Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie triki optycznie powiększą salon z aneksem?

dogruyt

Recommended Posts

Urządzamy nowe mieszkanie.

Na chwilę obecną potrzebuję podpowiedzi co do aranżacji salonu z aneksem. Mieszkanie pierwotnie 2 pokojowe, zmieniliśmy na 3 pokojowe stawiając ścianę prawie jak na rysunku ( z tą różnicą, że nie przesuwaliśmy ściany od już istniejącego pokoju jak to jest narysowane na planie ) co spowodowało znaczne zmniejszenie salonu, no ale bardzo nam zależało na osobnej sypialni. Boję się klaustrofobicznego efektu. Do rzeczy :lol:

Wymiar:

ściana dobudowana ta na czerwono: 314cm

ściana z balkonem 358cm

ściana na której " stoi tv " na planie wymiar podany do okna 454cm

Ściana najdłuższa będzie w białej cegle ( wiem, wiem to nudne ale w naszym otoczeniu jeszcze nikt tak nie ma ;) )

Podłoga Dąb Denver Jasny Classen

TV mniej więcej w miejscu gdzie na planie

Narożnik naprzeciwko TV - VOX Darell kolor Hugo 5 czyli szary

Stół jadalniany troszkę bardziej w stronę okna kuchennego niż na planie

Kuchnia naturalnie biała z połyskiem + gres można powiedzieć, że imitujący beton, blat

'dąb"

Stół biały blat, drewniane nogi, krzesła 'ala Eames.

Podoba nam się styl skandynawski.

PYTANIE :)

Jak zaaranżować ściankę która powstała przy aneksie kuchennym ( powstała "L" żeby zabudować lodówkę )? Poniżej 2 inspiracje jakie znalazłam, bardzo podobny układ aneksu jak u nas, szczególnie ta z lustrem, bo też mamy miejsce na takie półeczki obok.

IMG_2471.jpg

IMG_2472.JPG

Na jakie kolory pomalować ścianę na której będzie narożnik i ścianę z balkonem?

IMG_2792.jpg

an.jpg

Edytowane przez dogruyt
dodanie większego planu mieszkania

Fajny pomysł z zabudową z lustrem (pierwsze zdjęcie), choć to nie do końca styl skandynawski. Jeśli przejście jest w miarę szerokie, to zawinęłabym półkami lub niską szafką również w L. Podobną ściankę opracowywałam u znajomych, choć dłuższą i z wysoką szafką:

http://i4.photobucket.com/albums/y145/ana289/1_zpsmzxn3okh.jpg

U Was część skierowana na salon wykorzystałabym na zdjęcia.

Ścianę z narożnikiem i oknem balkonowym pomalowałabym na kolor jasno-szary + białe zasłony

Z zasłonami może być problem bo narożnik sięga "szezlongiem" prawie do drzwi balkonowych. No będzie się kończył mniej więcej w połowie okna tego obok balkonowego wiec chyba nie ma szans na zasłony ? Bo mowa o takich do ziemii prawda? Pomijając juz fakt ze mąż nie akceptuje żadnych firan i zasłon... Jasny szary ( light grey z beckersa ) będzie w całym przedpokoju. Zastanawiałam sie czy ścianę - zabudowę lodówki tez pociągnąć tym kolorem czy dać na nią kolor z salonu?

Fajna ta L co pokazałaś! I to jakaś myśl, żeby na dole dać płytką szafkę w L a może nad nią ( juz nie w L a jedynie na ścianie w stronę przedpokoju ) dać półki? Czy bez półek? Na chwilę obecną nie mamy nigdzie indziej przewidzianych żadnych półek. Nie mam pojęcia co zrobię z dokumentami w segregatorach i książkami ( mamy ich jednak niewiele ). Co sie robi w nowoczesnych wnętrzach z takimi rzeczami? :D

Dzis wpadły mi w oko kolory Apple z Beckersa - na ścianę z narożnikiem i Vanilla Cream Beckers na ścianę z balkonem i cegłami? Tylko jak to sie ma do powiększania przestrzeni?

Ile ma ta krótsza ścianka od wc idąca w stronę salonu? Jeśli 30-40cm to zrobiłabym zamykane szafki na segregatory właśnie tam (zlicowane ze ścianką od lodówki). Na ściance od lodówki zdjęcia w ramach. Obróciłabym też drzwi od wc.

Jeśli nie zasłony i firany, to może roleta rzymska/żaluzje (szersze od okna, zachodzące bokami na ścianę - to optycznie powiększy salon)

Ścianka od wc w kierunku salonu ( w kierunku balkonu tak?) ma 30cm. Co da odwrócenie drzwi od wc? Mąż sugerował takie rozwiązanie twierdząc że w razie nagłego otwarcia drzwi od wc będzie widać w salonie osobę siedzącą na kibelku :D biorąc pod uwagę to ze dziecko juz duże i ze nigdy podobna sytuacja sie nie zdażyła odwiodłam go od tego pomysłu. No i elektryka juz skończona więc włącznik jest po prawej stronie.

Nie wykluczam firan i zasłon, męża da się przekonać jeżeli nie dadzą efektu pokoju babci - bo uważa ze tam właśnie pasują. Ciężko mi sobie wyobrazic takie rolety i żaluzje szersze od okna. Masz jakieś wizualizacje lub przykładowe zdjęcia?

Roleta jest montowana na nadprożu:

http://cdn7.urzadzamy.smcloud.net/s/photos/t/27469/idywidualna_miara_01_o_54619jpg_1168528.jpg

Odwrócenie drzwi właśnie po to, żeby z salonu nie oglądać wnętrza wc;) Myślę, że rozwiązanie przyjemniejsze zarówno dla siedzących w salonie, jak i korzystających z wc:)

Roleta jest montowana na nadprożu:

http://cdn7.urzadzamy.smcloud.net/s/photos/t/27469/idywidualna_miara_01_o_54619jpg_1168528.jpg

Odwrócenie drzwi właśnie po to, żeby z salonu nie oglądać wnętrza wc;) Myślę, że rozwiązanie przyjemniejsze zarówno dla siedzących w salonie, jak i korzystających z wc:)

Jakoś to do mnie nie przemawia... nie podoba mi się to szczególnie gdy jest podciągnięte do góry, te fałdy....

No z drzwiami to już chyba za późno.

Nie mam jeszcze żyrandola, na środku salonu jest zrobiona wyspa.

Co myślicie o Apple Beckersa i Vanilla Cream

0f601a25f5a0f5d6ac78f76aeff1f2d8.jpg

beckers-designer-colour-apple-25l.jpg

Edytowane przez dogruyt