_olo_ 13.12.2015 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2015 (edytowane) Do czasu zainstalowania docelowego ogrzewania centralnego chciałbym utrzymać w instalacji ogrzewania podłogowego temperaturę zabezpieczającą przed zamarznięciem rurek, zapewnić sobie możliwość osuszenia jastrychów w pomieszczeniach, w których będą wykańczane podłogi i utrzymać temp. powyżej 0. Chciałbym to zrobić w sposób pozwalający wykorzystać w niedalekiej przyszłości zakupione elementy, więc pomysł jest taki by zakupić zasobnik 200-300l z długą wężownicą, wraz z grzałką z termostatem, naczynia przeponowe i pompkę CO.Pompkę połączyć z instalacją OP przez wężownicę zasobnika.Będzie to jako-tako działać w takim układzie ? Edytowane 16 Grudnia 2015 przez _olo_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 16.12.2015 15:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 Oświeci mnie ktoś, czy takie rozwiązanie ma sens ? Zwłaszcza zastanawia mnie to, czy wężownica ok. 3m2 zdoła przejąć wystarczającą ilość ciepła z zasobnika dla ogrzania ok 150m2 o zapotrzebowaniu ~35-40W/m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 16.12.2015 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 Rzuć temat do grzejacych pradem,powinni coś kumac w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 16.12.2015 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 da radę. Można tak zrobić - praktycznie wszytkie graty potem wykorzystasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 16.12.2015 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 kup bojler na grzałkę elektryczną i podłącz to + pompa. Bez żadnej wężownicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 17.12.2015 02:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2015 kup bojler na grzałkę elektryczną i podłącz to + pompa. Bez żadnej wężownicy. Można i tak, tyle, że w tej sytuacji rezygnuje z CWU. Przy obiegu CO przez wężownicę mam również możliwość używania CWU z zasobnika. W zasadzie jeżeli by się taki układ sprawdził to może by się nadał jako podstawowe źródło ogrzewania. Prosty sterownik załączający pompkę i grzałkę w taryfie nocnej i w zależności od temp. wody w zasobniku i jest kotłownia za łącznie 4 stówy, nie licząc zasobnika. Tak mi się przynajmniej wydaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 17.12.2015 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2015 Myślę ze może być i przez wężownicę, tyle że jaką moc ma grzałka w bojlerze? Pewnie 2500W. TO ledwo na podłogę coś będzie, zapomnij ze podgrzejesz tym jeszcze cwu. ja bym nie robiłz asobnika 300l bo po co, lepiej 120 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 17.12.2015 11:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2015 W planach PC więc zasobnik pod PC z długą wężownicą, z racji na grzanie CWU do maks 45 zbiornik 300l. Jeżeli tylko to podtrzymania dodatniej temp grzałka max 3kW z termostatem, jeżeli miało by to być rozwiązanie docelowe lub awaryjne na stałe mogła by być grzałka potrójna 3x3kW lub 3x2,5kW, taka wystarczy na wszystko.Sterowana razem z pompką sterownikiem np takim do kotłów węglowych co potrafią załączać i wyłączać pompkę i wentylator, grzałki sterowane oczywiście przez jakiś dodatkowy stycznik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 17.12.2015 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2015 to moze zamiast zasobnika zrób mały bufor 300l? z zasobnikiem CWU (zbiornik w zbiorniku) Wtedy robisz docelową instalację CO i CWU z grzałką w buforze. Instalacja PC to tylko wpięcie się pompa do bufora i finito. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 17.12.2015 13:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2015 to moze zamiast zasobnika zrób mały bufor 300l? z zasobnikiem CWU (zbiornik w zbiorniku) Wtedy robisz docelową instalację CO i CWU z grzałką w buforze. Instalacja PC to tylko wpięcie się pompa do bufora i finito. Tak też by w sumie mogło być, choć wtedy już na 100% potrzebny by był dodatkowo mieszacz CO bo woda w buforze do CO była by cieplejsza od wody w części CWU. W wariancie grzałki w zasobniku CWU załóżmy grzałki grzały by wodę CWU do 45st czyli w sam raz do użytku a woda do CO po przejściu przez wężownicę miała by już - zgaduję bo nie wiem - 35-40st czyli w sam raz, bez zaworu mieszającego ? No i druga sprawa - wówczas woda z PC na CO bezpośrednio na podłogówkę przez zawór trójdrożny a do ogrzewania CWU do bufora ? Czy sprawność ogrzewania CWU taka sama jak przez wężownicę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 17.12.2015 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2015 bez mieszcza raczej się nie obejdzie - moc wężownicy 3 m3 to około 90 kw przy temp zasobnika 80 stC. Bez mieszacza da się ale tylko jak wysterujesz grzałką temp w buforze / zasobniku na taką jak Ci jest potrzebna. Tak pomyslałem ze jednak bufor z zasobnikiem nie jest najlepszym pomysłem przy PC - cały czas musisz utzrymowac w nim wysoką temp ze względu na CWU. Podłogówka potrzebuje zwykle nie więcej