Andrzej733 16.12.2015 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 To nie osiadanie. Płyta stropowa tak pracuje że narożniki płyty są odrywane i to u ciebie się stało. To niczym nie grozi. Beton z płyty zespolił się z cegłą i pękła.Naroża pewnie nie dozbroiłeś aby przesztywnić "tarczę" stropu a rozpiętość jest spora pewnie (nie widze jaka). Takie rzeczy przy gb to dziwna speawa ale nie niemożluwa. Nawet jeżeli przyczyna jest inna (nie widzę tego to gdybać tylko mogę) to rysy poziome nie są istotne, tak jak ktoś napisał wyżej , beton ścina się slośnie przy osiadanuach itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lewpol 18.12.2015 16:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 Witam, szkiełka nadal całe , trochę mnie to uspokoiło, pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lewpol 18.12.2015 16:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 Zastanawiam się czy może w te szczeliny jakoś wcisnąć jakiegoś kleju?? czy w inny sposób zabezpieczyć prze ciągłym rysowaniem w tych miejscach? prosze o porade, dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lewpol 18.12.2015 17:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 Dziękuje Andrzej 733 za odpowiedz, narożnik który powiedzmy że najbardziej ucierpiał to jest właśnie w salonie który nie jest strasznie duży ale ma 6metrów na 6 metrów, więc jest kawałek powierzchni , reszta narożników w płycie budynku jest gęściej podparta na ścianach nośnych, rozmawiałem z teściem z którym to budowałem i on właśnie taką postawił diagnozę, może jest prawidłowa ]Takie rzeczy przy gb to dziwna sprawa ale nie niemożluwa???????????????????? Nie rozumiem co masz na myśli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 18.12.2015 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 Łatwiej zespolić beton z kratówką. Gazobeton jest przeważnie zakurzony, ale jak padał deszcz przex betonowaniem to możliwe że się zespoli Przy domach z kratówki (poroterm np) takie pęknięcia są na spoinie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 18.12.2015 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 Możesz klejem. Lepiej cementem ekspansywnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lewpol 03.01.2016 08:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 Wracam po kilku tygodniach, szkiełka nie pękają ale się odrywają , wnioskuje zatem że minimalne ruchy muszą być, chyba że klej na którym przykleiłem jest kiepski, przykleiłem je na FIX SZYBKI GWÓZDZ, Tynki są jeszcze nie do końca dobrze wyschnięte możliwe że to jest powodem odrywania sie szkiełek, dodam że dopiero teraz widać te pęknięcia na każdym rogu jak wysechł tynk, są identyczne i mniej więcej takie same. Poczekam aż mrozu nie będzie i spróbuje jakoś powciskać w te szczeliny miedzy pustakami cement ekspansywny, może to być dobre rozwiązanie i możliwe że nie będzie tego widać. Dodam fotkę jednego z narożników dla zobrazowania, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lewpol 20.01.2016 16:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 Witam ponownie, chciałbym dodać kolejne moje spostrzeżenia , zauważyłem że wtedy kiedy mocno grzeje w domu kominkiem to szczelina ma około 1mm, a wtedy kiedy przestaje i budynek się ochładza to szczelina całkowicie znikła, widać było że jest pęknięte ale szczeliny nie było, szczelina się zeszła. Zauważyłem to bo od listopada cały czas paliłem w celu suszenia tynków a przez ostatnie 2 tygodnie w ogóle nie paliłem i pomyślałem że chatka się układa, ale wczoraj zapaliłem i dzisiaj widzę że szczelina minimalnie powstaje. Zatem moje pytanie do was czy jest możliwe żeby płyta czyli sufit pod wpływem zmiany temperatury tak pracował, a jeżeli tak to chyba pół biedy tylko co z tym można zrobić? Pozdrawiam wszystkich zainteresowanych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurtz 30.01.2022 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2022 Odkupuje temat rys poziomych pod sufitem w narożach budynku, mam identyczne jak na zdjęciu powyżej, Czy to od osiadania fundamentów, czy strop "pracuje" np. w wyniku rozszerzalności cieplnej i odspaja się od muru? Ściany silikat, strop lany betonowy. Teoria, że to rozszerzalność cieplna stropu powoduje pęknięcia jest realna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts