Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja pozioma papa+folia

sylwekr

Recommended Posts

Znalazłem tu tematy typu papa czy folia, ale czy można zastosować oba rozwiązania. Sąsiad tak zrobił na fundament papa termozgrzewalna, na papie jeszcze folia fundamentowa. U jego rodziców w starym budynku mają problem z podciąganiem wilgoci przez kiepską izolacje i chciał uniknąć w przyszłości podobnego problemu i zastosował oba popularne obecnie rozwiązania. Miałem dać tylko papę, dodatkowa warstwa foli fundamentowej to niewielki koszt, czy są jakieś minusy takiej podwójnej izolacji ?

A gdzie chcesz to dać? Na ławę czy na ścianę fundamentową?

Na ścianę fundamentową.

Ja mam tak zastosowane i nic się nie dzieje niepokojącego. Pomiedzy papą a styropianem musisz dać folię bo "styro" się "rozpuści" od rozpuszczalników z bitumu.

To jak to zrobić ? Ściany fundamentowe mam obklejone XPS-em, XPS zaciągnięty klejem i siatką, chyba kładąc na ściany fundamentowe papę termozgrzewalną nie zaszkodzą XPS-owi (oby tylko nie grzać tak palnikiem aby go nie stopić). Chciałem tak zrobić:

- ściany fundamentowe są pomalowane dysperbitem, w pierwszej kolejności przemalować wierzch fundamentu jakimś lepikiem na zimno,

-później papa przecięta na pół po długości, przygrzeć ją tylko palnikiem, aby przykleiła się do ścian fundamentowych, po obydwu stronach by wystawała na zewnątrz na grubość przyklejonego XPS-a, do wewnątrz na chudziaka

- dodatkowo kupić solię fundamentową 30 cm i dać pod sam stawiany mur (24 cm)

Coś sugerujecie innaczej zrobić ?

Kiedyś na próbę kawałek przygrzanej papy przykleiłem do XPS-a i nic się z nim nie stało, zatem chyba nic z papy termozgrzewalnej nie rozpuszcza go ?

Edytowane przez sylwekr

Ja mam tak zastosowane i nic się nie dzieje niepokojącego. Pomiedzy papą a styropianem musisz dać folię bo "styro" się "rozpuści" od rozpuszczalników z bitumu.

Pogromcy mitów budowlanych ... styropian jest "zjadany" przez smołę a nie przez asfalt - różnicę proponuję wygooglować...

Folia - proponuję położyć folię na posadzce i zrobić po niej parę kroków a następnie obejrzeć pod światło... mur waży wielokrotnie więcej z foli pod murem zostanie jedno nic nie stanowiące żadnej przegrody na wilgoci. Papa złożona na 2 razy wystarcza, z wystawionymi zakładami do których można przygrzać papę na posadzce...

Edytowane przez piotrek0m

Folia - proponuję położyć folię na posadzce i zrobić po niej parę kroków a następnie obejrzeć pod światło... mur waży wielokrotnie więcej z foli pod murem zostanie jedno nic nie stanowiące żadnej przegrody na wilgoci..

Mi nie chodzi o położenie zwykłej folii budowlanej, tylko fundamentowej która jest do tego przeznaczona, jest znacznie grubsza i mocniejsza, a według wielu źródeł sama jest wystarczającą izolacją poziomą. Folia fundamentowa i papa ma swoich zwolenników i przeciwników. Odnośnie folii to nie ma chyba budynków w których ją zastosowano 50 lat temu aby stwierdzić jej trwałość, natomiast co do papy to w większości przypadków spełnia swoje przeznaczenie, ale są wyjątki (oglądałem wczoraj w necie zdjęcia ściany gdzie podobno izolacją była papa termozgrzewalna i ściana zawilgocona miejscami na pół metra w górę. Dlatego pomysł położenia folii i papy aby podwójnie zabezpieczyć ściany.