Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak zrobić taras na garażu , chodzi o rodzaj podłoża-dachu

Gość Konto usunięte_1*

Recommended Posts

Gość Konto usunięte_1*

do budynku przylega mi pomieszczenie gospodarcze 7x4 metry na tym jest strop żelbetowy czyli jakieś dwuteowniki i między nimi cegły zalane betonem , na tym wszystkim jest jeszcze skośny dach z dachówki

chciałbym ten dach zwalić i na tym stropie zrobić jakiś taras , jak się do tego zabrać aby po pierwsze primo nie zbankrutować a po drugie primo szło po tym chodzić i nie zalewało garażu przyszłego

czy dobrym pomysłem jest ułozenie styropianu na foli i zrobienie wylewki takiej jak na podłogówkę ? tylko co z przeciekaniem -papa?

dajcie jakieś rady bo pewnie coś popitolę a szkoda

często układam tarasy na garażach lub częściami budynku ale nie jestem dekarzem ! więc nie wiem jak się to nazywa ale najczęściej na beton układają jakąś silikonową papę ( wygląda jak wykładzina domowa ) ale jest zgrzewalna ma pod spodem specjalny podkład który zapewnia wentylację chyba .Spotkałem się też z papą termozgrzewalną ( była bardzo gruba ) - podobno papa nie powinna leżeć na betonie ! więc lepiej zastosować jakieś płyty .

Jeżeli chodzi o sam taras to na gotową papę kładziesz legary co 60 cm i kręcisz deski z dylatacją ! i nie trzeba wszystkiego mocować do dachu aby nie robić zbędnych dziur .

Gość Konto usunięte_1*
czyli najlepszym sposobem będzie , styro na foli na to wylewka betonowa powiedzmy 10 cm i dopiero papa gruba termozgrzewalna plus legary i dpiero jakieś deski czy to drewniane czy plastikowe ? czy ma to jakieś błędy ?

możesz zrobić wylewkę nawet 5 cm ( jeżeli strop pod styropianem jest odpowiedni) tylko pamiętaj o siatce nie wiem jak to wygląda ale pomyśl też o balustradach do czego je przymocujesz by na krawędziach zrobić coś na wzór wieńca . Błędów można popełnić wiele jest to dość skomplikowane jeżeli ma służyć lata . Ważny spadek stropu by woda odpływała , zaś legary i taras zrób do poziomu ( zapewni komfort użytkowania . Wszystkie krawędzie betonu gdzie papa będzie wychodzić na zewnątrz ,zastosuj kątownik z blachy np. 10cm x10cm po całej długości to przedłuży żywotność papy na krawędziach . W miejscu przylegania do domu należy papę wyprowadzić do góry i obrobić blachą w taki sposób by połączenie z murem było szczelne ( najlepiej naciąć mur 2 cm i wsunąć tam blache na silikonie dekarskim ) a po zamontowaniu deski tarasowej nie było widoczne . Nie jestem pewien co do papy czy może leżeć na betonie

Gość Konto usunięte_1*
mam jeszcze jedno pytanie czy faktycznie trzeba dawać ten styropian skoro garaż nie będzie nigdy ogrzewany , czy wystarczy na obecnym mocnym stropie położyć papę termozgrzewalną na to legary i deski drewniane czy drewnopodobne czyli plastik

Gość Konto usunięte_1*
Poszukaj w wyszukiwarce o dachach płaskich było kilka tematów.

Jeżeli ma być szczelnie to nie szedł bym w papę tylko jakąś membranę np. EPDM.

Styropian nie jest niezbędny ale najwygodniej dać z niego kliny spadkowe, żeby wyprofilować spadki na tym stropie.

to fakt z tymi klinami no bo jak inaczej zrobić ten spad , no to bez styro i wylewki jednak się nie obejdzie , a chciałem po taniemu ale to se ne da