maria 08.07.2002 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2002 Interesuje mnie Wasza opinia o bloczkach Fortis. Z tego materialu chcemy budowac dom ale nie jestem przekonana czy dobrze zdecydowalismy. Bardzo pilnie posukuję osob, ktore budowały dom z tego materiau-bloczek Fortis. Moze ktos podzieli sie swoim doświadczeniem ze mna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.07.2002 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2002 Też kiedyś myślałem o tym materiale, ale jest bardzo drogi. Z tego co się przyglądałem trzeba dokładnie dobierać pustaki by nie powstawały mostki termiczne. Ktoś też zadał mi pytanie gdzie w razie pożaru uchodzą gazy ze styropianu ? Ponieważ jestem zagorzałym zwolennikiem keramzytu, pozostałem przy bloczkach 24 cm i 10 cm z Mszczonowa. Są dobrej jakości z certyfikatami. Naprawdę jestem zadowolony z ich jakości. Coprawda mam grubą ścianę bo jest trójwarstwowa, ale buduje się z nich szybko, równocześnie dwie ściany i ocieplenie. Teraz mam już prawie pierwsze piętro i powiem że przy tych upałch wewnątrz panuje przyjemny chłodek. Majster mieszka w takim domu od paru lat i mówi, że zimą jest ciepło a latem chłodno ( wada lub zaleta ociepleniem styropianem ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maria 21.07.2002 14:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2002 Hans_68 przepraszam, że tak długo milczałam, ale byliśmy na działce. Jestem Ci wdzięczna za wiadomość. Również rozważaliśmy bloczki z Mszczonowa. Czy obliczałeś ile kosztuje Cię mur z ociepleniem? Boję się, że muru z ociepleniem będzie cenowo zbliżony do bloczków Fortis. Zastanawiamy się nad betonek komurkowym z Bielsko-Białej. Powstrzymuje mas jedynie opinia często powtarzane, ze taki mur nasiąka wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.08.2002 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2002 Maria,już prawie skończyłem budować stan surowy otwarty. Powiem tak moja ściana jest gruba ( mnie to odpowiada, i znajomi którzy maja z betonu komórkowego, gdyby budowali jeszcze raz to pewnie wybrali by ten sam materiał). Mój majster, też ma w tej technologii wybudowany dom. Sprawdza sie na razie to co mówi:latem jest przyjemny chłodek, gdy jest gorąco na dworze, a zimą podobno bardzo ciepło, a to przez trójwarstwową ścianę, w której ociepleniem jest 2 x 5 cm styropianu. Ja długo się zastanawiałem nad wyborem materiału i wybrałem keramzyt w związku z jego właściwościami. Nie będę nikogo przekonywał do tej technologii, bo każdy ma inny gust. Trzeba mieć jednak świadomość, że budynek przez to iż jest mocniejszy wymaga trochę większych nakładów na fundamenty. Mogę podesłać fotki, jeśli chcesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.09.2002 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2002 a ja byłem u znajomego co ma dom z Fortisa drogi ale chyba dobry bo wybudowany dom z zamontowaną stolarką a w stanie bez tynków zewnętrznych i wewnętrznych bez ocieplenia dachu stoi juz 4 rok w zimie nigdy nie zamarzła wodajj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
endriu 24.09.2002 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2002 TO PO CO BUDOWAŁEŚ Z KERAMZYTU TYLKO TEN PUSTAK NIE MA PROBLEMU Z PAROPRZEPUSZCZALNOŚCIĄ I OKLEJENIE GO STYROPIANEM TO DOPIERO BŁĄD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts