Kucinia 10.12.2015 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2015 Witam! Studiuje w Gdyni i wynajmuję tu jedno osobowy pokój, jestem umówiony z właścicielem, że w okresie wakacji za przetrzymanie pokoju płace połowe czynszu, który i tak jest wysoki i mam pytanie czy gdy ja płacę za przetrzymanie tego pokoju i wiadomo zostawiam tam część swoich rzeczy, właściciel może wynająć mój pokój w okresie wakacji, chociaż na 2-3 noce jakimś turystom itp.? czy jak już płacę za przetrzymanie, pokój nie może zostac wynajęty choćby na jedną dobę? Proszę o poradę i pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 10.12.2015 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2015 może zapytaj właściciela jakie ma plany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DziadekT 10.12.2015 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2015 Będzie tak, jak się umówisz z właścicielem. W przepisach o najmie nie ma czegoś takiego jak "przetrzymanie". Jeśli nadal jesteś najemcą, a tylko czynsz jest obniżony przez okres, kiedy nie korzystasz z pokoju, to właściciel nie może go wynająć komuś innemu, a na pewno nie może bez Twojej zgody. Ale jeśli umowa najmu wygasa z końcem roku akademickiego, wówczas można traktować to, co płacisz za okres wakacji, jako rodzaj opłaty rezerwacyjnej, a wtedy właściciel ma wolną rękę przez całe wakacje i tylko jest zobowiązany wynająć Ci pokój od października, czy września. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kucinia 10.12.2015 14:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2015 umowę mam na czas nie określony, z miesięcznym wypowiedzeniem. Na umowie mam napisany zaniżony czynsz, aby właściciel uniknął podatku. I mam jeszcze jedno pytanie czy jeśli w umowie jest następujący pkt. Najemcy nie wolno oddawać przedmiotu najmu w podnajem ani bezpłatne uzywanie trzecim. to czy jeśli dziewczyna przyjechałaby raz na dwa miesiące na noc/dwie musi płacić 50zł/dobe tak jak żąda tego ode mnie właścicielka? Dziękuje i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DziadekT 10.12.2015 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2015 Jeśli nie masz w umowie zapisu, że nie wolno Ci przyjmować gości na noc, to właścicielka nie bardzo ma podstawę żądania takich pieniędzy. Moim zdaniem to dość bezczelny pomysł. Właścicielka powinna być ostrożna z takimi żądaniami, bo urząd skarbowy z radością dowiedziałby jaki jest układ z zaniżonym czynszem, a tzw. czynny żal skarbowy (czyli inaczej donos w odpowiedniej formie) umożliwia informatorowi bezkarność. Byłoby grzecznie zaproponować jakąś drobną kwotę za dodatkowo zużytą przez gościa wodę itp., ale nie stawkę jak za łóżko w pensjonacie. Nie jest do końca jasne co znaczy oddać w bezpłatne używanie, ale moim zdaniem sporadyczne goszczenie osoby bliskiej przez najemcę nie jest takim oddaniem - użytkownikiem pozostajesz Ty. Co innego, gdybyś Ty się wyprowadził, a zamieszkał kolega. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 10.12.2015 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2015 Co prawda nic o Tobie ani o wynajmowanym pokoju nie wiemy (w sensie zasobności Twojego portfela, zalet mieszkania, ceny), natomiast między wierszami czytam że współpraca z właścicielem jest trudna. Na Twoim miejscu założył bym "spółdzielnię" z kilkoma zaufanymi kolegami i wynajął mieszkanie. Koszty nie powinny być wyższe a komfort życia bez ciągłej inwigilacji zdecydowanie lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kucinia 10.12.2015 19:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2015 Ok. Dziękuje bardzo za porady na pewno z nich skorzystam Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts