Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nie dość, że pierwszy i duży to jeszcze bez błędów - tak zakładam!:))

Recommended Posts

No i co ja na to poradzę, że podoba mi się ludwikowski stolik przy nowoczesnej sofie

Powiem tak: albo będzie wyglądać ZARĄBIŚCIE albo wręcz przeciwnie :D Więc mocno, mocno trzymam kciuki, bo podejmujesz się bardzo trudnej rzeczy :) Dlatego też napisałam, że takie połączenie "nie wydaje się dobrym pomysłem", ale to wcale nie znaczy, że na pewno będzie źle. Z wyczuciem można sensownie połączyć nawet tak przeciwne sobie rzeczy, więc tego wyczucia Ci życzę i kibicuję :)

• Odpowiedzi 274
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

inaczej architekt nawet okiem na to nie rzuci (chociaż i tak nie każdy lubi czytać to co mu się przygotuje) :p

No i gratulacje z okazji zakupu wymarzonej działki :)

Witaj moniss:hug: Tęskniłam za Wami i za forum:D

Ale jak architekt nie chce czytać?? To skąd ma wiedzieć co chcemy?;) jeja....nie no, mam nadzieję, że ten nasz przeczyta - to tylko punkty z opisem naszych potrzeb;) Już nie mogę się doczekać pierwszego spotkania...Boże...jak przed pierwszą randką....ciekawe, czy będzie chemia:lol2:

Iscra - no to będzie się działo w tym naszym wnętrzu - wierzę, że wspólnie wymyślimy piękny kicz:stirthepot:

Ale jak architekt nie chce czytać?? To skąd ma wiedzieć co chcemy?;)

Niektórzy myślą, że wystarczy im to co powiesz podczas spotkania i już nie muszą zaglądać w kartkę (tacy geniusze!). U mnie tak właśnie było, do czego uczciwie się przyznali, gdy zapytałam :p

A jak wpadłam na to, że nie czytali albo nie potrafią czytać ze zrozumieniem? Na przedstawionych koncepcjach było to, czego nie chciałam i mówiłam o tym na spotkaniu (a co pojawia się w wielu projektach np. lukarny, kominy wentylacyjne), a nie było tego co zapisałam na kartce, że ma być (wentylacja mechaniczna, określony kąt dachu, brak lukarn...).

Edytowane przez moniss

Zgadzam się Pusia - można zwariować;) w celu doedukowania czytam niektóre dzienniki, ale co zrobić, skoro na drugiej stronie jestem już tak zmęczona, że zarzucam pomysł....Głupio by było, jakbym własnym wątkiem miała się znudzić:lol2: Ok zatem będzie trochę o budowaniu, więcej o urządzaniu i jeszcze więcej pitu-pitu, a co:lol:

moniss - trochę to przerażające! Siedzę właśnie nad wnętrzami dziewczyny, która "projektuje" z arch. od pół roku i nie mogą się doprojektować;) I jak mówię jej o jakimś innym rozmieszczeniu, czy innym wymiarze wnęki, np pod lodówkę sbs, to ona mówi, że właśnie tak mówiła architektowi i nie wie, czemu tego w projekcie nie ma. I tak się buja - ona sobie, arch.sobie..

Już wiem, że nie ogarnę takiej współpracy - u mnie jest krótka piłka - powiem, nie ma/powiem drugi raz i jak się od ściany odbiję, to będę szukać nowego (obym nie musiała)

....Głupio by było, jakbym własnym wątkiem miała się znudzić:lol2:

Nie pozwolimy Tobie :no:

Czytam i słucham o tych architektach - i to chyba jakiś globalny problem jest.

Nasz dostał do ręki wszystko na piśmie, między innymi likwidację komina - przychodzi projekt - oczywiście z kominem :mad:

I tak po kolei każdą rzecz trzeba było wałkować, aż zadzwoniłam, opier... łam i dopiero przyszła wersja z naszymi poprawkami :mad:

I teraz wszyscy architekci mający spotkania z klientami na piątek są w stanie podwyższonej gotowości: czy to właśnie ich kopnął ten zaszczyt współpracy z Tobą? :D

Raczej nie, bo zazwyczaj nie czytają...

Większości nawet nie chce się przejść raz w roku na targi budownictwa, które odbywają się w ich mieście. Później przychodzi inwestor, który chce wentylację mech. z reku, a oni robią wielkie oczy, bo nie wiedzą co to takiego ("ale bez kominów nie przyjmą projektu w urzędzie, bo przepisy kominów wentylacyjnych wymagają" - tego nie wymyśliłam, to autentyczne zdanie arch.)

To co wyżej napisałam odnosi się do "zwykłego"/typowego architekta. Są oczywiście też "niezwykli", czyli tacy, którzy się interesują swoją dziedziną i obyś na takiego obytego trafiła ;)

Edytowane przez moniss

Wróciłam....

hmmm...

no nie wiem, co napisać - serial nudny, miłości nie było, chemii nie było:( Omówiliśmy sobie wszystkie nasze wytyczne (wyszło dobrych 30 punktów), architekt wszystko notował, rysowaliśmy sobie po kartce, zobrazowałam na zdjęciu jedyną rzecz na której nam zależy przy bryle: mianowicie - dom od ulicy ma być niepozorny i "gubić" gdzieś te swoje 350m - to nie ma być okazała rezydencja, ot skromny domek z jakimiś zmyślnymi przeszkleniami, żeby wprowadzić południowe słońce. Natomiast od ogrodu ma być po prostu ciekawy, zaskakujący, niebanalny:)

I teoretycznie wszytko wie,

natomiast wyczuwam w nim dużą presję przemycania jego rozwiązań wnętrzarskich, które niekoniecznie nam się podobają - no zobaczymy co z tego wyjdzie.

Zmartwił mnie przy rozmowie o moim wymarzonym siedzisku w kuchni w ciągu szafek - że nie będzie psuć bryły takim oknem i za to ma duży minus! I po spisaniu wytycznych stwierdził, że chyba nie da się ich wszystkich spełnić, bo jest ich za dużo, ale będzie się oczywiście starać....Nie wiem, może lepiej, że się tak asekuruje na wstępie (bo ja wiem, że wytyczne da się spełnić), ale trochę za mało entuzjazmu w nim słyszałam....

No nic - za 6 tygodni powinniśmy mieć pierwszą koncepcję - mojej nie pokazałam:P