Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek w kamienicy

wierzba1234

Recommended Posts

Witam. Kupiłem mieszkanie w małej kamienicy mam tylko jednego sąsiada na parterze a ja mam piętro. Mieszkanie ogrzewane piecem gazowym z zamkniętą komora. Planuję w salonie zamontować kominek z płaszczem wodnym. Wiem że muszę pociągnąć komin izolowany po elewacji w moim przypadku najszybciej i najtaniej. Na taki komin co się orientowałem po forach nie muszę mieć pozwolenia na budowę tylko zgłoszenie. Jak wygląda sprawa z kominkiem? Budynek jest bezczynszowy nie ma zarządu wspólnot itd. czy w tym wypadku wystarczy opinia kominiarza i zgłoszenie czy muszę mieć projekt budowlany ?

W zasadzie, wystarczy zgłoszenie, ale:

- urząd może wymagać zgody sąsiada (współwłaściciela budynku), bo dach jest częścią wspólną (chyba),

- prawo budowlane dopuszcza możliwość instalacji kominka w takim domu, ale jednocześnie "zabrania" używania takiego jako głównego źródła grzewczego,

- mogą być jakieś zastrzeżenia w MPZP (jeśli jest).

Moja sugestia - w ewentualnym zgłoszeniu napisać, ze to kominek rekreacyjny - zwłaszcza jak kocioł gazowy ma zostać.

Ps. Zgłoszenie ma dotyczyć instalacji kominka z zewnętrznym kominem systemowym.

Ze zgodą sąsiada nie będzie problemu,ale tak jak piszesz lepiej ją posiadać bo niby będę przykręcał komin do cześć wspólnej elewacji lub puszczał rurę przez strop i dach. Piec gazowy zostaje kominkiem chcę sobie dogrzewać jak będę w domu czyli nie skłamie jak napiszę że kominek będzie rekreacyjny :) Dzięki za podpowiedzi .