Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie od wewnątrz

Michal_Wawa

Recommended Posts

Jest budynek z jakiegoś prl-owskiego pustaka gr. ok 30cm. Z różnych przyczyn nie można tego ocieplic od zewnątrz. Co radzicie dać od wewnątrz by było jako tako (nie ma parcia na dom pasywny itp..:) ). Dobrze by też było by warstwa ocieplenia nie była Bardzo gruba by powierzchni nie zabierać.

Ytong multipor się nadaje do wewnątrz na izolacje. Klei się na zaprawie lekkiej, hydrofobowej, zatapia się siatke i w sumie mozna malowac. Ja sie zastanawiałem nad połozeniem tego u siebie gdyż mam sciane z cegly pelnej (12cm) na strychu i ocieploną już styropianem 10 cm na zewnątrz. Za pomocą pewnego narzędzia do analizy cieplno-wilgotnościowej brałem pod uwage rozne opcje: wełne, styropian, gazobeton, najlepiej i najbezpieczniej wychodzi z multiporem. Tylko cena za wysoka razem z tą lekką zaprawą wychodzi kosmiczna !

Zastanawiam się zatem czy by jednak dać wełny 10-12 cm i zastosować folie paroizolacyjną aluminiową o sd 150m np Strotex AL 150. Jak myslicie-taka folia szczelna dla pary wodnej spełni swoje zadanie ?

Edytowane przez instron

Ale tynki perlitowe są przepuszczalne dla par i gazów, a ja w tej chwili szukam rozwiązania, które raczej zatrzyma parę wodną by ta nie spotkała się z zimną ściana obłożoną styropianem z zewnatrz. No ja to tak rozumiem, w mojej sytuacji jak położe tynki perlitowe to przepuszczą parę, po drugie to te tynki to jako dodatek ? Bo ich współczynnik jest 0,2. Jak to rozumiesz w mojej sytuacji ten pomysł z tynkami perlitowymi ?

Ja to rozumie tak, że by nie dopuścić do kondensacji i mieć w miarę dobrze zaizolowane ściany to musze dać np 10cm wełny(np z rockwolla jet taka o współczynniki 0,035) paroizolacje np aluminiową o sd 150, płyty kg i powinno byc ok. Analiza cieplno wilgotnościowa nie wykazała mi w takim układzie ani jednego miesiąca gdzie by zachodziła kondensacja pary wodnej, a i ściana spełnia normy i to te przyszłościowe. No chyba, że ja coś poknociłem.

A co do multipora to niektóre wełny mają lepsze współczynniki przewodzenia ciepła, tylko , że multipor jest bezpiecznym materiałem do izolacji wewnątrz budynków. Wilgoć jaką gromadzi w miesiącach jesienno zimowych oddaje w porze wiosenno letniej, dla tego można spać spokojnie i żadnych grzybów i pleśni ponoć nie mamy prawa zobaczyć.

A jaką grubość ? Ja np żeby mieć jakieś odniesienie to liczę sobie współczynik przenikania ciepła dla ściany i porównuje z obecną normą i przyszłymi. Tak więc wszystko chyba zależy od tego jak dobrze zaizolowane sciany chesz miec.