Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt też musi być specjalnie pod dom drewniany?

kalendarium

Recommended Posts

Też właśnie widziałam już takie projekty, które mają dość uniwersalny charakter.

Wydaje mi się, że to może być dobry pomysł, chociaż wiadomo, że dobrze byłoby, żeby zaopiniował to ktoś, kto się bardziej zna :)

Z tego co wiem, na przykład :spam: mają część projektów właśnie tak wymyślonych, że można budować tradycyjnie albo z drewna.

Podobno budowa takiego domu jest bardzo tania - to prawda?

Edytowane przez finlandia

• 4 weeks później...

Rysowałem indywidualny projekt dom ok 120 m2 użytkowej parterowy, z częściowym podpiwniczeniem (wykorzystałem spadek terenu). Zdecydowałem się na to bo chciałem, żeby był dokładnie narysowany w tej grubości bala z której będę budował mianowicie 24 cm bez docieplenia, ale ma to być bal klejony.

Oczywiście projektant narysował docieplenie od środka (bo bez nie spełnia warunków cieplnych), ale to nie problem bo ściany zewnętrzne są dokładnie takie jak chciałem.

Rysowałem indywidualny projekt dom ok 120 m2 użytkowej parterowy, z częściowym podpiwniczeniem (wykorzystałem spadek terenu). Zdecydowałem się na to bo chciałem, żeby był dokładnie narysowany w tej grubości bala z której będę budował mianowicie 24 cm bez docieplenia, ale ma to być bal klejony.

Oczywiście projektant narysował docieplenie od środka (bo bez nie spełnia warunków cieplnych), ale to nie problem bo ściany zewnętrzne są dokładnie takie jak chciałem.

Z punktu widzenia mojej "działki", dobrze jak ściana na której ma się opierać kominek, jest z cegieł...Unikniesz sporo kłopotów i zaoszczędzisz kasy.

Kasy pompowanej w adaptację ściany "drzewiannej" do tych celów...