Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dysperbit w grudniu

Hindus-ka23

Recommended Posts

To mój pierwszy post na tym formu, ale myślę że niedługo, jak tylko czas pozwoli wpiszę się do bocianków 2015. W tymroku chcielismy zrobić fundamenty i je zasypac. Fundamenty gotowe, ale pytanie, czy mozemy je teraz pomalować dysperbitem? Czy nie jest zbyt niepewna pogoda?? A jak nie:( to co teraz?zasypać i czekać zizolacją przeciwwilgociową do wiosny? Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Gość grend

Jeżeli nie masz piachu to disperbit nie jest żadną izolacją. Jeżeli fundamenty sa "świeże" mokre to ja bym tak zostawił nie zasypane. Jak latem wyschną to wtedy dał bym jakąś izolacje i ocieplał razem ze ścianami.

Fundament czyli ściana fundamentowa z bloczków?

Pod ławy fundamentowe wykopaliśmy dół pod całym domem, nie tylko na trasie fundamentów. Więc jest do zasypania cała dziura. Na wiosnę planujemy budować dalej więc do lata nie zasypane ciężko żeby czekały. Fundament lany, nie z bloczków. Przepraszam, jeśli mało profesjonalnie piszę, ale nigdy jeszcze nie budowałam,:)

Jakie zadanie ma dysperbit na ścianie? Zapobiec zawilgoceniu?Czego zawilgoceniu?Bloczka fundamentowego z wibroprasy ?którego wytrzymałość (klasa użytego betony) sama w sobie ma być betonem wodoszczelnym.

A może ma chronić porowatą zaprawę cementową?.

Jak nie masz piwnicy to zasadniczo nie ma znaczenia czy położysz ten badziew (bo tak to należy nazwać) czy nie. Istotna jest izolacja na pozio.ie zero, to ona ma chronić materiał ścian przed zawilgocenuem od wody opadowej czy podskurnej.

Jak masz dom na wyjątkowo mokrym terenie to lejesz ścuany lite a nue z bloczków, a jak już z bloczków i chcesz mieć prawdziwą izolację to musisz to ciągnąć od początku czyli ławy zaizolowane na ławy izolacja powłokowa mineralna lub wysokiej klasy bitumiczna. Na to bliczki na zaprawę z domieszką uszczelniającą, potem wieniec wodoszczelny. Następnie wsztstko oczyścić idealnie i nałożyć albo mineralną albo b.d bitumuczną np cp43....

Odkopcie srare fundamenty z dysperbitem to zrozumiecie o czym piszę.

Zasypać fundamenty musisz przed zimą aby nie wysadziło ci podczas mrozów fundamentów.

Jak nadal wolisz kolor czarny na ścianie zamiast izolacji to pamiętaj o tym że każda chemua potrzebuje plus 5 stopni minimum , materiału na który nakładasz jak i otoczenia. Czyli jak w nocy masz zero to nie ma sensu nawet pędzla moczyć (chyba że dla czarnego koloru)

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Wiedziałam, że budowavłatwa nie będzie. Dom jest parterowy, bez piwnic, Oczywiście poziom zero będzie dobrze izolowany i ocieplony. Naprawdę można nie smarować, zasypac i tyle??? Chyba racja, że wszędzie ten czarny kolor się widzi i ciężko sobie wyobrazic nie czarne fundamenty:) pozdrawiam

• 2 weeks później...

Ja miałem podobną sytuację, z tym, że jakiś miesiąc temu. Tutaj link do tematu : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?243796-fundament-izolowa%C4%87-mokry-i-zasypa%C4%87-czy-zostawi%C4%87-na-zim%C4%99-odkryty

Fundamenty zaizolowałem, wcześniej podgrzewając lekko powierzchnie. Bardziej boje się tego, że podczas większych mrozów mogło by mi rozwalić lub wysadzić fundamenty niż tym, iż może odejść izolacja.