-robert- 09.12.2015 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2015 (edytowane) Witajcie, Drodzy Forumowicze, kolejny raz potrzebuję Waszej pomocy! Mam dość mocno zabudowaną działkę o powierzchni 1290 m^2 i bardzo chcialbym na niej zmieścić kolektor poziomy w roli DZ gruntowej PC oraz rurowy GWC do wentylacji mechanicznej z rekuperatorem. Dumam nad tym i trudno jest rozplanować oba te urządzenia na działce... Proszę abyście zapoznali się z moją sytuacją i spróbowali mi doradzić jak to najlepiej zrobić. Jeśli nie uda się zmieścić poziomego kolektora zdecyduję się na PC PW, a wówczas rurowy GWC zmieszczę bez problemu. A więc: Działka 1290m^2 zabudowana tak jak na załączonych zdjęciach. Grunt na działce na głębokości 1,5m to glina, miejscami z piaskiem - zakładam zysk 20W/m^2 Poziom wód gruntowych to ok. 2m ppt. OZC (liczone przez audytora forumowego) wskazuje zapotrzebowanie na ciepło 5,4kW + 1,25kW CWU (5 osób) =~ 7kW Planowana powierzchnia kolektora ok: 7kW:20W=350m^2 Planowana pompa 8-9kW (dom parterowy 190m^2 pow. uż.) Nawet jeśli wcisnę kolektor taki jak narysowany na niebiesko w załączniku: 3 rowy 30x2m a w nich po 150m rury PE32 to daje dopiero powierzchnię 270m^2. A gdzie tu jeszcze GWC.... :-/ czy jest jakieś wyjście w mojej sytuacji? a może obliczenia moje nieprawidłowe? Dołączam też pusty rysunek działki, może ktoś znajdzie ochotę na szybki rysunek w Paincie swojej koncepcji Pozdrawiam robert Edytowane 9 Grudnia 2015 przez -robert- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 09.12.2015 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2015 WitamZrób normalne dolne źródło do PC a do wentylacji GGWC, wystarczy zrobić odejście na chłodnicę / nagrzewnicę w "kotłowni" ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-robert- 10.12.2015 06:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2015 Witaj Jasiek71, dzięki za zabranie głosu, dużo czytałem Twoich postów i bardzo sobie cenię Twoje autorskie rozwiązania i Twoje wypowiedzi. Muszę Cię jednak prosić o rozwinięcie Twojej koncepcji, bo ja laik, nie zrozumiałem przesłania ... Co rozumiesz przez "Zrób normalne dolne źródło do PC" - czyli taki kolektor jak zaplanowałem? i proponujesz wykorzystanie go do wentylacji zamiast osobnego rurowego? proszę o więcej szczegółów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 10.12.2015 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2015 Tak mam u siebie. Róznica jest taka, że przed centralą wentylacyjną montujesz nagrzewnicę/chłodnicę powietrza. Układ napędza dodatkowa pompka cyrkulacyjna i zawór zwrotny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 10.12.2015 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2015 Witaj Jasiek71, dzięki za zabranie głosu, dużo czytałem Twoich postów i bardzo sobie cenię Twoje autorskie rozwiązania i Twoje wypowiedzi. Muszę Cię jednak prosić o rozwinięcie Twojej koncepcji, bo ja laik, nie zrozumiałem przesłania ... Co rozumiesz przez "Zrób normalne dolne źródło do PC" - czyli taki kolektor jak zaplanowałem? i proponujesz wykorzystanie go do wentylacji zamiast osobnego rurowego? proszę o więcej szczegółów Co jest na tej nie zakolorowanej części działki...? Ile jest powierzchni działki do okoła budynków, tak na oko to wydaje się wystarczająca powierzchnia... Robisz dolne źródło do PC z kolektorem zbiorczym gdzieś przy chałupie, wyprowadzasz z niego zasilanie i powrót w okolicy umiejscowienia PC, na przewodzie zasilającym dajesz trójnik z pompką obiegową chłodnicy na wentylacji, za trójnikem dajesz klapowy zawór zwrotny a następnie kolejny trójnik do którego podpinasz powrót z chłodnicy... Samą chłodnicę montujesz na wejściu do rekuperatora... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-robert- 11.12.2015 10:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2015 Cześć, dzięki za wyjaśnienie, teraz rozumiem i jest to bardzo dobry pomysł w mojej sytuacji Ta część działki wyszarzona to teren utwardzony płytami betonowymi, kostką brukową czyli taras, podjazd, chodnik. nieco zmodernizowałem mój rysunek i upchnąłem na nim 4 rowy o szerokości 1,5m (założenia takie że oddalone od siebie i od budynków o ok. 2 m). Problem tylko w tym, że są różnej długości: 30, 32, 37 i 37 metrów (da to powierzchnię ok. 340m^2). Rozumiem, że należy w nich rozłożyć taką samą długość rury, zatem jej zagęszczenie zrobię po prostu różne. Pozostaje zdecydować jaką dać długość rur i jej przekrój. Opcja 1 -> rura PE32 po 150m i rowy szerokie na 1,5m odstępy między rowami 2m Opcja 2 -> rura PE40 po 200m i rowy szerokie na 2m, ale mniejsze odstępy między rowami ok. 1-1,5m więcej się nie zmieści. Co da korzystniejszą wartość energetyczną i będzie lepszym rozwiązaniem (pomijam koszt rur i glikolu)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 11.12.2015 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2015 Cztery rowy o szerokości 1,5 m i długości 30~37m są spoko byle odsunąć je od siebie ile się da...Do każdego wykopu wkładasz 200mb rury PE_32 w spirali ,wszystkie obwody łączysz rozdzielaczem w jeden zbiorczy na PE_40 i wyprowadzasz w "kotłowni"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-robert- 13.12.2015 10:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2015 Dziękuję jasiek71, zrobię tak jak proponujesz. Będę działał wczesną wiosną, umieszczę na forum fotorelację z przebiegu prac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdrianEH 14.12.2015 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 Z tym PE40 na pompę to bym się zastanowił. Należało by sprawdzić jakiej średnicy przyłącze DZ wymaga producent pompy ciepła. Przy mocy około 8 kW powinno wystarczyć ale warto było by się rozeznać. Ponadto przy różnych długościach pętli zastosowałbym rotametry chyba, że długości rur będą takie same. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 15.12.2015 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 Dziękuję jasiek71, zrobię tak jak proponujesz. Będę działał wczesną wiosną, umieszczę na forum fotorelację z przebiegu prac Jeśli możesz to lepiej teraz niż na wiosnę kopać rowy do układania rurek. Wiosną mogą wystąpić wysoko wody gruntowe. Moje GGWC wkopałem w listopadzie na głębokość 1,8 m, udało się tak głęboko po suchym i upalnym lecie w tym roku. Normalnie to mam wody gruntowe na 1,2 m Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elrow23 16.12.2015 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 a czy istnieją jakiekolwiek obostrzenia co do odległości minimalnie układania kolektora poziomego względem budynków i granicy działki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-robert- 18.12.2015 08:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 Cześć, AdrianEH -> dzięki za uwagi, jak zdecyduję się na jakiś konkretny model PC to rozeznam temat średnicy przyłącza. U mnie rowy będą różnej długości ale planuję w nich rozciągnąć taką samą długość rury (4x200m), więc różne będzie tylko zagęszczenie rury przypadające na mb rowu. Cezary.pl -> faktycznie pogoda w tym roku sprzyja i mógłbym się za to zabrać... podpytam koparkowego, może też ma luźniejszy okres na wykonywanie prac i lepszą cenę Tylko boję się trochę o zbyt dużą sztywność rur (podatność na wyginanie) przy obecnych temperaturach. Czy słusznie? elrow23 -> ja z lektury forum czytałem, że warto przyjąć min. 2m odległości od budynku i min. 1m od granicy działki. Czy jednak bezwzględnie musimy się tego trzymać to chyba niekoniecznie... u mnie będą te zasady raczej lekko nagięte, bo mam ciasną działkę. W każdym razie pisze się o tym, że rury leżące w rowie oddziałują na grunt po około 0,5m z każdej strony od granicy spirali w rowie. Dzięki Wam za udział w wątku i dyskusję! Pozdrawiam Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.12.2015 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 Z tym PE40 na pompę to bym się zastanowił. Należało by sprawdzić jakiej średnicy przyłącze DZ wymaga producent pompy ciepła. Przy mocy około 8 kW powinno wystarczyć ale warto było by się rozeznać. Ponadto przy różnych długościach pętli zastosowałbym rotametry chyba, że długości rur będą takie same. Czy ty widziałeś kiedykolwiek pompę ciepła i jakiej średnicy ma przyłącza...? Wiesz jakiego przepływu wymaga pompa o mocy np 11kW...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts