greygrey 11.12.2015 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2015 (edytowane) Witam. Mam pytanie dotyczące płyty fundamentowej. Został zrobiony przez projektanta naszego domu. Nie wiem czy jej projekt został prawidlowo przygotowany. Płyta ma zostac wykonana na starych ławach z kamienia. Na płycie ma zostać zbudowany parterowy dom szkieletowy z poddaszem użytkowym. Wklejam projekt tej płyty i proszę o ocenę czy jest on prawidłowy. I czy w ogóle opłaca się tę płytę robić na starych ławach. Nie ukrywam, że zdecydowaliśmy się na to ze względu na oszczędność (zeby nie wygrzebywać z ziemi tych wielkich kamieni). i jeszcze jedno pytanie, czy w proekcie płyty musi być zawarta instalacja wod-kan? Edytowane 11 Grudnia 2015 przez greygrey Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 11.12.2015 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2015 Witam. Mam pytanie dotyczące płyty fundamentowej. Został zrobiony przez projektanta naszego domu. Nie wiem czy jej projekt został prawidlowo przygotowany. Płyta ma zostac wykonana na starych ławach z kamienia. Na płycie ma zostać zbudowany parterowy dom szkieletowy z poddaszem użytkowym. Wklejam projekt tej płyty i proszę o ocenę czy jest on prawidłowy. I czy w ogóle opłaca się tę płytę robić na starych ławach. Nie ukrywam, że zdecydowaliśmy się na to ze względu na oszczędność (zeby nie wygrzebywać z ziemi tych wielkich kamieni). i jeszcze jedno pytanie, czy w proekcie płyty musi być zawarta instalacja wod-kan? [ATTACH=CONFIG]340317[/ATTACH] Wszystko to co będzie zalane betonem najpierw musi być w szalunku płyty umieszczone czyli woda kanaliza prąd - idą w gruncie i opcjonalnie odkurzacz centralny ogrzewanie etc. Dodatkowy zysk że możesz na płycie zrobić od razu docelową podłogę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greygrey 09.01.2016 18:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 Jeszcze jedno pytanie Projektant zaproponował nam następujące rozwiązanie dotyczące fundamentowania( kolejność od dołu): - istniejąca ława kamienna - podbudowa piaskowa gr. 40cm zagęszczona - folia gruba - styropian XPS gr. 10cm - papa podkładowa - płyta żelbetowa gr. 20cm - folia - styropian podłogowy 10 cm - wylewka cementowa zbrojona gr. 5-8cm - terakota na kleju Czy ekonomicznie się to opłaca? Czy może jest jakiś inny sposób wykonania fundamentu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greygrey 29.05.2016 13:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2016 Ostatecznie stanęło na zmianie projektu płyty, bo stare ławy są w fatalnym stanie. Teraz ma być tak: - podbudowa 50cm - chudy beton b10 - 10cm - folia - płyta żelbetowa + wokół przegłębienie zbrojone 20cm, beton b25 (zbrojenie w dwóch warstwach fi12 co 20cm, a pod ścianami nosnymi co 10cm) - papa termozgrzewalna - styropian 15cm - folia - ogrzewanie podłogowe - szlichta - warstwa wykonczeniowa Płyta ma wymiary 12,30 x 6,10. Obawiamy się teraz, że wyjdzie strasznie drogo Czy w ogóle trzeba az tyle zbrojenia na taki mały domek i to w dodatku w konstrukcji szkieletowej drewnianej? Na razie jeden wykonawca podał wycenę (poniżej warstwy papy, nie wliczając robót ziemnych i pospółki) 300 zł/m2 + przepusty 3500zł. Wydaje mi się, że to drogo i czekam jeszcze na pozostałe firmy, bo ta cena zwala z nóg Przecież to tylko ok.76m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiśYogi 29.05.2016 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2016 Dziwne to wszystko te obie propozycje. Jakby projektant miał nagle pomysł, żeby dać jedno, a nie dać drugiego, tak z kapelusza, zupełnie bez uzasadnienia. Ja bym poszedł do kogoś innego z tą płytą, bo to jest chyba pierwsza płyta pana projektanta. Można uzbroić to taniej, niż wszystko w fi 12, ale to już zadanie dla konstruktora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greygrey 29.05.2016 14:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2016 Te obie wersje robiły dwie inne osoby. Pierwszą robił ten sam projektant, który projektował dom, a drugą wersję zupełnie inny (od kierownika budowy). Nie wiem teraz jak to ugryźć, bo termin robienia już się zbliża wielkimi krokami I do tego nie mam pewności, że kolejna osoba zrobi ten projekt dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts