sylwekr 13.12.2015 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2015 Znalazłem tu tematy typu papa czy folia, ale czy można zastosować oba rozwiązania. Sąsiad tak zrobił na fundament papa termozgrzewalna, na papie jeszcze folia fundamentowa. U jego rodziców w starym budynku mają problem z podciąganiem wilgoci przez kiepską izolacje i chciał uniknąć w przyszłości podobnego problemu i zastosował oba popularne obecnie rozwiązania. Miałem dać tylko papę, dodatkowa warstwa foli fundamentowej to niewielki koszt, czy są jakieś minusy takiej podwójnej izolacji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_papa_ 15.12.2015 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 Ja mam tak zastosowane i nic się nie dzieje niepokojącego. Pomiedzy papą a styropianem musisz dać folię bo "styro" się "rozpuści" od rozpuszczalników z bitumu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 15.12.2015 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 A gdzie chcesz to dać? Na ławę czy na ścianę fundamentową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwekr 15.12.2015 08:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 (edytowane) A gdzie chcesz to dać? Na ławę czy na ścianę fundamentową? Na ścianę fundamentową. Ja mam tak zastosowane i nic się nie dzieje niepokojącego. Pomiedzy papą a styropianem musisz dać folię bo "styro" się "rozpuści" od rozpuszczalników z bitumu. To jak to zrobić ? Ściany fundamentowe mam obklejone XPS-em, XPS zaciągnięty klejem i siatką, chyba kładąc na ściany fundamentowe papę termozgrzewalną nie zaszkodzą XPS-owi (oby tylko nie grzać tak palnikiem aby go nie stopić). Chciałem tak zrobić: - ściany fundamentowe są pomalowane dysperbitem, w pierwszej kolejności przemalować wierzch fundamentu jakimś lepikiem na zimno, -później papa przecięta na pół po długości, przygrzeć ją tylko palnikiem, aby przykleiła się do ścian fundamentowych, po obydwu stronach by wystawała na zewnątrz na grubość przyklejonego XPS-a, do wewnątrz na chudziaka - dodatkowo kupić solię fundamentową 30 cm i dać pod sam stawiany mur (24 cm) Coś sugerujecie innaczej zrobić ? Kiedyś na próbę kawałek przygrzanej papy przykleiłem do XPS-a i nic się z nim nie stało, zatem chyba nic z papy termozgrzewalnej nie rozpuszcza go ? Edytowane 15 Grudnia 2015 przez sylwekr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 15.12.2015 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 (edytowane) Ja mam tak zastosowane i nic się nie dzieje niepokojącego. Pomiedzy papą a styropianem musisz dać folię bo "styro" się "rozpuści" od rozpuszczalników z bitumu. Pogromcy mitów budowlanych ... styropian jest "zjadany" przez smołę a nie przez asfalt - różnicę proponuję wygooglować... Folia - proponuję położyć folię na posadzce i zrobić po niej parę kroków a następnie obejrzeć pod światło... mur waży wielokrotnie więcej z foli pod murem zostanie jedno nic nie stanowiące żadnej przegrody na wilgoci. Papa złożona na 2 razy wystarcza, z wystawionymi zakładami do których można przygrzać papę na posadzce... Edytowane 15 Grudnia 2015 przez piotrek0m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwekr 15.12.2015 14:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 Folia - proponuję położyć folię na posadzce i zrobić po niej parę kroków a następnie obejrzeć pod światło... mur waży wielokrotnie więcej z foli pod murem zostanie jedno nic nie stanowiące żadnej przegrody na wilgoci.. Mi nie chodzi o położenie zwykłej folii budowlanej, tylko fundamentowej która jest do tego przeznaczona, jest znacznie grubsza i mocniejsza, a według wielu źródeł sama jest wystarczającą izolacją poziomą. Folia fundamentowa i papa ma swoich zwolenników i przeciwników. Odnośnie folii to nie ma chyba budynków w których ją zastosowano 50 lat temu aby stwierdzić jej trwałość, natomiast co do papy to w większości przypadków spełnia swoje przeznaczenie, ale są wyjątki (oglądałem wczoraj w necie zdjęcia ściany gdzie podobno izolacją była papa termozgrzewalna i ściana zawilgocona miejscami na pół metra w górę. Dlatego pomysł położenia folii i papy aby podwójnie zabezpieczyć ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts