Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tymczasowe ogrzewanie prądem.

_olo_

Recommended Posts

Do czasu zainstalowania docelowego ogrzewania centralnego chciałbym utrzymać w instalacji ogrzewania podłogowego temperaturę zabezpieczającą przed zamarznięciem rurek, zapewnić sobie możliwość osuszenia jastrychów w pomieszczeniach, w których będą wykańczane podłogi i utrzymać temp. powyżej 0.

Chciałbym to zrobić w sposób pozwalający wykorzystać w niedalekiej przyszłości zakupione elementy, więc pomysł jest taki by zakupić zasobnik 200-300l z długą wężownicą, wraz z grzałką z termostatem, naczynia przeponowe i pompkę CO.

Pompkę połączyć z instalacją OP przez wężownicę zasobnika.

Będzie to jako-tako działać w takim układzie ?

Edytowane przez _olo_

kup bojler na grzałkę elektryczną i podłącz to + pompa. Bez żadnej wężownicy.

Można i tak, tyle, że w tej sytuacji rezygnuje z CWU. Przy obiegu CO przez wężownicę mam również możliwość używania CWU z zasobnika. W zasadzie jeżeli by się taki układ sprawdził to może by się nadał jako podstawowe źródło ogrzewania. Prosty sterownik załączający pompkę i grzałkę w taryfie nocnej i w zależności od temp. wody w zasobniku i jest kotłownia za łącznie 4 stówy, nie licząc zasobnika. Tak mi się przynajmniej wydaje.

W planach PC więc zasobnik pod PC z długą wężownicą, z racji na grzanie CWU do maks 45 zbiornik 300l. Jeżeli tylko to podtrzymania dodatniej temp grzałka max 3kW z termostatem, jeżeli miało by to być rozwiązanie docelowe lub awaryjne na stałe mogła by być grzałka potrójna 3x3kW lub 3x2,5kW, taka wystarczy na wszystko.

Sterowana razem z pompką sterownikiem np takim do kotłów węglowych co potrafią załączać i wyłączać pompkę i wentylator, grzałki sterowane oczywiście przez jakiś dodatkowy stycznik.

to moze zamiast zasobnika zrób mały bufor 300l? z zasobnikiem CWU (zbiornik w zbiorniku) Wtedy robisz docelową instalację CO i CWU z grzałką w buforze. Instalacja PC to tylko wpięcie się pompa do bufora i finito.

Tak też by w sumie mogło być, choć wtedy już na 100% potrzebny by był dodatkowo mieszacz CO bo woda w buforze do CO była by cieplejsza od wody w części CWU. W wariancie grzałki w zasobniku CWU załóżmy grzałki grzały by wodę CWU do 45st czyli w sam raz do użytku a woda do CO po przejściu przez wężownicę miała by już - zgaduję bo nie wiem - 35-40st czyli w sam raz, bez zaworu mieszającego ?

No i druga sprawa - wówczas woda z PC na CO bezpośrednio na podłogówkę przez zawór trójdrożny a do ogrzewania CWU do bufora ? Czy sprawność ogrzewania CWU taka sama jak przez wężownicę ?

bez mieszcza raczej się nie obejdzie - moc wężownicy 3 m3 to około 90 kw przy temp zasobnika 80 stC. Bez mieszacza da się ale tylko jak wysterujesz grzałką temp w buforze / zasobniku na taką jak Ci jest potrzebna.

Tak pomyslałem ze jednak bufor z zasobnikiem nie jest najlepszym pomysłem przy PC - cały czas musisz utzrymowac w nim wysoką temp ze względu na CWU. Podłogówka potrzebuje zwykle nie więcej niż 30 stC. CWU ze 45. COP pompy poleci na pysk.

Pierwotna twoja wersja będzie chyba lepsza.

Jak instalacja tylko do zamieszkania to nie rób mieszacza - steruj temp grzałki.

Jeśli będziecie z nią mieszkać jakiś czas - mieszacz jest konieczny.

Tego czy na pewien czas czy może nawet na stałe sam nie wiem. Szacunki szacunkami a jakie byłyby koszty ogrzewania prądem to pewnie okaże się w praniu, gdyby koszt nie przekroczył ok 3kzł/sezon to może i na stałe, wtedy i wielki zasobnik pod PC byłby niepotrzebny.

Więc może jednak od razu mieszacz + bojler dwupłaszczowy 140l np kospel (przez zewnętrzny płaszcz obieg wody CO, w zasobniku CWU) + pompka + grzałka potrójna do bojlera np http://egrzalki.pl/pl/p/ZESTAW-GRZEJNY-10kW-3x3%2C33kW-3x400V%2C-G-1-12-32-64/455, 2 naczynia przeponowe - dla CWU i CO i reszta drobnych klamorów.

Sterowanie ze sterownika pokojowego np http://allegro.pl/dotykowy-termostat-sterownik-pokojowy-ogrze-wodne-i5641543918.html, który załączał by potrójny stycznik na szynie w kotłowni odpowiedzialny za włączenie grzałek i pompki np w nocnej taryfie. Można by w tej samej małej rozdzielce w kotłowni, wraz ze stycznikiem zamontować rozłączniki dla każdego elementu grzejnego grzałki i używać np 2 elementów równocześnie zamiast trzech z możliwością załączenia trzeciej w razie potrzeby (np siarczyste mrozy).

Wszystko to groszowe sprawy w stosunku do gotowców, pomijając elementy do CWU i sterownik bo to jakie by ogrzewanie nie było przeważnie i tak jest, to łączny koszt takiego "kotła" to ~800pln (pompa, naczynie, filtr skośny, odpowietrznik, grzałka, mieszacz, zawór bezp, rozdzielka + styczniki + rozłączniki).

Jest tylko jeden problem, jak zabezpieczyć termicznie taką grzałkę jak w linku i sam zasobnik przed przegrzaniem ?

Edytowane przez _olo_

lekko inaczej.

Układ nr 1: Grzałka - stycznik + termostat do bojlera Ustawiasz sobie temp w zbiorniku, przy programatorze dobowym możesz też wysterować ładowanie bojlera w nocnej taryfie. Możesz użyć termostatu CRT 04 http://www.fif.com.pl/produkt/58/876 lub innego z zewnętrzną sondą do pomiaru temp. Na allegro są takie proste po 60 zł. Szukaj pod hasłem termostat z sondą lub termostat zanurzeniowy.

Układ nr 2: Termostat pokojowy steruje tylko pompą obiegową w zależności od temp w domu.

I finito. Masz CO i CWU.

Ok, dzięki, obadam temat, grzałki z termostatem już widziałem tyle, że one przez ten termostat 4-5 x droższe a przy awarii grzałki wymiana całości.

CRT-04 ciekawa zabawka, może znasz inne podobne urządzenia z czujnikiem temp ale o większym niż 60st. zakresie nastaw temp. i wyposażone zamiast jednego w 3 styczniki prądowe po min. 16A lub lepiej 20A, najlepiej z możliwością sterowania w pakiecie lub każdego z osobna ?

...wiem, wiem, takie rzeczy tylko w erze.

Edytowane przez _olo_

O

CRT-04 ciekawa zabawka, może znasz inne podobne urządzenia z czujnikiem temp ale o większym niż 60st. zakresie nastaw temp. i wyposażone zamiast jednego w 3 styczniki prądowe po min. 16A lub lepiej 20A, najlepiej z możliwością sterowania w pakiecie lub każdego z osobna ?

.

Zaćmienie wigilijne 60 stC - nie nadaje się.

Pod hasłem "termostat trójfazowy" wyskakuje parę rzeczy. Odpuściłbym chęć sterowanie tylko częścią grzałek. Nie ma to sensu.

Pozdrawiam świątecznie.

Ośmieliłem się nabazgrać w paint-cie schemat hydrauliczny do tego układu. Proszę o opinię co niepotrzebne a o czym zapomniałem.

Grupa bezp. oznacza belkę "gotowca" z zamontowanym manometrem, zaworem bezp., odpowietrznikiem automatycznym oraz naczyniem wyrównawczym (do CO i CWU po 12l na 180l wody w podłodze i 140l bojler).

inst.jpg

Edytowane przez _olo_

To jak, pasi schemacik czy do bani sobie to wykombinowałem ? Jutro chce to zacząć lutować i nie wiem czy tak czy nie tak, a o hydraulice mam bardzo blade pojęcie. Najbardziej na tą chwilę interesuje mnie poprawność miejsca umieszczenia pompy, zaworów zwrotnych i zaworu mieszającego termostatycznego.

No i czy pompa 25/60 wystarczy ?