wierzba1234 14.12.2015 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 Witam. Kupiłem mieszkanie w małej kamienicy mam tylko jednego sąsiada na parterze a ja mam piętro. Mieszkanie ogrzewane piecem gazowym z zamkniętą komora. Planuję w salonie zamontować kominek z płaszczem wodnym. Wiem że muszę pociągnąć komin izolowany po elewacji w moim przypadku najszybciej i najtaniej. Na taki komin co się orientowałem po forach nie muszę mieć pozwolenia na budowę tylko zgłoszenie. Jak wygląda sprawa z kominkiem? Budynek jest bezczynszowy nie ma zarządu wspólnot itd. czy w tym wypadku wystarczy opinia kominiarza i zgłoszenie czy muszę mieć projekt budowlany ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 15.12.2015 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 W zasadzie, wystarczy zgłoszenie, ale:- urząd może wymagać zgody sąsiada (współwłaściciela budynku), bo dach jest częścią wspólną (chyba),- prawo budowlane dopuszcza możliwość instalacji kominka w takim domu, ale jednocześnie "zabrania" używania takiego jako głównego źródła grzewczego,- mogą być jakieś zastrzeżenia w MPZP (jeśli jest). Moja sugestia - w ewentualnym zgłoszeniu napisać, ze to kominek rekreacyjny - zwłaszcza jak kocioł gazowy ma zostać. Ps. Zgłoszenie ma dotyczyć instalacji kominka z zewnętrznym kominem systemowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzba1234 15.12.2015 12:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 Ze zgodą sąsiada nie będzie problemu,ale tak jak piszesz lepiej ją posiadać bo niby będę przykręcał komin do cześć wspólnej elewacji lub puszczał rurę przez strop i dach. Piec gazowy zostaje kominkiem chcę sobie dogrzewać jak będę w domu czyli nie skłamie jak napiszę że kominek będzie rekreacyjny Dzięki za podpowiedzi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts