Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nie dość, że pierwszy i duży to jeszcze bez błędów - tak zakładam!:))

Recommended Posts

Bosh....wielki dzień nastąpił wczoraj!!:)

Witam wszystkich, których jeszcze w moim wątku nie witałam:) Cieszę się, że zaglądacie czasem i pamiętacie:hug:

Muszą wziąć głęboki wdech, bo aż nie wiem co napisać - chyba, że mogę podsumować jednym zdaniem: Było Bosko!

...było dokładnie tak, jak sobie wyobrażałam - architekt dojechał o 15, spędziliśmy jakieś 15 minut na zwizytowaniu działki, usiedliśmy potem nad herbatą i papierami....i tak minęła 21:) Było bardzo dużo dyskusji, dużo pobocznych anegdot, śmiechu i komentarzy nad współczesną architekturą - nad projektowaniem jej w oderwaniu od otoczenia i wnętrz (jego słowa) i bardzo dużo rysowania. Opowiadał o energii domu, o błędach w lokalizacji pomieszczeń nieodpowiednio pod kątem stron świata lub zbyt blisko siebie (np. gabinet przy sypialni lub sypialnia przy wejściu).

Bardzo charyzmatyczny człowiek, wizjoner przyrównujący tworzenie domu do pisania muzyki:)

Koniecznie chciał zobaczyć moje różne rzuty, wizualizacje i bardzo pochwalił tak szczegółowe wytyczne:) Ale, co najważniejsze - nie zakwestionował żadnego z pomysłów dotyczących różnego kształtu okien, bądź ich różnej wysokości - nie zapewnił oczywiście, że wszystko się znajdzie, ale podszedł do tych pomysłów z dużym zaangażowaniem. Jednym słowem słuchał i widać było, że bardzo chce zrozumieć i uwzględnić jak najwięcej z naszych opowieści, potrzeb i oczekiwań.

Skupiliśmy się na zwizualizowanej części dziennej i takim rozmieszczeniu - zobaczymy czy się uda:

http://i4.photobucket.com/albums/y145/ana289/salon_zpslzkhtamf.jpg

http://i4.photobucket.com/albums/y145/ana289/hol1_zps1dushgpm.jpg

Przy czym zamiast narożnego okna z słupem jest pomysł na okno klejone...

No i niestety ten ostatni pomysł zrodził nam pierwszy problem, który musimy rozwiązać, a nie wiemy jak:

- co dać na okna - wewnątrz/zewnątrz:

po ostatniej wizycie na targach budowlanych wiele osób mówiło o bezsensie zakładania rolet zewnętrznych - nie mają funkcji antywłamaniowych, że lepiej inwestować w szybę anty. Że przy oknie narożnym, a zwłaszcza klejonym nie ma jak takich rolet założyć.

Z drugiej strony, ja mam potrzebę zasłaniania okien po zmroku. Uwielbiam żaluzje drewniane, ale one wymagają wysokiego nadproża po złożeniu, a ja chcę wysokie okna. Firan nie chcę, zasłon pewnie nie będzie mi się chciało zasłaniać. Żaluzji zewnętrznych, fasadowych nie chcę...

Od południa, gdzie będzie jadalnia muszę mieć możliwość odcięcia się od słońca,

Salon wychodzi na północ, więc tam właściwie nic nie potrzebuję za dnia, ale wieczorem już tak...

No i co z tymi oknami zrobić?

• Odpowiedzi 274
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hejka,cieszę się że iskry poszły pozytywne warto było czekać.

A szyby może to

Widziałam na targach we Wrocławiu,i malutką ramkę magicznie działającą w salonie drzwi.

Na targach było okno ale nie pamiętam firmy niestety trzeba poszukać.

Wow Bejaro - super rozwiązanie, ale chyba nie do okien w całym domu - musiałoby kosztować majątek:(

Ale jako rozwiązanie do wnętrza - fajne, zapisuję:)

Iscra - zasłony jako ozdobę, czy funkcjonalne, przesuwne?

Zaletą takich rolet jest też to, że "jednym guzikiem" można zasłonić wszystkie okna w domu.

Z drugiej strony moja podświadomość już mi podpowiada - a co, jak mechanizm wysiądzie? Jak wyłączą prąd? Jak zamarznie? Wtedy będę odcięta od świata?

Było Bosko!

Tyle to trwało, że musiało być bosko :D

Wizualizację są powalające :yes:

Co do okien - zostawię swój głos - jestem zwolennikiem i zadowolonym użytkownikiem rolet zewnętrznych. Podobnie jak u Ciebie - nie trawię firan, zasłon, wewnętrznych rolet/żaluzji itp. I nie chodzi o funkcje antywłamaniową, tylko wszystkie pozostałe - zacienienie gdy słoneczko mocno świeci i wieczorem i jak burza z nawałnicą.

Tyle to trwało, że musiało być bosko :D

Wizualizację są powalające :yes:

Co do okien - zostawię swój głos - jestem zwolennikiem i zadowolonym użytkownikiem rolet zewnętrznych. Podobnie jak u Ciebie - nie trawię firan, zasłon, wewnętrznych rolet/żaluzji itp. I nie chodzi o funkcje antywłamaniową, tylko wszystkie pozostałe - zacienienie gdy słoneczko mocno świeci i wieczorem i jak burza z nawałnicą.

Ja tez mam rolety i nawet dowód ze sa anty wlamaniowe trochę u nas weszli tylko tam gdzie ich nie bylo lub byly odsłonięte,karnisze tez sa elektryczne nawet na pilot.,możesz nawet pod automatykę podpiąć i ręcznie zadzialac przy braku prądu

Dziękuję Pusiu:hug:

Dzięki za głosy - chłonę wszystko!

Omawiamy jeszcze opcję przesuwnych paneli, ale co jak spadnie śnieg,

shuttersów, ale to zajmuje sporo miejsca

I jest jeszcze opcja robienia miksów - gdzieś tam rolety zewnętrzne, gdzieś tylko żaluzje wewnętrzne....

mam nadzieję, że nie zabrniemy za daleko w kicz:lol2:

Bardzo cieszę się z tego, ze Ania się cieszy:)

Osłonięcie okien - ja marzę o zewnętrznych, przesuwnych ekranach. Z drewna. I prostych zasłonach wewnątrz. Firan nie lubię, żaluzje drewniane mam teraz i nie cierpię ich czyścić. Rolety zewnętrzne w ogóle mi się nie podobają (ten plastik brrr), choć zaciemniają rewelacyjnie. Zasałony chciałabym umieścić na karniszach elektrycznych, ale nikt na forum nie pisał jeszcze, czy takie rozwiązanie jest zadowalające - mimo założonego osobnego wątku.

Rolety rzymskie - gładkie, proste - tez lubię, ale nie wyobrażam sobie codziennie ich zaciągać.

Przesuwne ekrany super - ale co Marta jak śnieg napada? Tam chyba jakaś dolna prowadnica też powinna być?

Rolet rzymskich nie cierpię rozbierać do prania choć bardzo mi się podobają.

Żaluzje drewniane lubię, nie czyściłam, ale wymagają wysokiego nadproża...

dumam dalej - w tygodniu wizyta w salonie rolet i żaluzji, zobaczymy co tam mają:)

Ale o co chodzi z tym sniegiem - nie kumam :) Prowadnice są na dole i na górze.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?88889-Okiennice-nowoczesne-gdzie-kupi%C4%87

IDEA

http://www.idea.waw.pl/images/ekrany_przesuwne/07.jpg

baier.pl

http://www.baier.pl/data/galeria/img/wien2.jpg

Edytowane przez martahp

Ana, bardzo się cieszę, że zaiskrzyło i czekanie nie poszło na marne :D

Będzie co czytać :lol2:

po roletach nie wiem nic, nie mam i nie chciałam, ale to co wkleilaś martahp i technicznie i wizualnie wyglada ok, choć może są tam zagrożenia, których jako niezorientowana nie dostrzegam

co dalej? Jakieś terminy padły? Kiedy zobaczycie/zobaczymy :D pierwsze przymiarki?

a czy z wodą coś do przodu poszło?

Witaj Pasqud:) Dlaczego niestety?

Zazdroszczę, że już zaczynacie!

Mamik - z wodą czekamy...może gmina zdąży przejąć:)

Pierwsza koncepcja ma dotrzeć niestety dopiero z końcem kwietnia. Do tego czasu my musimy sobie obmyślić te nieszczęsne okna - od zewnątrz, żeby osłonić od słońca, od wewnątrz od ciekawskich oczu...Przez "nieszczęsne" narożne okno nie mogą być klasyczne rolety zewnętrzne...

A w ogóle mam mętlik w głowie, tak jak podejrzewałam - doszło do spotkania, do omówienia wytycznych, dom ma być nowoczesny, a ja sobie przeglądam domy w stylu dworkowym i trochę wzdycham:bash:.....no mam z deklem:sick:

Marta - czy przy tych panelach jest szyna na ziemi? A co jak wpadnie tam kamyczek? Liść? Nawieje śniegiem? To jakaś masakra - musiałyby te panele trzymać się na szynach ściennych (góra/dół) - ale wtedy okno nie mogłoby być od ziemi...

Edytowane przez ana289

Aaaa....Właśnie czytam Twój dziennik - całkiem fajna Twoja bryła:) Ja się strasznie boję genialnych pomieszczeń z gatunku zbytkowych - mimo, że dom i tak wychodzi straasznie duży, to nie mam go jak zmniejszyć i cały czas się głowię - kto to będzie sprzątał??

Mam jeszcze jeden dylemat - liczę bardzo na głosy przede wszystkich tych, którzy odchowali dzieci starsze niż moje:

Planuję dla chłopców na piętrze 3 sypialnie i bawialnię - początkowo, aż do rozmowy z arch. myślałam o 4 różnych pokojach ok 16/20mkw. Dawało to dość długi korytarz (piętro prawdopodobnie będzie dość wąskie, żeby uratować pełne piętro przy naszym planie). Długi korytarz z kolei nie dawał mi spokoju (takie marnowanie przestrzeni) oraz fakt, że ten pokój za duży by nie był (teraz mają 15mkw i ledwo się mieszczą z zabawkami, a tam ma jeszcze trafić tv, jakiś xbox, myślałam o ściance wspinaczkowej, czy drabinkach). Dumałam, aż wydumałam, żeby stworzyć chłopakom coś na kształt mieszkania - czyli wejście z korytarza do bawialni, a dopiero z bawialni do ich 3 sypialni. Coś na kształt tego:

http://i4.photobucket.com/albums/y145/ana289/chopcy_zpsubieusas.jpg

http://i4.photobucket.com/albums/y145/ana289/chopcy1_zpsgbgh0szg.jpg

napisałam do arch. i teraz nie wiem już sama, czy to dobre rozwiązanie - ma kilka minusów, ale też wiele plusów. Obecnie chłopcy mają 5,7,9 lat, ale będą coraz starsi - nie wiem, czy podziękują, czy przeklną mnie za takie rozwiązanie. Z drugiej strony - ta centralna bawialnia może być fajnym pomysłem, nie mówiąc już o jej wiele większej powierzchni.

Co sądzicie?

jestem ZA bardzo. jedyny minus taki, że do pokoi będzie się wchodzić przez masakryczny bajzel, najwyzej będą sobie tunele kopać:lol2:. Ale za to w pokojach bedzie czyściutko -, dzieciaki będą mieć takie swoje pokoje w których będą mogli odpocząć, pouczyć się w spokoju.

wszystkie zabawki bedą w jednym miejscu, więc nie będzie latania z pokoju do pokoju i w kazym po drodze bałaganienia.

no i będziesz musiała kupić tylko jednego x-boxa i tv a nie 4 komplety :rotfl:

Emi - z tv od początku mówiłam, że 3 nie będzie - będzie jeden wspólny i muszą się dzielić - tak jak teraz:)

W bawialni miały wylądować wszystkie gry/puzzle i większość zabawek - bo też mam wizję przenoszenia zabawek między pokojami i chyba jeszcze większy bałagan i histeryczne wrzaski przy poszukiwaniu "akurat tej właśnie gry planszowej"

Całkiem możliwe, że będą drążyć tunele, żeby się przedrzeć do własnych sypialni, ale trudno - muszą sobie z tym radzić. Obecnie walczymy z tak zwanym spychalstwem - nie sprzątnę w bawialni, bo to on rozwalił, a on mówi, że ten trzeci, a trzeci, że w ogóle tam nie był - i tak w kółko;) Więc wydzielam im strefy sprzątania i najwyżej tam też będę:)