q112 10.12.2015 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2015 Witam.Mam mieszkanie w bloku z poddaszem użytkowym (skosy). Kamerą termowizyjną stwierdzono że jest sporo miejsc w których mocno ucieka ciepło. Chciałbym dach docieplić i tu pytanie. Robić od strony dachu (nie będzie syfu w domu i rozwalania płyt gk) czy też od strony mieszkania wszystko wyrzucić i zrobić od nowa? Dachu jest 60m, majster wycenił robotę od zewnątrz plus materiał (wełna dobrej jakości Knauf) na 6500. Czy to trochę nie przesada? Czy ocieplając z zewnątrz jest pewność że wszystko będzie spełniało swoją funkcję? Dzięki za podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 10.12.2015 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2015 Witam. Mam mieszkanie w bloku z poddaszem użytkowym (skosy). Kamerą termowizyjną stwierdzono że jest sporo miejsc w których mocno ucieka ciepło. Chciałbym dach docieplić i tu pytanie. Robić od strony dachu (nie będzie syfu w domu i rozwalania płyt gk) czy też od strony mieszkania wszystko wyrzucić i zrobić od nowa? Dachu jest 60m, majster wycenił robotę od zewnątrz plus materiał (wełna dobrej jakości Knauf) na 6500. Czy to trochę nie przesada? Czy ocieplając z zewnątrz jest pewność że wszystko będzie spełniało swoją funkcję? Dzięki za podpowiedzi. Zdjecie pokrycia dachowego, zdjecia krycia wstepnego, nowe ocieplenie, polozenie krycia wstepnego, polozenie krycia docelowego 100PLN za metr, wydaje mi sie akurat bardzo tanie. Druga rzecz. Decyzja zalezy od tego jak to jest obecnie zrobione i jak chcesz poprawic. Jaka jest grubosc ocieplenia? Ile ocieplenia jest miedzy krokwiami a ile pod krokwia? Czy potrzebujesz/chcesz dolozyc ocieplenie pod krokwia? Jesli bylo zrobione po taniosci i pod krokwia jest mało lub wogole welny, to rozbiorka o poprawka od zewnatrz to kasa w bloto bo wiele to nie zmieni. Zatkasz pare lokalnych dziur niedoróbek ale wielkiej zmiany to nie da. Co to sa za dziury ktorymi ucieka cieplo. Napisz cos wiecej, w jakich miejsachc ile tych dziur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q112 10.12.2015 10:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2015 Poddasze ma 2 pokoje i łazienkę. Budynek był oddawany z poddaszem nieużytkowym bez okien. Warstwa ocieplenia 15cm wełny tylko pomiędzy krokwiami (tak twierdzi administracja). 1 właściciel przerabiał to poddasze na wersję użytkową i nie dodał nic do ocieplenia, a jednocześnie wstawił 3 okna i tam właśnie są mostki przez które obraz na kamerze daje sporą plamę zimna na płycie gk. Każde okno jest źle zaizolowane czy to z boku czy w ogóle na całości ramy.Tam gdzie nie ma okien nie ma żadnych problemów. Temperatura pomieszczeń mocno i szybko spada mimo grzania i dlatego postanowiłem coś z tym zrobić. Wiadomo że nie chciałbym robić syfu w domu ale jak nie można inaczej. Ogólnie kosztowo pewnie będzie podobnie ale czy na pewno docieplenie od zewnątrz spowoduje wyeliminowanie problemu. Zabudowa w domu jest ok i nie ma potrzeby jej zmieniać. Jeśli od wewnątrz to albo wełna albo piana 20cm (mała podpowiedź?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 10.12.2015 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2015 Poddasze ma 2 pokoje i łazienkę. Budynek był oddawany z poddaszem nieużytkowym bez okien. Warstwa ocieplenia 15cm wełny tylko pomiędzy krokwiami (tak twierdzi administracja). 1 właściciel przerabiał to poddasze na wersję użytkową i nie dodał nic do ocieplenia, a jednocześnie wstawił 3 okna i tam właśnie są mostki przez które obraz na kamerze daje sporą plamę zimna na płycie gk. Każde okno jest źle zaizolowane czy to z boku czy w ogóle na całości ramy.Tam gdzie nie ma okien nie ma żadnych problemów. Temperatura pomieszczeń mocno i szybko spada mimo grzania i dlatego postanowiłem coś z tym zrobić. Wiadomo że nie chciałbym robić syfu w domu ale jak nie można inaczej. Ogólnie kosztowo pewnie będzie podobnie ale czy na pewno docieplenie od zewnątrz spowoduje wyeliminowanie problemu. Zabudowa w domu jest ok i nie ma potrzeby jej zmieniać. Jeśli od wewnątrz to albo wełna albo piana 20cm (mała podpowiedź?) 15cm welny a zwlaszcza tylkio miedzy krokwiami to cienko bardzo Nawet jak poprawisz jakies dziury kolo okien to dramatycznej poprawy sie nie spodziewaj. Problem sa krokwie. Ona Ci daja taka izolacyjnosc jak... 3-4cm welny. Jesli chcesz naprawde dobrze, to rób od środka z dołozeniem minium 10cm welny pod krokwiami. WIem balagan, ale cos za cos. Piana zrobisz duzo szbciej i duzo dokladniej i pewnie drozej. Od srodka po rozwaleniu kg tez poprawisz okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q112 10.12.2015 11:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2015 Podzielam Pana opinię ale wiadomo jak to jest z Żonami i zamiłowaniem do porządku Dla mnie docieplenie od strony dachu nie daje pewności że wszystko zagra, a chciałem się tylko poradzić. Myślę tylko jeszcze nad tą pianą bo kosztuje 50zl za 20cm na metr. Wełna między krokwie najlepsza 25zl i potem jeszcze na drugą warstwę i robi się podobnie. Cały ten stelaż gk jest głównym dostarczycielem bólu głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 10.12.2015 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2015 Podzielam Pana opinię ale wiadomo jak to jest z Żonami i zamiłowaniem do porządku Dla mnie docieplenie od strony dachu nie daje pewności że wszystko zagra, a chciałem się tylko poradzić. Myślę tylko jeszcze nad tą pianą bo kosztuje 50zl za 20cm na metr. Wełna między krokwie najlepsza 25zl i potem jeszcze na drugą warstwę i robi się podobnie. Cały ten stelaż gk jest głównym dostarczycielem bólu głowy. Per Pan to my sie tu zwyczajowo do siebie nie zwracamy. Decyzje balganiarska tudziez finansowa musicie sami podjac. Tego za Was nikt nie zrobi. Zeby bylo dobrze, czasem musi byc troche balaganu niestety. Pianki otwarto komorkowe a o takiej piszesz, maj generalnie ciut gorszy wspolczynnik przenikania ciepla niz dobra wełna. Wiec zrobienie 20cm piaki też dooopy nie urwie. Sugerowałbym w okolicy 25cm pianki, zeby warstwa pod krokwia była znaczaca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 10.12.2015 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2015 Przyklej 2-5 cm styropianu od środka i zaciągnij siatką z klejem. Wtedy dopiero będzie odczuwalna poprawa. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q112 10.12.2015 17:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2015 Nie rozwalać tylko przykleić styropian? Obawiam się że jeśli na normalnej powierzchni zadziała, to przy oknach po prostu styro się nie zmieści no ale zawsze tylko w tym miejscu pozostanie przerobienie a nie po całości tylko czy zadziała... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 11.12.2015 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2015 Masz cienka i zle zrobiona izolacje z welny. Jak dasz 5cm styropianu to prawie na pewno miedzy styro a reszta wypadnie punkt rosy. Zwlaszcza przy krokwiach. Jesli sie tam wilgoc z powietrza wykropli gdzies w warstwie kg to bedziesz naprawial znowu za 5 lat.Ja bym sie nie odwazyl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 11.12.2015 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2015 Jak teraz się nie skrapla to i później będzie dobrze. Zerwij glify przy oknach i tam porządnie ociepl. Dobra wentylacja pomieszczeń. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 11.12.2015 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2015 Jak teraz się nie skrapla to i później będzie dobrze. Zerwij glify przy oknach i tam porządnie ociepl. Dobra wentylacja pomieszczeń. Jan No niestety nie. Dokladajac ocieplenie od srodka, przesuwasz punkt rosy w kierunku srodka mieszkania, czy Ci sie to podoba czy nie. Czyli jesli dzisiaj gdzies sie wilgoc (na karton gipsie) nie wykrapla nie znaczy ze nie zacznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q112 11.12.2015 10:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2015 Facet z kamera stwierdzil ze to cud ze przynajmniej w jednym miejscu nie ma grzyba bo taka bida tam jest. A czy samo docieplenie ale tylko okien od zewnatrz spowoduje zmiane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 11.12.2015 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2015 A czy samo docieplenie ale tylko okien od zewnatrz spowoduje zmiane?Oczywiscie ze spowoduje. W koncu jakies dziury pozatykasz. Ale czy taka zmiana Cie bedzie satysfakcjonować to już inna para kaloszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q112 11.12.2015 13:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2015 Myślę o tym bo jak mówiłem kamerzysta wszedzie indziej nie mial specjalnych uwag co do utraty ciepla. Wiem ze jestem maruda ale jak mam zrobic rozpi...dziel w domu to myślę i myśle i chyba tak to juz jest ze czym wiecej tego myslenia tym bardziej glowa boli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 11.12.2015 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2015 Ja mam ocieplone styropianem od środka. W łazience też ( nawet przy prysznicu) Wszystko ok. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 11.12.2015 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2015 Ja mam ocieplone styropianem od środka. W łazience też ( nawet przy prysznicu) Wszystko ok. Jan Rozumiem ze regularnie jakims endoskopem z higrometrem zagladasz pod tdn styropian skoro wiesz ze wszystko ok?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 11.12.2015 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2015 Rozumiem ze regularnie jakims endoskopem z higrometrem zagladasz pod tdn styropian skoro wiesz ze wszystko ok?? Przenosiłem gniazdko w inne miejsce .Prułem bruzdę i wszystko suchutkie. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts