Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nadproża z BK

Recommended Posts

Chciałbym u siebie zastosować prefabrykowane nadproża z betonu komórkowego. Mam jednak obawy (pewnie nieuzasadnione) co do ich wytrzymałości. Ogólnie BK to kruchy materiał, i czy nie ma ryzyka pęknięcia takiego nadproża ? Jakoś nie mogę się doszukać informacji o ich wytrzymałości, jak one są zbrojone itp, aby porównać wyroby kilku producentów. Który z producentów na polskim rynku robi te elementy najsolidniejsze, najmocniejsze ? Będę budował ściany z Solbetu, ale oni nie mają w ofercie nadproży którymi można przykryć otwory o szerokości 220cm, konkurencja ma na takie i szersze otwory dlatego chyba nadproża kupię innego producenta. Ale co wybrać, jeden producent pisze, że nie trzeba podpierać nadproży po zamontowaniu, inny, że muszą byc podparte do momentu związania wieńca/stropu, jak to interpretować, że jeden robi te elementy solidniejsze, a drugi dużo słabsze. Co kupić, ktoś ma jakieś doświadczenie, wiedzę o takich nadprożach i może coś polecić lub odradzić ? Ewentualnie czy nadproża w kształtkach U to dobry pomysł, gdzieś czytałem ze przy murze 24 cm to w kształtkach U robienie nadproży to nie najlepszy pomysł, bo ich wytrzymałość jest zbyt mała.

Ale co wybrać, jeden producent pisze, że nie trzeba podpierać nadproży po zamontowaniu, inny, że muszą byc podparte do momentu związania wieńca/stropu, jak to interpretować, że jeden robi te elementy solidniejsze, a drugi dużo słabsze.

Jak kupisz od producenta A to trzymaj się jego instrukcji montażu, anie nadproża A montaż B. Po co to porównywać?

Swoją drogą nadproża warto wykonać zgodnie z projektem lub adptacją

Jak kupisz od producenta A to trzymaj się jego instrukcji montażu, anie nadproża A montaż B. Po co to porównywać?

Swoją drogą nadproża warto wykonać zgodnie z projektem lub adptacją

W projekcie nadproża betonowe jednak buduję sam i szukam rozwiązań prostszych, szybszych. Nadproża prefabrykowane to wezme kogoś na 2-3 godziny do pomocy i pewnie gotowe, szalowanie, zbrojenie, zalewanie dla 1 osoby to kilka dni roboty. Tzw L-ki u mnie wcale tanie nie są, wolałbym trochę dołożyć i mieć z BK.

Ja budowałem z Termaliki. Stosowałem nadproża producenta. Gotowy element samonośny bez podpierania to do szerokości okna 180cm (element ma 230cm, ale na podparcie jest po 25cm z kazdej strony. Ja mam mur 24cm, więc dwa nadproża na jedno okno, przy murze 36, trzeba dac 3 itd.) powyżej 180cm trzeba stosować inny rodzaj nadproża i te trzeba juz podpierać.

tutaj nadproża bez podpórki

a tu pełny wykaz

Na stronie znajdziesz zalecenia jak stosować.

A tak wyglądało w budowie29082012004.jpg

Edytowane przez Slawko123

• 3 weeks później...
Kup gotowe z Ytonga, nie występują tam mostki cieplne, poza tym sa wytrzymałe, lekkie i łatwe w mkontazu, zwróć uwagę, ze na jednej ze stron od czoła masz kartkę ze strzałkami, pokazują która strona nadproża ma być do góry, dlatego, ze zbrojenie w nadprożu jest wyprofilowane z lekkim łukiem, który musi być brzuchem do góry aby nadproże było wytrzymałe, koszt też nie jest wielki.