Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jest budynek z jakiegoś prl-owskiego pustaka gr. ok 30cm. Z różnych przyczyn nie można tego ocieplic od zewnątrz. Co radzicie dać od wewnątrz by było jako tako (nie ma parcia na dom pasywny itp..:) ). Dobrze by też było by warstwa ocieplenia nie była Bardzo gruba by powierzchni nie zabierać.
https://forum.murator.pl/topic/206573-ocieplenie-od-wewn%C4%85trz/

Ytong multipor się nadaje do wewnątrz na izolacje. Klei się na zaprawie lekkiej, hydrofobowej, zatapia się siatke i w sumie mozna malowac. Ja sie zastanawiałem nad połozeniem tego u siebie gdyż mam sciane z cegly pelnej (12cm) na strychu i ocieploną już styropianem 10 cm na zewnątrz. Za pomocą pewnego narzędzia do analizy cieplno-wilgotnościowej brałem pod uwage rozne opcje: wełne, styropian, gazobeton, najlepiej i najbezpieczniej wychodzi z multiporem. Tylko cena za wysoka razem z tą lekką zaprawą wychodzi kosmiczna !

Zastanawiam się zatem czy by jednak dać wełny 10-12 cm i zastosować folie paroizolacyjną aluminiową o sd 150m np Strotex AL 150. Jak myslicie-taka folia szczelna dla pary wodnej spełni swoje zadanie ?

Edytowane przez instron
https://forum.murator.pl/topic/206573-ocieplenie-od-wewn%C4%85trz/#findComment-6984838

Ale tynki perlitowe są przepuszczalne dla par i gazów, a ja w tej chwili szukam rozwiązania, które raczej zatrzyma parę wodną by ta nie spotkała się z zimną ściana obłożoną styropianem z zewnatrz. No ja to tak rozumiem, w mojej sytuacji jak położe tynki perlitowe to przepuszczą parę, po drugie to te tynki to jako dodatek ? Bo ich współczynnik jest 0,2. Jak to rozumiesz w mojej sytuacji ten pomysł z tynkami perlitowymi ?

Ja to rozumie tak, że by nie dopuścić do kondensacji i mieć w miarę dobrze zaizolowane ściany to musze dać np 10cm wełny(np z rockwolla jet taka o współczynniki 0,035) paroizolacje np aluminiową o sd 150, płyty kg i powinno byc ok. Analiza cieplno wilgotnościowa nie wykazała mi w takim układzie ani jednego miesiąca gdzie by zachodziła kondensacja pary wodnej, a i ściana spełnia normy i to te przyszłościowe. No chyba, że ja coś poknociłem.

A co do multipora to niektóre wełny mają lepsze współczynniki przewodzenia ciepła, tylko , że multipor jest bezpiecznym materiałem do izolacji wewnątrz budynków. Wilgoć jaką gromadzi w miesiącach jesienno zimowych oddaje w porze wiosenno letniej, dla tego można spać spokojnie i żadnych grzybów i pleśni ponoć nie mamy prawa zobaczyć.

A jaką grubość ? Ja np żeby mieć jakieś odniesienie to liczę sobie współczynik przenikania ciepła dla ściany i porównuje z obecną normą i przyszłymi. Tak więc wszystko chyba zależy od tego jak dobrze zaizolowane sciany chesz miec.

https://forum.murator.pl/topic/206573-ocieplenie-od-wewn%C4%85trz/#findComment-6986169