rury flex z wentylatorem. Mój wentylator jest wprawdzie stosunkowo "cichy" według producenta, bo około 40dB, z tym że doczytałem że badania przeprowadzono z użyciem tłumików (sztywnych) Jaki tłumik najlepiej wygłuszyłby szum pochodzący od wentylatora? Kanały wychodzą z pomieszczeń mokrych więc jeżeli dobrze rozumuję to nie mogę użyć zwykłych kanałów flex owiniętych wełną*z perforacją wewnętrznego płaszcza - po jakimś czasie wełna zmieniłaby się w błoto. Oglądam różne typy tłumików na stronie Alnora (http://www.alnor.com.pl/index/produkty-pl/tlumiki-kanalowe/tlumiki-elastyczne/slefl.html) i wszystkie z nich mają jakąś wewnętrzną perforację - chyba to jest "główny środek" tłumiący - ale czy pomiędzy tą perforacją i wełną jest jakaś warstwa paroizolacyjna? Edytowane 4 Stycznia 2016 przez piotrekde Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 09.12.2015 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2015 Włóż w ceramiczny kanał przegrodę z twardej wełny.Jeśli poskutkuje, zainwestuj w dobry tłumik. Raczej z oferty Lindab, niż Alnor.Żaden tłumik nie jest zabezpieczony przed kondensacją pary wodnej.Odejścia z tłumika trzeba zaizolować, jeśli jest zamontowany w przestrzeniach nieogrzewanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrekde 10.12.2015 08:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2015 Żaden tłumik nie jest zabezpieczony przed kondensacją pary wodnej. O - i to jest cenna informacja. Zawsze zastanawiałem się dlaczego wnętrze np. skrzynki tłumiącej jest wyłożone materiałem wyciszającym który nie jest niczym osłonięty. Jeżeli nie ma szczelnej izolacji pomiędzy wełną a powietrzem przechodzącym przez skrzynkę / tłumik to czy w kanałach mokrych trzeba jakoś serwisować te tłumiki? Jaką mają one żywotność? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 10.12.2015 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2015 W domu nie ma kanałów mokrych.O ile wentylacja jest wykonana prawidłowo, nie ma możliwości by w kanałach kondensowała para. Okresowy wzrost wilgotności (po kąpieli) nie wpływa na zawilgocenie takiego tłumika.Wentylacja pracuje cały czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrekde 10.12.2015 14:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2015 W domu nie ma kanałów mokrych. Ale w budynkach wielorodzinnych już są (np. kanał zbiorczy z łazienek do wentylacji hybrydowej) ? Zgadza się? Jeżeli chodzi o tłumiki, to czy tłumiąc dźwięki w kanale nie oddają one ich w jakiś sposób na zewnątrz tłumika? U mnie tłumik będzie musiał być zainstalowany tuż pod dachem - częściowo nawet przez niego przechodzić. Obawiam się tego że jeżeli wyemituje dźwięki "w bok" to rozejdą mi się one po dachu po całym poddaszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 10.12.2015 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2015 (edytowane) Ale w budynkach wielorodzinnych już są (np. kanał zbiorczy z łazienek do wentylacji hybrydowej) ? Zgadza się? Jeżeli chodzi o tłumiki, to czy tłumiąc dźwięki w kanale nie oddają one ich w jakiś sposób na zewnątrz tłumika? U mnie tłumik będzie musiał być zainstalowany tuż pod dachem - częściowo nawet przez niego przechodzić. Obawiam się tego że jeżeli wyemituje dźwięki "w bok" to rozejdą mi się one po dachu po całym poddaszu. Nikt w budynkach wielorodzinnych nie stosuje na odciągu z łazienek tłumików. Tłumik sam w sobie nie będzie generował hałasu. O ile nie połączysz go na sztywno z wentylatorem. Wentylator masz o stałym wydatku? Nie jest tak, że aktualnie zrobiło się chłodno, twoje kominy ceramiczne pracują grawitacyjnie, a wentylator jeszcze "dokłada do pieca"? O ile nie słychać wyraźnego "terkotania" wentylatora to przepływy mogą być jednak za duże. Edytowane 10 Grudnia 2015 przez _John Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrekde 10.12.2015 21:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2015 Nikt w budynkach wielorodzinnych nie stosuje na odciągu z łazienek tłumików. A co się stosuje w zamian? Skrzynka rozprężna przy wentylatorach załatwia sprawę szumów? Tłumik sam w sobie nie będzie generował hałasu. O ile nie połączysz go na sztywno z wentylatorem. Czyli poprawne podłączenie to: wentylator - przewód elastyczny - tłumik - przewód elastyczny - kanał ceramiczny? Najmniejszy tłumik jaki widziałem w ofertach to 70cm, będzie mi się bardzo ciężko zmieścić pomiędzy wejściem do kanału a wejściem nasady wentylatora. Wentylator masz o stałym wydatku? Nie jest tak, że aktualnie zrobiło się chłodno, twoje kominy ceramiczne pracują grawitacyjnie, a wentylator jeszcze "dokłada do pieca"? O ile nie słychać wyraźnego "terkotania" wentylatora to przepływy mogą być jednak za duże. Tak, o stałym wydatku - Fenko 150, 1400 obrotów/min. Raczej nie jest to ten scenariusz - mam kratki hirtosterowalne - gdy ustawię je na najmniejszy przepływ to ciągu grawitacyjnego prawie nie ma. Wentylator nie chodzi - cisza. Włączam wentylator - głośno. Wywalę kratki zupełnie - czyli rusza grawitacja - jest cicho. Włączę wentylator - ten sam dźwięk. Niestety wentylacja u mnie jest tak zaprojektowana że jest kanał zbiorczy z sąsiadem więc wentylator musi być cały czas włączony. Gdybym nie miał tego kanału zbiorczego to pewnie dawno bym te wentylatory wypierdzielił i polegał na grawitacji. Producent wentylatora podaje że poziom ciśnienia akustycznego to 41dBa. Tyle tylko że czytam na jego stronie że taki wynik otrzymali po testach z tłumikiem Przykładałem ucho do wentylatora od strony ssawnej - to co słyszę w kanale to jego praca na 99%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 11.12.2015 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2015 A co się stosuje w zamian? Skrzynka rozprężna przy wentylatorach załatwia sprawę szumów? Nic. Skrzynka rozprężna nie uciszy wentylatora. Czyli poprawne podłączenie to: wentylator - przewód elastyczny - tłumik - przewód elastyczny - kanał ceramiczny? Najmniejszy tłumik jaki widziałem w ofertach to 70cm, będzie mi się bardzo ciężko zmieścić pomiędzy wejściem do kanału a wejściem nasady wentylatora. Rozumiem, że chcesz się z tym zmieścić w pionie. Im tłumik będzie większy tym lepiej wytłumi hałas. Przemyśl, sprawę czy nie da się tego ułożyć inaczej. Jak już kupować tłumik to lepiej raz a porządnie. Kanał elastyczny jako łącznik to dobre rozwiązanie bo tanie. Ale lepszym i trwalszym będzie łącznik elastyczny: https://www.google.pl/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjaxOHYwdPJAhWIEiwKHQ7EDG8QjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.hts.com.pl%2Fosprzet-wentylacyjny%2Fkrocce%2Fkrociec-elastyczny-okragly-bez-kolnierza%2F&bvm=bv.109395566,d.bGQ&psig=AFQjCNELxLULmtZjV7Do_yLLuCh9GEFchQ&ust=1449913166058753 Poszukaj w lokalnych hurtowniach wentylacyjnych, są też do kupienia taśmy na metry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrekde 11.12.2015 14:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2015 (edytowane) Nic. Skrzynka rozprężna nie uciszy wentylatora. To jakim cudem to działa tak cicho? U znajomego w bloku jest też wentylacja hybrydowa z wentylatorem na dachu, kanał metalowy, prostokątny ale polem przekroju będzie równoważny 14cm okręgłego (jak u mnie) i nawet po kompletnym wyjęciu kratki - identyczna jak u mnie - Aerco hybrydowa - nie słychać prawie nic. A powietrze leci elegancko - ciąg jest. Czy może to kwestia cichszych wentylatorów? U mnie - zmierzyłem telefonem komórkowym więc to nie profesjonalne urządzenie ale mimo wszystko jakiś pogląd daje - jest około 65dB od strony ssawnej. To samo podaje producent na przykład dla 1400 obrotów tego wentylatora: http://www.uniwersal.com.pl/dask-160,productcard,1 plus/minus we wszystkich częstotliwościach. Przecież to (chyba) samo z siebie w kanale nie zginie - raczej powinno się jeszcze wzmocnić. Przemyśl, sprawę czy nie da się tego ułożyć inaczej. Co masz na myśli? Zgiąć tłumik? Kanał z kształtek ma jakąś określoną wysokość już, nie dam rady się do niego dostać i wyburzyć kawałka (musiałbym albo wyburzyć szacht albo dach rozebrać - a jest na rąbek z blachy więc dach do wymiany). Mogę ewentualnie próbować dołożyć jakąś podstawę ale obok mam inne kominy (spalinowy, kanalizacja) i nie ma za bardzo jak się z tym zmieścić. Zresztą jeżeli są obok różne kominy to muszą być one chyba na różnych wysokościach? Musiałbym jakoś kombinować ze skróceniem tego spalinowego bo teraz od najmniejszego idąc mam : kanalizacyjny, wentylacyjny, spalinowy. Przy czym nie wiem czy to dobrze mieć spalinowy niżej niż wentylacyjny - żeby ten wentylator wyrzucając powietrze nie wtłaczał spalinowemu z powrotem tego co wyrzucił (kocioł dwufunkcyjny i komin też dwa w jednym - wlot i wylot). Mam miejsce natomiast żeby ten tłumik jakoś "zgiąć". Zawsze to kilkadziesiąt centymetrów zyskam, ale stracę chyba ciśnienie nieco. Edytowane 11 Grudnia 2015 przez piotrekde Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 11.12.2015 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2015 Są ciche wentylatory.Są zwykłe tłumiki - w developerce nikt się nie zastanawia czy ten tłumik z czasem zgrzybieje.Ma być cicho na uruchomieniu, i wytrzymać okres gwarancji. Twoim problemem jest głośny wentylator.Sytuację poprawisz albo dłuższym odcinkiem tłumiącym, albo lepszym wentylatorem. Jeśli kupujesz tłumik, to taki o większej średnicy najlepiej z przegrodą wewnątrz. Niestety, nie mam pewności, czy 70 cm tłumika rozwiąże twój problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrekde 11.12.2015 23:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2015 To może olać tłumik i wymienić wentylatory - skoro 70cm to może być za mało. Jakie wentylatory byś polecał? Z tego co patrzę po dachach to wszyscy wkładają albo Tulipan/Turbowent Hybrydowy (http://www.darco.com.pl/oferta/p,32,tulipan-hybrydowy-150.html) albo nasady Hybrydowe Aerco VBP (http://www.aereco.com.pl/product/vbp). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 12.12.2015 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2015 Niestety nie mam doświadczeń, z tak małymi wydajnościami.Szukaj wśród dużych producentów, pośród wentylatorów które mają podane charakterystyki.Aereco to solidna firma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts