zaper13 13.12.2015 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2015 Ten co instalował kominek powiedział że takich rzeczy nie robi woli pokazać dokładnie jak palić normalnie niż kombinować ze sterownikiem którego nie stosuje. Zdun był starej daty więc go rozumiem. A jak palić w nim pokazał i to dobrze. Sam producent jest raczej w fazie rozmów z jednym z producentem sterowników, nie chciał mi powiedzieć z jakim ale raczej nie z tatarkiem mówił o nieco tańszych odpowiednikach. Jak powiedział na końcu ostatniej wiadomości producent "Jesteśmy w kontakcie, proszę nas informować jak się sprawdza rozwiązanie z przepustnicą". Zamieniłem z nimi dość sporo korespondencji i wiele rzeczy mi wytłumaczył i podał bardziej szczegółowy temperatury niż te co na stronie są podawane. Tak więc ani na zduna ani na producenta nie mam co liczyć. Dzwoniłem też do innych firm co instalują te kominki nikt tego nie stosował. Tak więc póki co palę z różnymi wsadami i spisuje wszystko jak zachowują się poszczególne temperatury (z kominka zrobiło się małe laboratorium ) Moja wiedza zdecydowanie na razie jest za mała aby tego się podjąć , do końca sezonu grzewczego chce pojechać na manualu potem zebrać do kupy wszystkie wypociny na spokojnie się zastanowić czy jest sens, podjechać do kogoś kto się zna i coś wybrać. Jeśli nic z tego nie wyjdzie dla "bajeru" kupie przepustnice od tatarka elektryczna z pilotem. Dzięki za informację Forest ja oglądałem starą instrukcję widzę że w RT08GOS2 ma zdecydowanie więcej funkcji muszę się w to wczytać dokładnie. Ale na pierwszy rzut oka tu jest więcej możliwości kombinacji więc może coś z tego wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 13.12.2015 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2015 Sprawa jest prostsza, niż na to wygląda. W piecu kumulacyjnym drewno ma się palić swobodnie, lepiej z nadmiarem, niż z niedoborem powietrza. Oczywiście dobry sterownik potrafi dozować powietrze precyzyjnie, co ma wpływ na jakość (czystość) ewakuowanych kominem gazów (świadomie nie pisze dymu). Sterowniki zbyt rozbudowane, to często kłopot. Jak nie dla sprzedawcy, to dla inwestora. Najczęściej dla obu.... Sterownik by ruszyć z programem i przeprowadzić proces prawidłowego spalania naładowanej raz(!) porcji drewna, musi osiągnąć tzw próg temperaturowy. Reszta w zasadzie jest poustawiana. Korekty można oczywiście robić, ale to już dla bardziej zaawansowanych....Próg osiąga się również małą porcją drewna, jeśli jest to drewno suche i odpowiednio przygotowane. Ja czasem jak nie chce mi się przełączać na manual, a pale bardzo małą dawką opału (20-30% standardowego wsadu), oszukuję sterownik kartonem po adidasach syna... Zapraszam na testy do Łazisk. Jak potrzebujesz pożyczyć sterownik na próby, też jestem do dyspozycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kizior Syberyjski 13.12.2015 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2015 (edytowane) @ lecho*ski 190PL standard, nic specjalnego + obieg CO i CWU. Lechma współpracuje z Tatarkiem czy się mylę, jeżeli ktoś sprzedaje zestaw to powinien to przetestować, czy działa w pełni sprawnie a nie "po łebkach" Edytowane 13 Grudnia 2015 przez Kizior Syberyjski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechoski 13.12.2015 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2015 @ lecho*ski 190PL standard, nic specjalnego + obieg CO i CWU. Lechma współpracuje z Tatarkiem czy się mylę, jeżeli ktoś sprzedaje zestaw to powinien to przetestować, czy działa w pełni sprawnie a nie "po łebkach" moim zdaniem wklady typu standard lechma czy zuzia kratki nie powinny byc obslugiwane przez jakikolwiek sterownik, ilosc wlotow i nieszczelnosci powoduje dokladnie taki efekt jak u Ciebie, czyli zamkniecie calkowite przepustnicy i smolenie szyby. komputrkowi caly czas wydaje sie, ze daje zbyt duzo powietrza, gdyz wpada ono innymi drogami. identyczny efekt mozna by osiagnac zamykajac na stale dolot, a przeciez nie o to chodzi. uwazam, ze pieniazki na sterownik mozna bylo sobie darowac, jakkolwiek sam wklad tego typu ma przy calkiem dobrych osiagach, sklonnosci do bardzo szybkiego brudzenia. jesli udaje Ci sie utrzymac go w czystosci przez kilka palen , to mozesz sobie szczerze gratulowac ☺ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kizior Syberyjski 14.12.2015 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 Właśnie w tym sterowniku brakuje opcji blokady przepustnicy na wybranym poziomie, żeby się nie zamykała do końca. Najgorsze to że dzwoniłem do Tatarka i rozmawiałem z różnymi ludźmi i pytałem o dodanie opcji, powiedzieli że nie ma mowy, chciałem jeden parametr zmienić i dodać tą właśnie opcję. Nawet po gwarancji się nie da. Powód moim zdaniem prosty, jak klientowi nie wystarczy opcji to kupi nowy droższy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zaper13 16.12.2015 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 Pozwolę sobie opisać sposób palenia i temperatury może uda się coś doradzić co do tego sterownika. Ja dokonuje tylko jednego pełnego załadunku, w doładowania się nie bawię bo szkoda czasu na to. Zawsze jadę na pełnym dopływie powietrza w kominku i przepustnicy aż do końca palenia aż pojawia się żar. Może podam jak wygląda typowe palenie u mnie. Robię załadunek 7kg i ustawiam wszystkie przepustnice na max powietrza i omijam blok akumulacyjny. Po 15 min temperatura na wyjściu z kominka wynosi 140oC stopni po czym zamykam klapę i ciepło idzie przez blok akumulacyjny. W ciągu 1-2 min temperatura na wyjściu spada do koło 70oC stopni. Podczas palenia temperatura wzrasta pod koniec palenia do 105oC. To znaczy temperatura ciągle rośnie nawet jak już ogień pod koniec osłabia się, temperatura wciąż delikatnie rośnie lub stoi w miejscu. Gdy pojawia się żar zamykam przepustnice (jest to manualna przepustnica, bez uszczelki po zewnętrznej więc zawsze jakieś powietrze idzie do kominka), w kominku ustawiam przepustnice na 50% oraz zamykam wylot spalin (z wylotu 150mm robi się 30mm) wówczas temperatura spada po zamknięciu w ciągu 1 min do koło 80oC. I tak wszystko pozostawiam do następnego palenia (palę tylko raz dziennie). Po około 8 godzinach na wyjściu temperatura wynosi 70 stopni.Może te informację coś dają i uda się wywnioskować czy jest sens montować sterownik u mnie akurat. Do Łazisk trochę nie po drodze ale jeśli sterownik by się miał nadać i można go przetestować to chętnie bym skorzystał z takiej możliwości. Bardziej po drodze mam do Foresta oraz jakieś 8km ode mnie jest firma w Czeladzi widzę że też używają takich sterowników więc tam uda się też dowiedzieć czegoś więcej o tym i porozmawiać w 4 oczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts