Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poziome pęknięty narożnika nowo wybudowanego domu z białego pustaka 24x60

Recommended Posts

To nie osiadanie. Płyta stropowa tak pracuje że narożniki płyty są odrywane i to u ciebie się stało. To niczym nie grozi. Beton z płyty zespolił się z cegłą i pękła.

Naroża pewnie nie dozbroiłeś aby przesztywnić "tarczę" stropu a rozpiętość jest spora pewnie (nie widze jaka).

Takie rzeczy przy gb to dziwna speawa ale nie niemożluwa.

Nawet jeżeli przyczyna jest inna (nie widzę tego to gdybać tylko mogę) to rysy poziome nie są istotne, tak jak ktoś napisał wyżej , beton ścina się slośnie przy osiadanuach itp.

Dziękuje Andrzej 733 za odpowiedz, narożnik który powiedzmy że najbardziej ucierpiał to jest właśnie w salonie który nie jest strasznie duży ale ma 6metrów na 6 metrów, więc jest kawałek powierzchni , reszta narożników w płycie budynku jest gęściej podparta na ścianach nośnych, rozmawiałem z teściem z którym to budowałem i on właśnie taką postawił diagnozę, może jest prawidłowa

]Takie rzeczy przy gb to dziwna sprawa ale nie niemożluwa????????????????????

Nie rozumiem co masz na myśli

• 3 weeks później...

Wracam po kilku tygodniach, szkiełka nie pękają ale się odrywają , wnioskuje zatem że minimalne ruchy muszą być, chyba że klej na którym przykleiłem jest kiepski, przykleiłem je na FIX SZYBKI GWÓZDZ,

Tynki są jeszcze nie do końca dobrze wyschnięte możliwe że to jest powodem odrywania sie szkiełek, dodam że dopiero teraz widać te pęknięcia na każdym rogu jak wysechł tynk, są identyczne i mniej więcej takie same.

Poczekam aż mrozu nie będzie i spróbuje jakoś powciskać w te szczeliny miedzy pustakami cement ekspansywny, może to być dobre rozwiązanie i możliwe że nie będzie tego widać.

Dodam fotkę jednego z narożników dla zobrazowania, pozdrawiam

domek.jpg

• 3 weeks później...

Witam ponownie, chciałbym dodać kolejne moje spostrzeżenia , zauważyłem że wtedy kiedy mocno grzeje w domu kominkiem to szczelina ma około 1mm, a wtedy kiedy przestaje i budynek się ochładza to szczelina całkowicie znikła, widać było że jest pęknięte ale szczeliny nie było, szczelina się zeszła.

Zauważyłem to bo od listopada cały czas paliłem w celu suszenia tynków a przez ostatnie 2 tygodnie w ogóle nie paliłem i pomyślałem że chatka się układa, ale wczoraj zapaliłem i dzisiaj widzę że szczelina minimalnie powstaje.

Zatem moje pytanie do was czy jest możliwe żeby płyta czyli sufit pod wpływem zmiany temperatury tak pracował, a jeżeli tak to chyba pół biedy tylko co z tym można zrobić?

Pozdrawiam wszystkich zainteresowanych

• 6 years później...

Odkupuje temat rys poziomych pod sufitem w narożach budynku, mam identyczne jak na zdjęciu powyżej, Czy to od osiadania fundamentów, czy strop "pracuje" np. w wyniku rozszerzalności cieplnej i odspaja się od muru?

Ściany silikat, strop lany betonowy. Teoria, że to rozszerzalność cieplna stropu powoduje pęknięcia jest realna?