niż 30 stC. CWU ze 45. COP pompy poleci na pysk. Pierwotna twoja wersja będzie chyba lepsza. Jak instalacja tylko do zamieszkania to nie rób mieszacza - steruj temp grzałki.Jeśli będziecie z nią mieszkać jakiś czas - mieszacz jest konieczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 24.12.2015 02:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2015 (edytowane) Tego czy na pewien czas czy może nawet na stałe sam nie wiem. Szacunki szacunkami a jakie byłyby koszty ogrzewania prądem to pewnie okaże się w praniu, gdyby koszt nie przekroczył ok 3kzł/sezon to może i na stałe, wtedy i wielki zasobnik pod PC byłby niepotrzebny. Więc może jednak od razu mieszacz + bojler dwupłaszczowy 140l np kospel (przez zewnętrzny płaszcz obieg wody CO, w zasobniku CWU) + pompka + grzałka potrójna do bojlera np http://egrzalki.pl/pl/p/ZESTAW-GRZEJNY-10kW-3x3%2C33kW-3x400V%2C-G-1-12-32-64/455, 2 naczynia przeponowe - dla CWU i CO i reszta drobnych klamorów. Sterowanie ze sterownika pokojowego np http://allegro.pl/dotykowy-termostat-sterownik-pokojowy-ogrze-wodne-i5641543918.html, który załączał by potrójny stycznik na szynie w kotłowni odpowiedzialny za włączenie grzałek i pompki np w nocnej taryfie. Można by w tej samej małej rozdzielce w kotłowni, wraz ze stycznikiem zamontować rozłączniki dla każdego elementu grzejnego grzałki i używać np 2 elementów równocześnie zamiast trzech z możliwością załączenia trzeciej w razie potrzeby (np siarczyste mrozy). Wszystko to groszowe sprawy w stosunku do gotowców, pomijając elementy do CWU i sterownik bo to jakie by ogrzewanie nie było przeważnie i tak jest, to łączny koszt takiego "kotła" to ~800pln (pompa, naczynie, filtr skośny, odpowietrznik, grzałka, mieszacz, zawór bezp, rozdzielka + styczniki + rozłączniki). Jest tylko jeden problem, jak zabezpieczyć termicznie taką grzałkę jak w linku i sam zasobnik przed przegrzaniem ? Edytowane 24 Grudnia 2015 przez _olo_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 24.12.2015 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2015 lekko inaczej. Układ nr 1: Grzałka - stycznik + termostat do bojlera Ustawiasz sobie temp w zbiorniku, przy programatorze dobowym możesz też wysterować ładowanie bojlera w nocnej taryfie. Możesz użyć termostatu CRT 04 http://www.fif.com.pl/produkt/58/876 lub innego z zewnętrzną sondą do pomiaru temp. Na allegro są takie proste po 60 zł. Szukaj pod hasłem termostat z sondą lub termostat zanurzeniowy. Układ nr 2: Termostat pokojowy steruje tylko pompą obiegową w zależności od temp w domu. I finito. Masz CO i CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 24.12.2015 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2015 http://gwarant.czest.pl/shop/13-duzej-mocy-trojfazowe tutaj masz gotowca z termostatem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 24.12.2015 13:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2015 (edytowane) Ok, dzięki, obadam temat, grzałki z termostatem już widziałem tyle, że one przez ten termostat 4-5 x droższe a przy awarii grzałki wymiana całości. CRT-04 ciekawa zabawka, może znasz inne podobne urządzenia z czujnikiem temp ale o większym niż 60st. zakresie nastaw temp. i wyposażone zamiast jednego w 3 styczniki prądowe po min. 16A lub lepiej 20A, najlepiej z możliwością sterowania w pakiecie lub każdego z osobna ? ...wiem, wiem, takie rzeczy tylko w erze. Edytowane 24 Grudnia 2015 przez _olo_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 24.12.2015 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2015 O CRT-04 ciekawa zabawka, może znasz inne podobne urządzenia z czujnikiem temp ale o większym niż 60st. zakresie nastaw temp. i wyposażone zamiast jednego w 3 styczniki prądowe po min. 16A lub lepiej 20A, najlepiej z możliwością sterowania w pakiecie lub każdego z osobna ? . Zaćmienie wigilijne 60 stC - nie nadaje się. Pod hasłem "termostat trójfazowy" wyskakuje parę rzeczy. Odpuściłbym chęć sterowanie tylko częścią grzałek. Nie ma to sensu. Pozdrawiam świątecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 26.12.2015 23:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2015 (edytowane) Ośmieliłem się nabazgrać w paint-cie schemat hydrauliczny do tego układu. Proszę o opinię co niepotrzebne a o czym zapomniałem. Grupa bezp. oznacza belkę "gotowca" z zamontowanym manometrem, zaworem bezp., odpowietrznikiem automatycznym oraz naczyniem wyrównawczym (do CO i CWU po 12l na 180l wody w podłodze i 140l bojler). Edytowane 26 Grudnia 2015 przez _olo_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 27.12.2015 22:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2015 To jak, pasi schemacik czy do bani sobie to wykombinowałem ? Jutro chce to zacząć lutować i nie wiem czy tak czy nie tak, a o hydraulice mam bardzo blade pojęcie. Najbardziej na tą chwilę interesuje mnie poprawność miejsca umieszczenia pompy, zaworów zwrotnych i zaworu mieszającego termostatycznego.No i czy pompa 25/60 wystarczy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts