Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nie dość, że pierwszy i duży to jeszcze bez błędów - tak zakładam!:))

Recommended Posts

no to taka sama sytuacja jak z moim mężem,

eraz wchodzę o 7 do ich sypialni (mieszkamy w parterówce), zapalam światło, budzę i idę robić śniadanie - oni śpią. Po 5 minutach wchodzę, proszę, szykuję rzeczy i idę - oni śpią. Potem wchodzę zabieram kołdry, podnoszę głos - oni śpią. Potem krzyczę, łaskoczę, ciągnę za nogi - oni śpią, mamrocząc, że już wstają Potem, że za minutkę. Potem, że już się właśnie ubierają....wchodzę a oni śpią!
o 7,50wchodze a on nadal śpi, wydzieram się, żeby wstał, a on do mnie z pretensjami czemu go wcześniej nie obudziłam :wtf::wtf::wtf:

Pytam zatem - czemu nie wstają w tygodniu - a oni :"no bo jest szkoła" -
to samo zawsze mi mówi Julka :wtf:

nabierzesz kondycji latając po schodach.

zanim się wybudujesz będą już starsi, może będzie mniej problemów rano. A jak nie to głośnik wielki im zamontować w holu i przeprowadzać musztrę na odległość z kuchni :lol2:

kurde przecież wszyscy budują domy z poddasze, mają dzieciaki i jakoś sobie radzą, może nie będzie tak źle???

• Odpowiedzi 274
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

[quote=ana289;7098786

Moniss - naprawdę warto było na Kalandyka czekać - mega pozytywny człowiek, super klimat i wierzę, że z projektem też da radę;)

Zgłębiłaś już temat przesuwnych ekranów? Jak tam z jezdnością dolnej szyny i hipotetycznymi kamyczkami, listkami, błotem, śniegiem? A może jakiś inny system suwania i montażu? Wiesz już coś?:hug:

Na razie wiem tylko tyle, że można montować na 2 szynach (dolnej i górnej), albo tylko na jednej (górnej).

Może po świętach uda mi się nawiedzić ludzi z YEST w Turzy, którzy takie ekrany robią (oraz inne okiennice), to ich powypytuję i pomacam co trzeba ;)

hmmm to może zamiast paneli to okiennice, nie potrzeba do nich szyn, chodzą na takich samych mechanizmach na pilota jak rolety. Można je nowocześnie zrobić. mogą być składane na pół, żeby zajmowały mniej miejsca na elewacji.

Nie będzie problemu z tym oknem narożnym.

ehh sama żałuje, że u mnie okiennic nie zrobiłam, ale wtedy nie widziałam, że one mają takie fajne mechanizmy.

Super Moniss - dzięki za wywiad:)

Obejrzę te okiennice - mogą zająć miejsce na elewacji - tym bardziej, że w planie mamy obowiązek stosowania tynków w kolorze białym. I interpretując wprost nie mogę chyba dać żadnych ozdobników-wklejek - z drewna, cegły, czy innego materiału. Więc może okiennice/panele "ubiorą" dom. Zobaczymy:)

Suuuuper wieści z krakowskim architektem- na takiego "wirtuoza" trafić to wielkie szczęście :) a szczególnie w Waszym przypadku ;) bo zadanie przecież będzie niełatwe.

Co do rolet zewnętrznych- mam w całym domu elektryczne rolety zewnętrzne i w sumie nie narzekam. Nigdy się nie zacinają, tak jak ktoś wcześniej pisał, a używamy już rok i zamykane są codziennie na noc, bo nie chce mi się zasłon zaciągać. A poza tym jak zostaję sama w domu to nie wyobrażam sobie nie mieć tych rolet. Nawet szyby pancerne raczej nie dałyby mi takiego poczucia bezpieczeństwa jak rolety- dla mnie najgorsze byłoby zobaczyć w nocy kogoś tuż za moim oknem- a tak zamykam rolety i z głowy :lol2:

mam identycznie i mam mieszkać niedaleko lasu :sick::lol2:

Z lasu częściej wychodzą zwierzęta a nie ludzie, a oglądanie tych drugich to niezła frajda.

U mnie na działkę z lasku latem przychodziła sarna ze swoim młodym. Nawet agregat im nie przeszkadzał się paść :D

No i właśnie dlatego też nie mam zamiaru niczym zasłaniać okien od leśnej strony :)

Ale w nocy nie zobaczę zwierzaków na polu:)

...ale twarz przyklejoną do szyby......oby nie:sick:

Kiedyś mi wujek zrobił taką niespodziankę :sick: Myślał, że będzie śmiesznie, a było koszmarnie :eek: Jak wygram szóstkę i wybuduję dworek, to okiennice będą na sto procent, z systemem zamykania od wewnątrz :)

...ale twarz przyklejoną do szyby......oby nie:sick:

Na twarz przyklejoną do szyby najlepszy jest pies w ogrodzie :)

Kiedyś mi wujek zrobił taką niespodziankę :sick: Myślał, że będzie śmiesznie, a było koszmarnie :eek:

A mnie własny mąż, już tu w nowym domu.

Wrócił wcześniej z pracy, ja oczywiście na FM siedziałam, a on zmaterializował się nagle w oknie i obwieścił "unga-unga" :rotfl:

Jak już można mnie było odkleić od sufitu... no w każdym razie obiecał nigdy więcej tego nie robić...

:lol2:

chyba na zawał bym padła:lol2:

zatem same rozumiecie, że coś powinno być zamykane, zasłaniane;)

Ale - znalazłam wczoraj jedną z wizualizacji Tamizo z podobnym do mojego (planowanego przez mnie, nie wiem, czy przez architekta) połączenia okien (tarasowe + narożnik) i stwierdzam, że w takim układzie okno klejone nie wygląda dobrze (dla mnie).

Zatem - możliwe, że problem się sam rozwiązał i jeśli narożnik będzie z słupkiem - to będą rolety zewnętrzne:)

Zobaczcie - czy tylko mnie to razi?

http://static.e-aranzacje.pl/e-projektanci/realizations/7149/big_6591afa95abb42ad8b89e434a52d8b0fc660d86b.jpg

No właśnie wg mnie - w tym układzie - też. A podobny ma być u nas. Razi mnie też różna grubość ram okiennych...

No to chyba problem z głowy;) Będziemy wyceniać rolety i jest szansa, że zabunkruję się co noc:D

Edytowane przez ana289

Hej Ana, nie mogę się doczekać pierwszych koncepcji od architekta, ciekawa jestem, jak bardzo Cię zaskoczy swoim spojrzeniem,

co do wizki z oknem klejonym - zdecydowanie zaburzone proporcje, okna widziane z tej perspektywy wyglądają źle

Edytowane przez mamik

ja mam zupełnie odwrotnie. nieswojo się czuje, kiedy nie wiem co się dzieje na dworze. Nie znioslabym myśli, że ktoś może chodzić po moim podwórku. dom dookoła mam oświetlony, okna są odsłonięte. nikt nie odważy sie wejść.

Do zachowania prywatności wystarczają firanki i zasłonki. zresztą mieszkam na odludziu :lol2:

Edytowane przez Emila3000

mamik - no ja też tupię i nie mogę się doczekać:)

Emi - umarłabym ze strachu za firanką...i jeszcze ta świadomość, że w mroku jakieś oczy świdrują i mnie widzą...a ja ich nie:lol2:

Ale, żeby nie było nudno - wrzucam zdjęcia działki i wreszcie pojawi się pierwszy spis treści w 1 poście:)

Działka 36x41 z wjazdem z południa, płaska, ale położona na wzniesieniu - tak jak cała ulica

wjazd na działkę - widok na północ (te piękne trawy nasze;))

http://i4.photobucket.com/albums/y145/ana289/poacutenoc1_zpsuqwdsfn0.jpg

widok na wschód

http://i4.photobucket.com/albums/y145/ana289/poudniowy-wschoacuted_zps53buic84.jpg

widok na południe - jest duża szansa, że zostanie na długo polem:)

http://i4.photobucket.com/albums/y145/ana289/poudnie_zpsoi3hixft.jpg

południowy-zachód

http://i4.photobucket.com/albums/y145/ana289/po-zach_zpseonjyd0i.jpg

widok na zachód

http://i4.photobucket.com/albums/y145/ana289/IMG_20150528_082847_zpswmxpoqrc.jpg

północny-zachód

http://i4.photobucket.com/albums/y145/ana289/IMG_20150528_082954_zpsbchiknvq.jpg

Wypoczynkowy ogród chcemy robić na końcu działki, z widokiem na południowy-zachód:)