Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wysokość komina przy dachu dwuspadowym 40st.

Recommended Posts

Witam,

Ponieważ w projekcie nie mam oznaczonej wysokości komina, a gdy zacząłem pytać wykonawcę, kierownika budowy, projektanta to każdy ma inne zdanie...

Zdaję się na pomoc forumowiczów.

Dach dwu-spadowy, 40st. komin jest tuż przy ścianie szczytowej jak na rysunku poniżej. Jest to strona południowa kalenicy. Niestety nie wiem jak wieją wiatry u mnie ...

Acha zapomniałem o najważniejszym, że komin służy tylko do palenia drewnem rekreacyjnie :)

komin22.jpg

komin11.jpg

Przytoczony powyżej dokument techniczny to norma, z którą zgodność nie jest obowiązkowa, ale daje jako taki pogląd sytuacji.

Ja osobiście dał bym troszkę wyżej, ciut nad kalenicę. Jak będziesz miał blacho dachówkę i pod gąsiorem łatwo zapalną piankę uszczelniającą dach będzie można zakwalifikować jak łatwo palny (dość częsta przyczyna pożarów) Odległość od materiałów palnych wyrażana jest w mm za literką G w deklaracji, którą do produktu załącza producent.

Pozdrawiam.

Nie chciałbym sugerować się legendami z czasów z przed wojny, ale faktami popartymi badaniami - choć nigdzie nie potrafię znaleźć nic konkretnego. W przytoczonym dokumencie przez hajnel, wynikało by że mogę mieć komin o 20 cm poniżej kalenicy, gdyż wtedy oddalony jest o 1m od kalenicy w poziomie. Dach będzie z ceramiki, więc nie palny.

Z dokumentu (normy) wynika także że gdy dach jest >12* wówczas spokojnie wylot komina może być poniżej kalenicy przy założeniu >1m od kalenicy w poziomie. Szkoda tylko że nie ma żadnych informacji dlaczego i co się dzieje gdy zbliżamy lub oddalamy komin.

No cóż w takim razie chyba szkoda sobie zawracać tym głowy, być może to nie jest na tyle ważne bym główkował nad tym ;)

Nie chciałbym sugerować się legendami z czasów z przed wojny, ale faktami popartymi badaniami - choć nigdzie nie potrafię znaleźć nic konkretnego. W przytoczonym dokumencie przez hajnel, wynikało by że mogę mieć komin o 20 cm poniżej kalenicy, gdyż wtedy oddalony jest o 1m od kalenicy w poziomie. Dach będzie z ceramiki, więc nie palny.

Z dokumentu (normy) wynika także że gdy dach jest >12* wówczas spokojnie wylot komina może być poniżej kalenicy przy założeniu >1m od kalenicy w poziomie. Szkoda tylko że nie ma żadnych informacji dlaczego i co się dzieje gdy zbliżamy lub oddalamy komin.

No cóż w takim razie chyba szkoda sobie zawracać tym głowy, być może to nie jest na tyle ważne bym główkował nad tym ;)

Właśnie, nasze kochane normy. Dają jakiś pogląd, ale w każdym przypadku zweryfikuje to życie.

Jak by się co działo zawsze ten kawalutek będziesz mógł przedłużyć. Pozdrawiam.

Jak się ma coś dziać to się będzie działo... nikt takich rzeczy nie bada, a to, że u kogoś 14cm nad kalenicę jest ok to nie znaczy, że u ciebie też będzie ok. Przekrój jest ważny i "jakość wykonania" komina. Ja mam poniżej kalenicy i jest ok. Najwyżej w największe wiatry nie zapalę i tyle.

Zgadza się co do powyższych wypowiedzi, ale ja pytałem bardziej czy ktoś robił doświadczenia i opublikował je, że np. gdy wieje wiatr napierając na komin od strony komina, jak rozkładają się zawirowania wiatrów, lub odwrotnie zza kalenicy. Nie miałem na myśli forumowiczów, ale jakieś np. prace doktorskie lub inne opracowania. W końcu kominy były od setek lat i będą i ktoś chyba kiedyś robił na ich temat prace/doświadczenia...

Ps. Na pytanie do projektanta (który robił mi indywidualny projekt) o wysokość komina otrzymałem odpowiedź:

"Wysokość komina zgodnie ze sztuką budowlaną."

Czy taką odpowiedź traktować, jako totalne olanie sprawy, czy może każdy z Was tak miał, że projektant nie wrysował komina na projekcie, a potem o pytanie jakiej wysokości komin, odpowiada zbywając jak powyżej ?

Zgadza się co do powyższych wypowiedzi, ale ja pytałem bardziej czy ktoś robił doświadczenia i opublikował je, że np. gdy wieje wiatr napierając na komin od strony komina, jak rozkładają się zawirowania wiatrów, lub odwrotnie zza kalenicy. Nie miałem na myśli forumowiczów, ale jakieś np. prace doktorskie lub inne opracowania. W końcu kominy były od setek lat i będą i ktoś chyba kiedyś robił na ich temat prace/doświadczenia...

Ps. Na pytanie do projektanta (który robił mi indywidualny projekt) o wysokość komina otrzymałem odpowiedź:

Czy taką odpowiedź traktować, jako totalne olanie sprawy, czy może każdy z Was tak miał, że projektant nie wrysował komina na projekcie, a potem o pytanie jakiej wysokości komin, odpowiada zbywając jak powyżej ?

O doświadczenia pytasz.

Opowiem Ci o swoich.

Mam podłączoną w garażu kozę żeliwną - piec wolno stojący Kornak bodajże.

Komin Poujoulat - stal.

Długość czynna kanału od podłączenia do wylotu 2,5 metra. (dwa i pół metra)

Komin źle usytuowany, krótki, z jednej strony wysokie drzewa - las, wiatry opadowe, zawirowania, studnia

Rozpalanie natychmiastowe dzięki małej pojemności cieplnej systemu kominowego. W każdych warunkach lato - zima.

Pali się doskonale.

Jak będziesz palił a nie wędził długość komina nie ma znaczeniPozdrawiam.

IMG_5105.jpg

Odpowiedź godna przedwojennego architekta. Wówczas sztukę budowlaną uprawiali ludzie, którzy ta sztukę znali. Pytanie, dlaczego komin nie był narysowany w projekcie?

Badania aerodynamiczne nie są potrzebne. To wiedza dość powszechna i raczej do sprawdzenia na symulatorze. Ludzie, którzy znają i czują sztukę budowlana, starają się komin umieszczać w kalenicy, albo w sytuacji kiedy to niemożliwe, radzą by dać 15 cm za dużo, w odróżnieniu od za mało. Zawirowania o których piszesz, są mniej prawdopodobne przy kominach za wysokich.

W takim razie widze, że życie weryfikuje każdy przypadek. Mój również w przyszłości. Dałem 20 cm ponad kalenicę i oby było ok. Nie mam zbyt wielu wymagań bo nie będzie to kominek DGP czy do podłogówki, ale rekreacyjny. Bardziej mam w sobie złość o podejście którym potraktował mnie projektant pisząc jak wcześniej wspomniałem. Chciałem zweryfikować czy to tylko ja taki czepialski jestem, czy może każdy inny miał tak w projekcie "zrób Pan tak aby było dobrze" ;-)

Widzę jednak że macie konkrety choć pewnie nie zawsze zgodnie z normą.

Odpuszczam zatem temat, ale dzięki za własne doświadczenia. Ja moge tylko zdać relację w temacie za jakieś kilka miesięcy ;)

Zawirowania powietrza zależą od prędkości wiatru, dlatego nie da się precyzyjnie określić wysokości komina.

Ciąg komina zależy od różnicy ciśnień (temperatura na na to wpływ ). Przy bezwietrznej pogodzie i wyższej temperaturze w palenisku komin nawet nie wystający z połaci bedzie ok. Tak jak i przy słabym wietrze od strony bez komina (ssanie na połaci z kominem), zawirowania może sięgną metra od kalenicy.

Przy silnym wietrze zawirowania są "zduszane" w kierunku połaci i jeżeli komin wystaje nawet te 20 cm to jest ok i w większość dni wietrznych bedzie działał...

Ja wyciągam kominy w takich sytuacjach aby wentylacja była trzy cegły ok 20 cm ponad kalenicę, a wtedy wylot spalinowego wychodzi 50 60 ponad kalenicę.

Jeżeli komin jest w połowie połaci wtedy najniższą stronę ustawiam na około 1m ponad połać.